AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Här ger vi er de bästa syskonparen genom fotbollshistorien. Häng med!

15. Eden & Thorgan Hazard

14. Patrik & Daniel Andersson

13. Gabriel & Diego Milito

12. Filippo & Simone Inzaghi

11. Paolo & Fabio Cannavaro

10. Jerome & Kevin-Prince Boateng

9. Niko & Robert Kovac

8. Gary & Phil Neville

7. Ronald & Erwin Koeman

6. Yaya & Kolo Touré

5. Frank & Ronald De Boer

Det är möjligt att varken backen Frank eller yttern Ronald De Boer nådde upp till samma individuella stjärnstatus som Ronald Koeman, men de båda var på en tillräckligt hög topp för att sammantaget ändå rankas högre än Koeman-bröderna. De Boer var båda ordinarie i det unga Ajax-lag som sensationellt vann Champions League 1995, och 1999 värvades de till Barcelona. Frank var landslagskapten och gjorde över 100 matcher för Nederländerna medan Ronald gjorde 13 mål på 67 nationsframträdanden.

4. Michael & Brian Laudrup

Bröderna Laudrup var båda två fantastiska spelare. Tekniska, snabba, med utsökta spelsinnen. Brian var kanske en bättre målgörare, men Michael var en bättre framspelare. De vann bägge massor av titlar under sina långa karriärer. Michael var föregångaren och vann ligan i Italien, Spanien och Holland. Brian vann senare ligan i Danmark, Skottland och Italien. De vann båda två Champions League (Michael med Barcelona, Brian med Milan). För det danska landslaget var de oerhört viktiga spelare under nära på två decennier. Trots alla titlar, mål och framspelningar så är de bäst ihågkomna för att de bägge verkligen bjöd publiken på det finaste man kan göra: de visade upp fotbollen som en konstform.

3. Giuseppe & Franco Baresi

De flesta brödrapar har spelat i samma klubb någon gång. Bröderna Baresi spelade förvisso i samma stad, men medan Franco vigde karriären i AC Milan så lirade Giuseppe i eviga rivalen Inter. Franco gjorde 20 säsonger i Rossonero, lyfte Europacup/Champions League-pokalen tre gånger, vann VM-guld med Italien (och ett silver och ett brons) och anses överlag vara en av de bästa mittbackarna genom tiderna. Giuseppe, mittback och defensiv mittfältare, fick nöja sig med nästan 400 matcher och ett antal titlar med Nerazzurri.

2. Socrates & Rai

Vilket vidunderligt brödrapar! Socrates var en av de mest eleganta mittfältarna som någonsin beträtt en fotbollsplan. Hans insatser i VM 1982, då Brasilien inte vann men charmade världen på ett tidigare aldrig sett vis, var otroliga. Socrates var dessutom modig utanför planen. Han protesterade mot orättvisor, fattigdom och den brasilianska militärdiktaturen. När han dog 2011 sörjde en hel fotbollsvärld. Lillebror Rai var med i det vinnande brasilianska landslaget i VM 1994, och spelade flera säsonger i PSG på 90-talet där han hjälpte dem att vinna ligan, cupen och UEFA Cupen. Rai, har precis som sin bror, varit en uttalad aktivist för de som har det sämre i samhället.

1. Bobby & Jack Charlton

Det finns få saker som är så historiskt laddade inom fotbollen som Englands VM-seger på hemmaplan 1966, fotbollens födelselands enda VM-guld och därmed största framgång någonsin. Två av hjältarna hette Jack och Bobby Charlton. Jack var mittback och spenderade hela karriären i Leeds United, medan offensive mittfältaren Bobby var en av de ”Busby Babes” som charmade fotbollsvärlden och tog hem Europacupen 1968. Mycket större än bröderna Charlton går det helt enkelt inte att bli.

Av Tony Ernst & Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL #7-2019 och innehåller där omdömen om samtliga mål på listan.)

Pin It on Pinterest