Annons
Annons

Han har nyss fyllt 18 år men är redan ordinarie i Borussia Dortmund och var given i den engelska EM-truppen i somras. Jude Bellingham är utan tvekan en av Europas allra största talanger.

Så snart som Jude Bellingham som litet barn var medveten om fotboll har han varit en supporter av Birmingham City Football Club. Född i 2003 i Stourbridge två mil utanför Birmingham i England, son till en fotbollsälskande pappa som var en framgångsrik målskytt i regionens amatörligor, vore det lätt att tro att kärleken till sporten gått mer eller mindre i arv. Och för så gott som alla fotbollsälskare födda och uppväxta i Englands näst största stad står valet av supporterskap mellan två klassiska klubbar: den gamla storklubben Aston Villa, sjufaldiga engelska mästare samt FA Cup-mästare och Europamästare, eller lillebror Birmingham City, vars främsta framgångar än idag är två titlar i ligacupen. För familjen Bellingham landade sympatierna hos stadens blåvita fotbollsklubb, och innan lilla Jude lämnat barndomen hade han spelat sina allra första fotbollsmatcher i Birmingham Citys färger.

Spännande tonårsspelare

Jude Bellingham började sin fotbollskarriär i den lokala ortens anrika Stourbridge Football Club, som likt Aston Villa och Birmingham City är bland världens allra äldsta fotbollsklubbar grundad redan på 1870-talet. Han fann sig snart en plats i Birmingham City Football Clubs lag för pojkar under åtta år, och började inte egentligen tycka om att spela sporten förrän efter att ha spelat något år eller två. Det är en nästan svindlande tanke att allt detta skedde för inte särskilt längesedan, att den fotbollsälskande pojken bara på några få år klättrade sig uppför Birmingham Citys olika ungdomslag, han spelade i U18-laget som 14-åring och i U23-laget som 15-åring och uppmärksammades i 2019 av FourFourTwo som en av Europas 50 mest spännande tonårsspelare i samma veva som han för första gången tog en trupplats i A-laget, vilket innebar att det inte längre bara var lokaltidningar som följde honom. Innan han hunnit fylla vuxen ålder stod Jude redo att representera klubben som A-lagsspelare, och blev 16 år och 38 dagar ung sin klubbs yngsta A-lagsspelare någonsin i en ligacup-vinst där Birmingham Mail korade honom till matchens lirare.

Tvåvägsmittfältare

Fotbollsvärlden rör sig fruktansvärt snabbt nuförtiden, och den gjorde sig inga som helst undantag när det blev dags att staka ut karriärvägar framåt för Jude Bellingham. Efter att ha tillhört Birmingham City som ungdomsspelare i nio år mellan 2010-2019 tillhörde han klubbens A-lag för säsongen 2019/20, men inte ens hans absolut största beundrare kunde ha anat att hans debutsäsong skulle visa sig bli hans enda hemma i Birmingham. Han bosatte sig i klubbens startelva, vilket innebar 41 stenhårda och tuffa Championship-matcher som hårt slitande tvåvägsmittfältare, varav mer än hälften var som startspelare innan han ens hunnit fylla 17. Han prisades inte bara som sin klubbs mest värdefulla unga spelare under säsongen, men hela EFL-systemets, där Championship och de två ligorna under ingår. Uppmärksamheten och det försiktiga intresset bortom Birmingham och även England började således att öka och sakteligen förvandlas till besök från storklubbar, varav en del var beredda att öppna plånboken direkt för att värva Bellingham.

25 miljoner pund

Mycket tack vare Bellinghams slitsamma insatser på mittfältet klarade sig Birmingham City kvar i Championship och var han själv skulle vända sig härnäst började spekuleras om alltmer högljutt. De som gjorde mest väsen av sig och hörde av sig med konkreta bud var klubbar i en helt annan fotbollsdimension än den som Bellingham precis gjort sig hemma i: Manchester United, sakta på väg mot stabilitet igen efter några osedvanligt svajiga år, scoutade Jude och pratade med pappa Bellingham och scoutade Jude lite mer tills de stod redo att betala mångmiljonbelopp för hans signatur, vilket lockade Chelsea till att göra detsamma, tills tyska Borussia Dortmund – den svartgula talangfabriken som är bland de allra bästa på att forma, förädla, och fullända extraordinära anfallsspelare – hörde av sig. Under sommaren 2020, för en summa i närheten av 25 miljoner pund, lämnade Jude Bellingham sin barndomsklubb i Championship för att spela i en Bundesliga-titelkandidat som regelbundet spelar i Champions League. För att hylla hans oerhörda framfart i en klubb som sällan ser något liknande valde Birmingham City att pensionera Jude Bellinghams tröjnummer, 22, med hopp om att inspirera andra Birmingham-ungdomar.

Yngste engelsmannen

I ett ungt och oerfaret Dortmund blev Bellingham klubbens yngsta målskytt i tyska cupen, och gjorde assist i sina första av 29 Bundesliga-matcher. Han blev den yngsta engelsmannen att ha spelat och ha gjort mål i Champions League till hösten, och till sommaren blev han tidernas yngsta EM-spelare efter kvartsfinalinhoppet för sitt England innan rekordet slogs av en annan ung talang. Efter matchen blev han så till sig av att se Birmingham City-supportrar på läktarna att han slängde upp sin matchtröja, utan en tanke på att spara något så betydelsefullt för sig själv. Men så som Bellingham spelade i sitt korta EM-inhopp, så som han spelat i sin första säsong i en storklubb, är det ingen tvekan på att han kommer att utföra stora saker för både klubb och landslag.

Källor: Mirror.co.uk, bcfc.com, Bundesliga.com, Talksport.com, Soccerway, The Guardian.

FAKTA
Jude Victor William Bellingham
Född: 3 juni 2003 i Stourbridge, England
Längd: 186 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 22
Klubbar: Birmingham City (2010-2020), Borussia Dortmund (2020-)
Landslag: 7 matcher (0 mål) för England
Meriter: EM-silver, DFB-Pokal 2020/21

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2022)

Pin It on Pinterest