AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han kallades arrogant som ung och kom till Europa som ett relativt okänt namn. Men Casemiros utveckling i Real Madrid har varit sensationell. Efter tre raka Champions League-titlar tillhör han nu en av världens främsta på sin position

Han var inget stort namn när han kom till Real Madrid. Må hända en brasse, vilket det kryllat av namnstarka profiler i storklubben genom historien, men inte den typen av finlirare som ofta annars associeras med brasilianska spelare.

Casemiro är hårt arbetande, extremt skicklig på att läsa spelet och täcka ytor, bra på att transportera boll till sina ännu mer spelskickliga medspelare. En sån som alla älskar att ha i sitt lag. Helt enkelt en grundpelare som är vital för att bygget inte ska rasa ihop. 

Lång väg

Casemiros utveckling sedan ankomsten till Real Madrid 2013 har varit remarkabel. Han är kanske rent av den spelare som identifierar sig mest med de senaste årens segermaskin Real Madrid.

Brassen var väldigt okänd för den breda massan när han anlände till den spanska huvudstaden. Fansen visste inte vad som väntade. Till en början lirade han bara i reservlaget. Vad var planen egentligen? 

Skulle någon fråga presidenten Florentino Pérez i dag hade han säkert svarat att det blivit som han tänkt sig. Men jag tror ingen hade kunnat ana vilken nyckelspelare Casemiro har transformerats till.

Trots sina ringa 26 år och redan en otroligt succéfylld karriär med mängder av titlar och flera stora mästerskap på meritlistan har Casemiro haft en lång väg till toppen.

Tuff uppväxt

Han hade en tuff uppväxt på den brasilianska landsbygden. Vid tre års ålder lämnade pappan hemmet och vände aldrig tillbaka. Casemiro blev mannen i huset tidigt och tog hand om sina två yngre syskon medan hans mamma jobbade borta som hushållerska och skrapade ihop pengar för överlevnad. Det var tuffa förhållanden. Ibland hade Casemiro inte råd att ta bussen hem från träning vilket gjorde att tvingades sova på gatan.

Det var i São Paulo som Casemiro kom fram och först gjorde sitt ett namn. Tidigt syntes ledaregenskaper, en stor vinnarskalle och enorm talang. Men hans personlighet, lite mer tillbakadragen och inte alls lika skojfrisk som många av lagkamraterna, gjorde att han hade svårt att bli accepterad av alla. Hans ansågs vara arrogant och en udda typ. 

– Casemiro hade inte lika lätt att skaffa vänner och blandade sig inte med resten av spelarna särskilt mycket. Det har påverkat honom. Egentligen är han en väldigt ödmjuk kille som vill väl, han kände sig generad och obekväm att prata med nya människor, berättar São Paulos tidigare ungdomstränare Bruno Petri. 

Hade dåligt rykte

I den brasilianska landslagstruppen inför Copa América 2011 kallades den spelare som uppträdde arrogant för ”Casemiro”, eller egentligen ”Casemarra” eftersom just ”marra” betyder arrogant på portugisiska. Vid den tidpunkten var Casemiro själv oerfaren och hade ännu inte blivit uppkallad till A-landslaget. Men hans första tid i den brasilianska högstaligan hade skapat eko. Hans attityd hade spridit sig. 

Han klagade bland annat öppet när lagkamraten Lucas Moura, som var den offensive fixstjärnan, hade fått en löneökning men inte Casemiro. 

– Vilka titlar har han vunnit som inte jag har vunnit? Jag måste se över min situation här.

Det citatet försämrade bandet med supportrarna, och under flera års tid har Casemiro haft svårt att vinna förtroende av de brasilianska fansen när han dragit på sig landslagströjan. 

Men Casemiro växte till sig. Han fick lära av både lagkamrater och tränare att utan respekt kommer man ingen vart. Och han lät framför allt spelet på planen tala. I dag kallas han ”Casemito” i stället. Mito betyder myt. I dag är han respekterad.

– Det går alltid upp och ner för alla. Kan man inte hantera att spela under press eller få kritik så är det här fel sak att syssla med. Jag tror bara det har kommit något bra av min historia och att det gjort att jag står här i dag och känner mig väldigt bekväm, säger Casemiro.

Lyfte i Porto

Mittfältaren kritade på för Real Madrid i januari 2013. Efter en halv säsong i reservlaget och ett år i A-laget beslutades det att en utlåning var det bästa alternativet. Han hade svårt att platsa i Madrid under den första tiden. I stället blev det Porto och en fantastisk säsong fylld av lovord. 

– Tiden i Porto hjälpte mig väldigt mycket. Jag fick ett helt annat ansvar och gillade det. Det var verkligen en nyttig period för mig och min karriär.

Sommaren 2015 var Casemiro tillbaka i Real Madrid, redo att utmana om en plats på allvar. Men så fort det vankades stora matcher placerades brassen utanför Rafa Benítez startelva. Det blev en tuff höst för Real och Benítez fick sparken.

Vändningen under Zidane

Som ersättare trädde Zinedine Zidane in genom dörren. Och det tog inte många veckor innan Zidane insåg att Casemiros spelartyp kommer behövas. Toni Kroos, Luka Modric och James Rodríguez på ett mittfält saknade balans. När Casemiro väl fick chansen så tog han den.

– Jag var nästan rädd för att prata med Zidane i början. Hans aura är speciell. Sedan blev det mer och mer naturligt. När jag kände att jag vann hans förtroende på planen blev relationen utanför mycket bättre. Han har lärt mig väldigt mycket. Han är otroligt smart.

Resten är vad många skulle säga historia. Casemiro har gjort över 150 matcher i Real Madrid, vunnit Champions League tre år i följd och vid två av tillfällena också tagits ut i säsongens CL-lag. 

– Resan i Real Madrid har varit otrolig. Men jag är inte nöjd än. Det kan man inte vara i en sån här klubb. Han är det bara vinna som gäller. Den pressen gillar jag.

Källor: Marca, AS, Real Madrid, Bleacher Report, Soccerway & Wikipedia.

FAKTA
Carlos Henrique Casimiro
Född: 23 februari 1992 i São José dos Campos, Brasilien
Längd: 185 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 14
Klubbar: Sao Paulo (2002-2013), Real Madrid (2013), Porto (2014-2015, lån), Real Madrid (2015-)
Meriter: Fyra Champions League-titlar och La Liga-titeln 2016/17

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL #9-2018)

Pin It on Pinterest