Annons
Annons

Den förre storspelaren Marco van Basten är numera teknisk direktör hos Fifa och på så sätt en av de ansvariga för fotbollens fortsatta utveckling.

För att ta nästa steg och bli ännu mer underhållande tycker han att det behövs förändringar inom sporten.

Här är van Bastens tio förslag:

1. Ta bort offsiden.
”Fotboll liknar alltmer handboll och jag tror att det här skulle göra sporten mer attraktiv. Anfallarna skulle få fler lägen och fler mål skulle göras. Det är vad fansen vill se”, säger van Basten.

2. Tillfällig utvisning istället för gult kort.
”En idé är att ersätta det gula kortet med en utvisning på fem eller tio minuter. Det är ju svårare att vinna med färre spelare på planen.”

3. En-mot-en-läge istället för straffar.
Förr i tiden hade MLS regeln att straffar inte slogs ifrån en punkt, utan istället fick spelaren driva bollen framåt mot den ensamme målvakten och försöka göra mål. Något liknande vill Fifa göra. ”Det hade varit spektakulärt för tittarna och intressant för spelarna.”

4. Stoppa tiden varje gång bollen dör under de sista tio minuterna.
”För varje gång ett lag är på väg att vinna så gör de allt för att låta tiden gå, till exempel genom byten.”

5. Flygande byten.
”Men bara på ungdomsnivå. Samtidigt kan det kanske bli lite svårt för domaren att kontrollera vilka som är på planen.”

6. Fler än tre byten.
”Vi har pratat om att tillåta ytterligare ett eller två byten, vilket jag gillar. Å andra sidan är det viktigt att spelet inte får lida för mycket av det.”

7. Hindra spelare från att angripa domaren.
”Ibland klagas det för mycket på domaren, vilket tar tid. Därför skulle det vara en bra idé att man, som i rugby, bara låter en spelare i laget, kaptenen, prata med domaren.”

8. Maximalt antal frisparkar emot sig.
”Jag har en idé om att försvararen, precis som i basket, bara kan fälla sin motståndare fem gånger. Sedan måste han lämna planen.”

9. Åtta mot åtta på liten plan, istället för elva mot elva.
”Åtminstone för yngre eller äldre spelare över 45 så är åtta mot åtta perfekt. De skulle ha bollen mer och ha roligare eftersom de tvingas springa mindre.”

10. Färre obligatoriska matcher per år.
”Det finns redan pengar i fotbollen, och istället behöver vi fokusera på sportens kvalité. Vi borde reducera det maximala antalet matcher per år från 80 till 50 på den högsta nivån. Vi måste hjälpa stjärnor som Ronaldo, Messi och Ibrahimovic så att de är mentalt och fysiskt återhämtade när de ska spela.”

Vad tycker du? Finns det något förslag som lockar? Kommentera gärna!

Pin It on Pinterest