Annons
Annons

Antoine Griezmann har varit en av världens bästa anfallare de senaste tre fyra åren. Bara en sak har fattats för att han ska vara riktigt nöjd: en titel. Men nu har han den.

Han är en stor stjärna på fotbollshimlen. Men hade faktiskt aldrig lyft en stor titel innan han fick chansen att göra det i Lyon i våras. För Antoine Griezmann betydde Atléticos Europa League-triumf mer än bara en titel. Det var första gången han vann en stor final, och nu drömmer han bara om mer.

– Det är det här man kämpar för varje dag. Nu vill jag bara vinna ännu mer, säger han.

Han sprang runt, han hoppade, gjorde segergester och firade vilt tillsammans med fansen. Det gick att ta på betydelsen över den här Europa League-segern för Antoine Griezmann, en av världens bästa spelare men som har haft en tämligen tom hylla för troféer. 

– Han var överallt. Alla såg på honom hur viktig den här segern var, sa lagkamraten Diego Godín efter finalen. 

Stjärnan i Atlético

Efter Atlético Madrids debacle i Champions League gjorde laget en urstark vår. Det blev en andraplats i ligaspelet före stadsrivalen Real Madrid. Men säsongen kulminerade i att laget fick lyfta Europa League-pokalen efter 3-0 i finalen mot Marseille.

I ett kollektivt starkt Atlético där Diego Simeone har pusslat ihop ett lag där alla tvingas lägga ner hårt arbete för att nå målsättningarna, finns det ändå en superstjärna som sticker ut. Antoine Griezmann så klart. 

Anfallaren har varit i ropet hela säsongen och efter en fantastisk vår och avslutning på säsongen, där höjdpunkten förstås var EL-finalen där Griezmann blev stor matchvinnare med två mål, har ryktena om en flytt till en ny klubbadress knappast stannat av. 

– Jag vill bara njuta av det här ögonblicket och inte tänka på något annat, sa Griezmann efter finalen.

Första stora titeln

Och det var sannerligen ett speciellt moment för Griezmann. Han har både spelat EM- och Champions League-final. Varit med på den stora scenen under många år. Men faktiskt aldrig lyft någon stor titel. Han vann Segunda División med Real Sociedad 2009/10 och spanska supercupen med Atlético 2014. I övrigt har Griezmann många gånger varit där och nosat men inte nått hela vägen fram. Därför var Europa League-triumfen väldigt speciell.

– Det var en dröm för mig att vinna en titel. Vi var i Champions League-final tidigare men då ville det sig inte. Nu var det vår tur. En fantastisk känsla.

Det var också extra speciellt för Griezmann att få vinna titeln i sitt hemland Frankrike, inte alls många mil ifrån orten Mâcon där han tog sina första steg.

– Det är det här man kämpar för varje dag. Att få vinna. Att lyfta en titel och fira med fansen. Jag lämnade hemmet som 14-åring för att ta mig hit. Min enda målsättning har varit att nå hela vägen och vinna titlar. Nu har jag gjort det.

Men vägen till toppen har både varit lång och krokig för Antoine Griezmann. Som grabb ratades han av varenda fransk klubb som han provspelade för. På den tiden ville klubbarna bara ha kraftfulla spelare. Griezmann ansågs vara för liten till växten och alldeles för vek. 

Ratades av Lyon

Han blev bland annat ratad av Olympique Lyon, klubben han då supportade, men har både hunnit skjuta bort Lyon från ett Champions League-kval och nu även lyft en titel på klubbens hemmaarena. 

– Ingen vill komma tvåa. Det är vinna allting handlar om och att få ge tillbaka till fansen är fantastiskt, säger Griezmann.

Som 13-åring upptäcktes Griezmann av en scout från Real Sociedad. Flyttlasset gick till norra Spanien, och där tog karriären fart på allvar. Efter att ha slagit igenom i Sociedad värvades fransmannen till Atlético Madrid för fyra år sedan. Där har han vuxit ut och blivit en av världens främsta spelare.

– Känslorna växer starkare för varje år, för varje match. Jag har varit i Atlético i fyra år och jag fick njuta ordentligt med fans och alla som jobbar i klubben när vi vann titeln. Relationen med fansen är väldigt viktig och jag känner starkt för dem.

Nu är frågan vad som händer i framtiden med Griezmann. Stannar han kvar och ökar sin status i Atlético? Eller testar han en ny utmaning? Det saknas inte alternativ. I stort sett alla storklubbar i Europa har nämnts och allting vilar i huvudpersonens egna händer. Om han vill stanna och fortsätta skriva historia i Atlético eller ge sig på något nytt. 

Kan bli legendar i Atlético

Atléticos VD Miguel Ángel Gil Marín hoppas så klart att Griezmann förblir Atlético trogen. 

– Stannar han i Atlético har han all möjlighet att bli en av klubbens största någonsin och bli ihågkommen som en legendar. Går han till någon annan klubb blir han bara en i mängden. I Atlético byggs offensiven runt honom.

Vad som händer med Griezmann återstår att se. Det enda som är säkert är att en av fotbollsvärldens stora namn nu vet hur det känns att vinna på riktigt – och har fått blodad tand.

– Det är det här man kämpar för varje dag. Den långa vägen har varit värd när man står där med en titel. Allt dagligt arbete. Alla pass i gymmet, alla tuffa löpningar. Det kokas ihop och det blir väldigt överväldigande. Nu vill jag bara vinna ännu mer.

Källor: FourFourTwo, The Guardian, Marca, bdfutbol, El País, La Liga, Soccerway.

Av: Adam Pinthorp

(Texten publicerades ursprungligen i GOAL #7-2018)

Pin It on Pinterest