AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Tysk fotboll har problem.

Tysk fotboll är inte känd för att vara reaktionär i teorin, även om den definitivt kan vara det i praktiken: förhastade beslut är ingenting Tyskland ägnar sig åt varken i förbundsbyggnaden eller på planen, men att kunna reagera snabbt för att nå resultat har deras fotboll i allra högsta grad innefattat.

Spelidén som byggde så mycket på lika delar tyngd och fart gjorde Tyskland åter till världsmästare 2014, med medaljer att visa upp även från VM 2010 samt EM-turneringarna 2012 och 2016. Men i Ryssland-VM tog det tvärstopp på ett ”otyskt sätt”: flytet försvann, tyngden avtog, farten fanns knappt, och ynka tre matcher in i turneringen var världsmästarna på väg hem.

VM-fiaskot till trots litar det tyska förbundet på att Joachim Löw är rätt person för jobbet, och visar samtidigt att de vågar tro på projekt och tänka långsiktigt. 

Rasism

Men att Mesut Özil, flerfaldig vinnare av ”Tysklands bästa spelare” och en poängspelare av yttersta rang, inte känner sig stöttad av det tyska fotbollsförbundet när han utsätts för rasism spelar roll, till den grad att han slutar i landslaget.

15 spelare av 23 kallade till VM var från Bundesliga, och sågs på pappret ut som ett bevis på att ligan är att räkna med. Men att basera så mycket av landslagets ryggrad på spelare från ett enda tyskt klubblag avslöjade att Bundesliga-tyngden i VM-truppen egentligen bara handlade om Bayern München, och gav inget kvitto på ligans kvalité överhuvudtaget. Likaså hur bra blandningen av spelare från Bundesliga och utomlands i VM-laget var, som inte gick att mäta överhuvudtaget på grund av det tidiga uttåget.

Vad detta säger om Bundesliga, om den kommande säsongen, kan ingen egentligen gissa sig till. Men att dominansen från mesta mästarna, de som vunnit sex år i följd, kanske är skadlig för tysk fotboll kan vara värt att tänka på.

5 UNGA SPELARE UTANFÖR BAYERN SOM LANDSLAGET BORDE BYGGA RUNT

1. Timo Werner (Anfallare, RB Leipzig)

2. Julian Brandt (Mittfältare, Bayer Leverkusen)

3. Jonas Hector (Back, FC Köln)

4. Marvin Plattenhardt (Back, Hertha Berlin)

5. Matthias Ginter (Back, Borussia Mönchengladbach)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #9-2018)

Pin It on Pinterest