För ett år sedan listade vi sommaren 2019:s bästa övergångar. Vilka levererade som förväntat och vilka har ännu inte hittat rätt i sin nya omgivning? Bedöm själva! Så här såg vår lista över de 21 hetaste övergångarna ut i alla fall.
1. Matthijs de Ligt
(Från Ajax till Juventus)
Pris: ca 793 miljoner kr
Matthijs de Ligt var den hetaste spelaren på marknaden efter Ajax fenomenala Champions League-insats. 19-åringen valde till sist Juventus. Det känns som ett bra val. Matthijs själv får spela i en av världens bästa backlinjer och Juventus drar ner snittåldern på sitt försvar.
2. Eden Hazard
(Från Chelsea till Real Madrid)
Pris: ca 1,035 miljarder kr
Hur länge har Eden Hazard varit på väg till Real Madrid? De tre senaste säsongerna, känns det som. Nu får han äntligen dra på sig den vita tröjan i spanska huvudstaden. Real Madrid får också en av de tio bästa spelarna i världen, en spelare som själv kan avgöra matcher.
3. Antoine Griezmann
(Från Atlético Madrid till Barcelona)
Pris: ca 1,258 miljarder kr
Det har ju varit på gång länge, Griezmanns flytt till Barca. De två-tre senaste säsongerna så har det flugit rykten kring Antoine. I somras blev det så klart: Antoine Griezmann skriver femårskontrakt med Barcelona efter fem år i Atlético. Barcelonas anfall ser nu ganska giftigt ut?
4. Joao Felix
(Från Benfica till Atlético Madrid)
Pris: ca 1,321 miljarder kr
Näste Cristiano Ronaldo? Ja, många pratar om 19-årige Joao Felix som hans arvtagare. Den unge portugisen blev den femte dyraste spelaren genom tiderna när han flyttade från Benfica till Atlético. Han ska ersätta Griezmann, är det tänkt. Och han har redan fått speltid och visat kvaliteter.
5. Frenkie de Jong
(Från Ajax till Barcelona)
Pris: ca 767 miljoner kr
Ajax 22-åriga spelgeni Frenkie de Jong blev klar för Barcelona redan i januari. Det är svårt att tänka sig någon som spelare som passar bättre in i ett spelsätt än de Jong i Barcas. En suverän passningsfot, en elegant blick för spelet, samt en bra arbetskapacitet. Barcelona och de Jong är som gjorda för varandra.
6. Rodri
(Från Atlético Madrid till Manchester City)
Pris: ca 732 miljoner kr
Det har gått snabbt för Rodrigo Hernandez Cascante, ”Rodri” kallad. Han spelade bara ett år för Atlético Madrid efter transfern från Villarreal innan Manchester City köpte loss honom. Men den defensive mittfältaren har redan hunnit debutera i spanska A-landslaget och har fått många lovord.
7. Luka Jovic
(Från Eintracht Frankfurt till Real Madrid)
Pris: ca 675 miljoner kr
En av förra säsongens skarpaste målskyttar i Europa är mannen som ska försöka ersätta Cristiano Ronaldo i Real Madrid. Luka Jovic gjorde 17 mål för Eintracht Frankfurt i Bundesliga 2018/19, plus 10 i Europa League, där han nästintill ensam ledde laget till semifinalen.
8. Lucas Hernandez
(Från Atlético Madrid till Bayern München)
Pris: ca 795 miljoner kr
Lucas Hernandez är bara 23 år men har redan hunnit vinna VM med Frankrike, Europa League med Atlético Madrid och nu blivit Bundesligas dyraste köp någonsin. Inte illa. Hernandez kan spela såväl mittback som vänsterback och har tillhört Atléticos stabila backlinje i flera år.
9. Diego Godín
(Från Atlético Madrid till Inter)
Pris: gratis
Diego Godín har varit en av världens bästa mittbackar så länge man kan minnas. Efter nio långa år i Atlético Madrid så är han nu, 33 år gammal, redo för ett nytt äventyr. Det blir Inter och Serie A som får njuta av Godíns försvarskonst framöver tre år framåt.
10. Ander Herrera
(Från Manchester United till PSG)
Pris: gratis
Efter fem säsonger i Manchester United, där han i princip hela tiden var en bärande spelare, så ska 29-åringen nu ta sig an PSG:s mittfält. Thomas Tuchel, PSG:s tränare, är nöjd, eftersom han vet att han får en av Europas mest pålitliga defensiva mittfältare. Dessutom helt gratis.
11. Tanguy Ndombele
(Från Lyon till Tottenham)
Pris: ca 649 miljoner kr
Tanguy Ndombele dominerade bortamötet så stort mot Manchester City i fjol att Pep Guardiola var chockad. Då trodde nog flera att Ndombele skulle skriva på för City. Men det var Tottenham som knep den unge, spelskicklige box-till-box mittfältaren som nu också slagit sig in i franska landslaget.
12. Eder Militao
(Från Porto till Real Madrid)
Pris: ca 515 miljoner kr
Av alla Real Madrids stora sommartransfers så har det varit tystast kring värvningen av Eder Militao. Men Madrid får en världsmittback. Stor, snabb, teknisk. Den blyge 21-åringen hann bara spela ett år i Porto innan Real snodde honom. Han har redan debuterat i Brasiliens landslag.
13. Sebastien Haller
(Från Eintracht Frankfurt till West Ham)
Pris: ca 476 miljoner kr
Det var kanske Luka Jovic som syntes mest under Eintracht Frankfurts fina fjolårssäsong, men ingen var inblandad i fler mål än Sebastien Haller. Den 24-årige fransmannen var imponerande i boxen, men visade sig också vara en grym framspelare. Blir intressant att följa i Premier League.
14. Mats Hummels
(Från Bayern München till Borussia Dortmund)
Pris: ca 395 miljoner kr
Nu får snart Mats Hummels bestämma sig? Dortmund eller Bayern? Mats Hummels startade karriären i Bayern, gick sedan till Dortmund, därefter ånyo till Bayern, och nu återigen till Dortmund. Nå, Borussia får en världsklassmittback som faktiskt bara är 30 år gammal.
15. Nabil Fekir
(Från Lyon till Real Betis)
Pris: ca 208 miljoner kr
Efter att ha varit ryktenas man under två-tre transferfönster så försvann Lyons mittfältsdynamo Nabil Fekir till Real Betis för en ganska låg prissumma. Det snackades om såväl Arsenal som Liverpool men det blev till sist den grönvita i Sevilla för VM-guldmedaljören. Ett bra kap.
16. Aaron Ramsey
(Från Arsenal till Juventus)
Pris: gratis
Den här transfern blev klar redan februari. I och med att Ramseys kontrakt gick ut i sommar så kunde Juventus få papperna underskrivna redan då. Ramsey lämnar Arsenal efter elva säsonger och ska nu, lite skadedrabbad och ojämn, försöka ta plats hos Juve.
17. Aaron Wan-Bissaka
(Från Crystal Palace till Manchester United)
Pris: ca 526 miljoner kr
Manchester United behövde en ung, snabb, stabil ytterback. Man hittade honom i Crystal Palace. Aaron Wan-Bissaka är bara 21, men slog igenom med dunder och brak under förra säsongen i Palace, där han till och med utsågs till årets spelare i klubben. Nu blir det full fart framåt i United.
18. Kieran Trippier
(Från Tottenham till Atlético Madrid)
Pris: ca 234 miljoner kr
Sommarens märkligaste övergång? Ja, när Kieran Trippier skrev på för Atlético Madrid så höjde många på ögonbrynen. Det är inget fel på Trippier, han är ordinarie i engelska landslaget och spelade Champions League-final i somras. Men kommer han att passa in i Atléticos system?
19. Ferland Mendy
(Från Lyon till Real Madrid)
Pris: ca 515 miljoner kr
Sedan Zinedine Zidane tog över Real Madrid i mars i år så har han inventerat truppen noggrant. Nu i somras så öppnades plånboken rejält. Franske ytterbacken Ferland Mendy är bara en av alla klasspelare som köpts in. Med Mendy får Real en snabb, modern back som har framtiden för sig.
20. Kostas Manolas
(Från AS Roma till Napoli)
Pris: ca 377 miljoner kr
Den snabbe, starke och kraftfulle mittbacken, otvivelaktigt en av Serie A:s bästa, lämnar Roma efter fem år, och hamnar i Napoli. Där ska han tillsammans med Kalidou Koulibaly bilda ett stabilt mittlås. Manolas tröttnade på kaoset i Roma och Napoli får en suverän försvarare.
21. Benjamin Pavard
(Från Stuttgart till Bayern München)
Pris: ca 367 miljoner kr
Benjamin Pavard är bara 23 år men har redan varit med om ganska mycket. För bara tre år sedan spelade han i tyska andraligan med Stuttgart. När han vann VM med Frankrike ifjol (och gjorde turneringens mål) så blev han högvilt bland storklubbarna. Han valde Bayern, ett stabilt och bra val.
BUBBLARE
Ayoze Perez, Gianluigi Buffon, Alexander Isak, Abdou Diallo, Adrien Rabiot, Luuk de Jong, Rodrygo, Thorgan Hazard, Dani Ceballos, Hector Herrera.
VEM FATTAS?
Saknas det en stor värvning på den här listan? Vad hände med Neymar, Bale, James? Det kan bero på att när den här tidningen gick i tryck så var det fortfarande några veckor kvar av sommarfönstret i de stora ligorna! När ni läser den här artikeln så är det stängt, men när vi skriver texten så är det öppet. Så, om ni saknar en stor spelarvärvning så har den garanterat skett i augusti, då vi inte har haft möjlighet att få med den. Vi lovar att återkomma till de sista augustivärvningarna i nästa nummer av GOAL!
Av Tony Ernst
(Listan publicerades först i GOAL #9-2019.)