AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han har inte hunnit fylla 19 än men har redan utvecklats till en av Manchester Uniteds allra viktigaste spelare. Möt Mason Greenwood, en av Premier Leagues kommande storspelare.

På många sätt är det inte konstigt alls att Manchester United, denna gigant till klubb, fått fram en ny talang som aldrig klätt sig i en annan klubbs matchtröja eller knappt tänkt tanken på att göra det. Trots att det gått mer än en handfull år nu sedan klubben kunde utmana om titlar i den absoluta toppen både hemma i England och i Europa har ju deras enorma status inte dalat. Men just detta har paradoxalt nog också gjort det desto svårare för unga spelare att naturligt växa fram ur akademin till att axla manteln och spela i deras A-lag. Hoppat om en framtida förändring, om att det ska vara enklare framöver för att talangerna är desto bättre, har denna gång satts till en 18-åring som anslöt till klubbens utvecklingsskola i Halifax i West Yorkshire i närheten av Bradford där han föddes, ett par kilometer utanför Leeds.

Ständigt omgärdad

Mason Greenwood är lik andra United-produkter på många sätt inom talangrelaterade egenskaper, men också annorlunda på sätt som skiljer honom från de andra egenproducerade spelarna som syns i laget idag. Den som lyser allra starkast under säsongen 2019/20 är 22-årige Marcus Rashford som har lyst upp när United famlat lite i mörker med sina 17 mål och 7 assist i Premier League, men som beskrevs på vägen dit som en inte självklar talang: han kallades till Englands ungdomslandslag för U16 och U18 och U20 och U21 men spelade knappt i något, talades inte om särskilt mycket, och exploderade senare. Sett till deras fotbollsbegåvningar är de fullt jämförbara på många sätt, men Mason Greenwood är omtalad redan nu och har varit det i fyra-fem år, inte bara i United-kretsar men så gott som överallt i fotbolls-England. Ständigt omgärdad av scouter och tränare från rivalklubbar som ville stjälpa United så tidigt som möjligt och se till att de aldrig skulle få nyttja vad som verkade så tidigt vara en framtida storspelare: två-fotad och smart, snabb och noggrann, kylig med ett vasst avslut, var det svårt att inte tro på en stor framtid för ynglingen.

Klubbens framtid

Men att bli något på riktigt, inte bara en myt, och leva upp till andras förväntningar utöver de egna, är otroligt svårt. Men mot slutet av säsongen 2019/20 har Mason Greenwood anslutit sig till mängden av spelare i Manchester United som visar var klubbens framtid ligger och hur den bör se ut. Med 16 mål över alla turneringar, varav nio i Premier League, har han varit en av de som visat vägen framåt i ett United som jagar Europaspel och ett säsongsavslut att bygga vidare på. Och eftersom han kommer från där han kommer från, eftersom han alltid burit Manchester Uniteds helröda tröja och sett upp till legendarer i nutid, görs jämförelser meddetsamma: en parallell med Cristiano Ronaldo, av Dimitar Berbatov, och ibland pratas det av brasilianska fenomenet Ronaldo samt engelska Gary Lineker och hans fina avslutsfot.

Naturlig

Tänk då att Greenwood debuterade för Manchester Uniteds A-lag så sent som i september 2019 i en Europa League-match mot Astana, och med sitt mål blev klubbens yngsta målskytt i Europa-sammanhang någonsin. Knappt ett halvår av spel senare har han gjort ytterligare 15 och uppnått en mängd ingen tonåring mäktat med i United sedan Wayne Rooney 2004/05. Att han är så naturlig i sitt spel så tidigt, och ser så bekväm ut i ett Manchester United som hackat avsevärt till och från under säsongen, tyder om en spelförståelse som kommer gynna hans moderklubb, eller vilken klubb han än må spela för, i lång tid framöver.

Källor: PremierLeague.com, SoccerWay, WhoScored, Opta, ESPN, CNN, Sky Sports, The New York Times.

5 ANDRA SPÄNNANDE UNITED-YNGLINGAR

  1. Brandon Williams (försvarare, 19 år)
  2. Axel Tuanzebe (försvarare, 22 år)
  3. Daniel James (anfallare, 22 år)
  4. Angel Gomes (mittfältare, 19 år)
  5. Tahith Chong (anfallare, 20 år)

FAKTA
Mason Greenwood
Född: 1 oktober 2001 i Bradford, England
Längd: 181 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 26
Klubbar: Manchester United (2007-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 9-2020)

Pin It on Pinterest