AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Leo Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Gerard Piqué, Sergio Busquets, Carles Puyol, listan på världsklasspelare som har formats i Barcelonas berömda ungdomsakademi La Masía kan göras obeskrivligt lång. En av de senaste talangerna att ta steget upp därifrån till den katalanska storklubbens A-lag är Carles Aleñá.

Blott 21 år gammal har Carles Aleñá redan gjort sig ett namn på den internationella fotbollsscenen. Han har varit lagkapten för flera spanska ungdomslandslag liksom för Barcelonas högt skattade B-lag. Han har vunnit spanska Copa del Rey vid två tillfällen, spanska supercupen och nu, i våras, La Liga efter vad som får anses vara Aleñás genombrottssäsong.

Aleñá är en vänsterfotad centralmittfältare vars främsta styrka sitter i bollbehandlingen, passningsskickligheten och spelsinnet. Något som får en att, inte helt osökt, tänka på klubblegendaren Xavi. Den nya Barcatalangen är dock inte en rak kopia av sin företrädare. Han är snarare en fusion av Xavi, Iniesta och Busquets. Något som förstås inte är ett dåligt omdöme. Aleñá mäter nämligen 180 centimeter vilket gör honom en decimeter längre än passningsoraklet Xavi. De extra centimeterna innebär styrka i närkampsspelet och en förmåga att hålla i bollen. Likt Busquets. Det som dock är iögonfallande sett till Aleñás relativt djupa utgångsposition är hans tekniska egenskaper, förmågan att göra sin gubbe och dribbla sig förbi motståndet. Något som minner om ikonen Iniesta.

Hårt arbete

Under Ernesto Valverdes ledning blev det 17 ligamatcher och två mål för Aleñá förra säsongen. Skrala siffror kan tyckas men däri ligger konkurrensproblematiken i dagens Barcelona. Att ens få speltid som oetablerad ungdom i ett lag med mittfältare som Busquets, Rakitic, Arthur och Vidal kan inte anses vara annat än bra.

– Barcelona har svårare att ge ungdomar speltid idag. Aleña är den som har varit bäst. Han har arbetat riktigt hårt. Ändå har han inte satt ett särskilt stort avtryck än men det beror på att Barca inte längre har råd att slösa tid på osäkra kort. De har ju Coutinho, Messi och Suárez, berättade Brentfordspelaren och den tidigare La Masia-talangen Sergi Canós för engelska I-News i vintras.

Det Canós pratar om är La Masias gyllene generation som såg Leo Messi, Sergio Busquets, Andrés Iniesta och Gerard Piqué debutera i A-laget mellan 2002 och 2008 (lägg därtill Xavi 1998 och Carles Puyol 1999). Sedan dess har de egna genombrotten blivit allt färre och istället har världens största stjärnor värvats för dyra pengar.

– Om Barcelona förlorar en match börjar alla att gnälla. Säga att vi inte kommer vinna Champions League eller ligan. Men om du ger en tonåring chansen kan du inte döda honom efter första eller andra matchen. Klubbpresidenten eller tränaren måste då stå på sig. Barca är inte vad det en gång var, för idag köper de spelare för miljardbelopp, fortsatte Sergi Canós.

Men det är inget som påverkar Carles Aleñá själv. Han menar snarare att den gyllene generationen var en engångsföreteelse och att La Masia ändå fortfarande producerar framtidslöften.

– Hårt arbete lönar sig alltid. Folk förväntar sig alltid att nya talanger ska lyckas direkt då de har Iniesta, Xavi och Messi färska på näthinnan men det var något unikt som aldrig kommer att hända igen, sa Aleñá till spanska tidningen Marca i våras.

Bar kaptensbindeln

Just hårt arbete, som Aleñá nämner, är något som han själv har genomfört under sina år i klubben. Efter att ha fötts 1998 i staden Mataró, i den katalanska provinsen Barcelona, började Aleñá spela i La Masia 2005 endast sju år gammal. I ungdomsleden rankades han högt och bar kaptensbindeln i flera år. Hans tekniska briljans gav honom det kanske inte helt korrekta smeknamnet ”Matarós Maradona” och med det följde förstås även en stor press. Aleñás ledaregenskaper gav honom dock möjligheten att hålla fokus vilket ledde till flertalet matcher i de spanska ungdomslandslagen samt debuten i Barcelonas B-lag säsongen 2015/16. Tre ordinarie säsonger blev det i Barca B innan han flyttades upp till A-laget förra året (även om A-lagsdebuten kom redan i november 2016).

Med den mördande konkurrensen i åtanke har det ryktats om en utlåning för Aleñá i höst. Rykten som tog än mer fart efter att Frenkie de Jong värvades från Ajax i juli. Men Aleñá ser själv sin framtid i klubben vilket han också har påtalat för Marca.

– Barcelona är världens bästa lag. Jag är glad över att jag har gått igenom klubbens ungdomssektion och uppnått min dröm. 

Källor: Wikipedia, transfermarkt.co.uk, 90min.com, football-lineups.com, goal.com, marca.com, barcelonaanalysis.com, whoscored.com, inews.co.uk, barcablaugranes.com.

FAKTA
Carles Alena
Född: 5 januari 1998 i Mataró, Spanien
Längd: 180 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 19
Klubbar*: Barcelona (2016-), Real Betis (2020)

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 9-2019)

* = Uppdaterad till och med april 2020

Pin It on Pinterest