AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

En klubb med tydlig identitet, synonymt med den baskiska frihetskampen och lokala förmågor. Alexander Isak har kommit till en väldigt speciell klubb – det här är historien om Real Sociedad.

FRIHETSKAMPEN

Real Sociedad tillhör en av de mest klassiska fotbollsklubbarna i Spanien. Faktum är att ”La Real” (De kungliga) var en av grundmedlemmarna i La Ligas första säsong 1929. Hemma i San Sebastián, staden där klubben verkar, är det bara Real Sociedad som gäller. Men i regionen Baskien, som ligger i norra Spanien, finns också framför allt en annan stor klubb: Athletic från grannstaden Bilbao. En sportslig rival men här finns också en vänskaplig relation. Man kan säga att den baskiska frihetskampen – Baskien har länge velat bryta sig loss från Spanien och bli självständigt – och förtrycket från den spanska centralmakten har förbrödrat klubbarna.

Det tydligaste exemplet var i samband med ett derby 1976. En spelare i Real Sociedad, José Antonio de la Hoz, var politiskt aktiv utanför fotbollsplanen. Under Francisco Francos styre i Spanien var det förbjudet att vistas med den baskiska flaggan. Franco ville ha en stark centralmakt och ett enat Spanien. Baskien ville bli självständigt.

FLAGGAN INFÖR DERBYT

José Antonio de la Hoz fick en idé inför derbyt mot Athletic i december 1976. Hans tanke var att bryta mot lagen – där det faktiskt riskerades fängelse – och bära in den baskiska flaggan, som pryds av ett grönt kors som står för baskisk frihet, inför avspark. Men det fanns en del problem på vägen. Eftersom det var förbjudet fanns det väldigt få flaggor. José Antonio bad en familjemedlem hjälpa honom att sy en flagga. Därefter hade han problem att transportera den till arenan, eftersom polisen stoppade en del bilister och genomsökte bilarna på den här tiden, men de la Hoz fann ett kryphål och gömde flaggan där reservdäcken brukar ligga.

José Antonio de la Hoz skulle inte spela den här matchen. Därför tog han hjälp av sin lagkapten Inaxio Kortabarria, som skulle bära ut flaggan på planen. Inför matchen klev Kortabarria in i Athletics omklädningsrum och fick medhåll från samtliga i motståndarlaget att detta var en bra idé. Tillsammans med Athletics lagkapten, José Ángel Iribar, bar de ut flaggan i en ren symbolisk aktion. Detta trots att det var ett lagbrott.

Men det hände ingenting, och veckorna gick. I stället för bestraffning fick José Antonio de la Hoz precis den effekt han hade hoppats på. I januari 1977 blev det lagligt att hissa den baskiska flaggan.

STORHETSTIDEN PÅ 80-TALET

Det var strax efter detta som Real Sociedad upplevde sin storhetsperiod. Säsongen 1979/80 var klubben snubblande nära att få fira sin första ligatitel, men föll på målsnöret. Många trodde att det var Real Sociedads stora chans, men så var inte fallet. ”La Real” studsade tillbaka och vann därefter två raka ligatitlar. Några år senare lyfte de också den spanska cuptiteln. Bortsett från succésäsongen 2002/03, då Real Sociedad slutade tvåa, och några enstaka topp sex-placeringar som inneburit Europa-spel på senare tid, har Real Sociedad snarare etablerat sig som ett lag under toppskiktet.

KAN TA FÖRSTA TITELN PÅ 40 ÅR

Men kanske är klubben på väg in i en ny storhetstid. Klubben har den gångna säsongen kvalificerat sig för cupfinal. Detta är Real Sociedads första chans på en titel sedan slutet av 1980-talet. Egentligen skulle cupfinalen, som galet nog ska spelas mot rivalen Athletic, ägt rum i slutet av april, men på grund av coronapandemin har det skjutits upp. Klubbarnas har enats om att de vill spela inför publik. Det kommer att bli en baskisk folkfest.

HYLLADE UNGDOMSAKADEMIN

Det finns all anledning att tro att Real Sociedad ska vara ett lag för den övre halvan av La Liga-tabellen under många år framöver. Inte bara för att det är en välskött klubb, utan också för klubbens långsiktiga tänk med en av Spaniens bästa ungdomsakademier. Den kallas Zubieta och har fostrat mängder av stora spelare genom åren. Xabi Alonso, Antoine Griezmann, och Mikel Oyarzabal, som är lagets stora stjärna i dag, är några. Förra säsongen var 12 spelare från A-truppen fostrade i klubben. Ytterligare en handfull från reservlaget användes i La Liga.

INGEN SLUTDESTINATION FÖR ISAK

Även om Real Sociedad inte kommer kunna behålla alla sina stora stjärnor över tid, exempelvis Alexander Isak, har klubben alltid sin egen akademi att falla tillbaka på. Det finns alltid spelare på väg upp. Det finns alltid nya förmågor. Detta är ett tillvägagångssätt som många spanska klubbar använder sig av, men som för Real Sociedads del gett enorm effekt de senaste åren. Det är också den stora anledningen att Real Sociedad är ett lag att räkna med många år framöver.

RAKETERNA FRÅN ARENAN

En gammal tradition som förknippas med Real Sociedads hemmamatcher är att det skjuts upp raketer efter varje mål. Detta tog sin början på 1960-talet, när en man vid namn Patxi Alkorta ville informera fiskarna ute till havs (San Sebastián ligger utmed havet) om resultatet. Avfyrades två raketer hade Real Sociedad gjort mål. Avfyrades en raket hade motståndarlaget gjort mål. När det här inleddes spelade Real Sociedad på sin gamla arena Atotxa. När klubben senare flyttade in på Anoeta 1993 förbjöd UEFA raketskjutandet. Många år gick utan att Real Sociedad fick igenom att skjuta raketer, men sedan 2006 är allt som vanligt igen.

Källor: transfermarkt.com, marca.es, wikipedia.org, goal.com.

FAKTA
Real Sociedad
Grundades: 1909
Smeknamn: Txuri-Urdin (De vitblåa) och Erreala/La Real (De kungliga)
Hemmaarena: Reale Arena (i folkmun: Anoeta) med plats för 39 500 åskådare
Tränare: Imanol Alguacil
Viktigaste spelare: Mikel Oyarzabal, Mikel Merino, Martin Ødegaard, Alexander Isak
Kapten: Asier Illarramendi
Meriter: 2 La Liga-titlar, 2 titlar i spanska cupen

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 9-2020)

Pin It on Pinterest