Annons
Annons

I årets nionde nummer av GOAL tar Leonard Jägerskiöld Velander en titt på ett Paris Saint-Germain som ändrat skepnad.

Det nya PSG

Förra säsongen kan inte beskrivas som annat än ett fiasko för Paris Saint-Germain. Den då nytillträdde tränaren Thomas Tuchel vann visserligen Ligue 1 i stor stil men en finalförlust mot Rennes i franska cupen, uttåg mot Guingamp i franska ligacupen och sorti mot ett svagt Manchester United i Champions League såg inte bra ut. Det ryktades till och med om ett tränarbyte i den franska huvudstaden. Men så blev inte fallet. De svaga resultaten fick istället andra konsekvenser. PSG:s trupp har nämligen byggts om under sommaren och det är de egna ungdomarna som har fått bära skulden.

Etablerade spelare

Tuchel såg nämligen potentialen i PSG:s erkända ungdomsakademi förra säsongen och lät egna produkter få mycket speltid. Framförallt Moussa Diaby och Christopher Nkunku. Nu har de bägge skeppats vidare till Bayer Leverkusen respektive RB Leipzig. Lägg därtill löftet Timothy Weah som har sålts till fjolårstvåan Lille. In har istället mer etablerade spelare kommit. Defensiven har stärkts genom köpet av franske mittbacken Abdou Diallo (Borussia Dortmund) medan mittfältet har renoverats i form av tre klassvärvningar i Idrissa Gueye (Everton), Ander Herrera (Man Utd) och Pablo Sarabia (Sevilla). På så sätt är truppen mer defensivt balanserad och mer rutinerad än tidigare. Frågan är bara hur långt det räcker utan Neymar?

Dålig inställning

I skrivande stund är övergångsfönstret öppet och sagan Neymar står än så länge utan slut. Stannar han? Återvänder han till Barcelona? Hamnar han någon annanstans? Ihärdiga rykten har placerat honom i den katalanska metropolen och sportsligt skulle det vara en enorm förlust för PSG. Men det kanske finns något positivt i det också i och med ryktena som florerar kring dålig inställning från den brasilianska megastjärnan. Oavsett Neymars öde har tränare Tuchel i alla fall fått bygga sin trupp nu och det återstår att se hur långt de kan nå.

TOPP 5 ÖVERGÅNGAR I LIGUE 1

  1. Téji Savanier, mittfältare, Nîmes till Montpellier, 95 miljoner kr
  2. Thiago Mendes, defensiv mittfältare, Lille till Lyon, 220 miljoner kr
  3. Ander Herrera, mittfältare, Man Utd till PSG, gratis
  4. Idrissa Gueye, defensiv mittfältare, Everton till PSG, 320 miljoner kr
  5. Flavien Tait, ytter, Angers till Rennes, 90 miljoner kr

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #6-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från fotbollseuropa.)

Pin It on Pinterest