AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Ett svårt uppdrag under en svår säsong – men här är vår topplista över den gångna säsongens bästa spelare!

15. Erling Braut Haaland (RB Salzburg/Borussia Dortmund)

14. Thomas Müller (Bayern München)

13. Mohamed Salah (Liverpool)

12. Ciro Immobile (Lazio)

11. Toni Kroos (Real Madrid)

10. Josip Ilicic (Atalanta)

9. Jadon Sancho (Borussia Dortmund)

8. Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain)

7. Cristiano Ronaldo (Juventus)

6. Sadio Mané (Liverpool)

5. Kevin De Bruyne (Manchester City)

Manchester City gick från suveräna seriesegrare 2018/19 till att inte vara i närheten av att utmana ett i och för sig otroligt Liverpool 2019/20. Men Kevin De Bruyne har levererat som aldrig förr i offensiven, samtidigt som han tagit ännu större ansvar för lagets sammanhållning med en mer central mittfältsposition. Ingen i ligan ligger bakom lika många målchanser som den 29-årige belgaren, samtidigt som han fortsätter att näta med båda fötterna. Världens bästa innermittfältare 2020? Förmodligen.

4. Neymar (Paris Saint-Germain)

Neymar har varit med så länge att man tror att han är äldre. Men han är faktiskt bara 28 år gammal. De senaste åren har han varit skadad en hel del, men han kan ändå se tillbaka på en rad med titlar och mål. Han har varit med och lett PSG till tre raka Ligue 1-bucklor. Och han har konsekvent varit deras bäste spelare. Det är bara Kylian Mbappé som gör fler mål än honom i laget, men Neymar spelar fram och orsakar mer oreda för motståndarna. Han vill nog gärna vinna Champions League igen, hans enda titel är med Barcelona 2015, och det finns en bra chans att PSG kan gå hela vägen i år. Och då kommer Neymar att vara livsviktig.

3. Virgil van Dijk (Liverpool)

Vad var den stora skillnaden mellan Liverpool och Manchester City under den gångna säsongen? Defensiven. City gjorde fler mål än The Reds, men släppte också in betydligt fler. Citys bäste mittback Aymeric Laporte har varit långtidsskadad, medan Liverpools nästan ofattbara rad med 26 segrar och ett kryss i ligan, innan första förlusten kom, inte hade varit möjlig utan Virgil van Dijks konstanta närvaro i mittförsvaret. Holländaren klev upp på världstoppen ifjol och står kvar där även i år.

2. Lionel Messi (Barcelona)

Det här är nog det första året som det på riktigt blåst lite kring Lionel Messi. Han har anklagats för att styra Barcelona med järnhand, och att alla ska lyda honom. Han har sett sitt lag prestera sämre på planen, och i vissa matcher har han rent av sett mänsklig ut. Och kanske förlorar Barcelona ligan till Real Madrid, det är ännu inte klart när det här skrivs. Men Messi har icke desto mindre gjort överlägset flest mål i La Liga, och överlägset flest assist. Och slår man ihop de bägge så finns det ingen spelare i de fem stora ligorna i Europa som skrapat ihop fler poäng. Imponerande.

1. Robert Lewandowski (Bayern München)

Inte sedan 1970-talet har någon gjort 34 mål i Bundesliga. Robert Lewandowski vann skytteligan även ifjol, men har växlat upp till en sanslös nivå 2019/20 – detta under en säsong där Bayern München alltså sparkat en tränare under hösten. Den 31-årige Lewandowski har varit huvudanledningen till att Bayern kunnat krossa allt motstånd sedan dess och tagit sin åttonde raka Bundesliga-titel. När den tyska säsongen tog slut stod han på 49 mål på 42 matcher i alla tävlingar. Ingen annan rår på polacken.

Av Tony Ernst & Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL #8-2020 och innehåller där omdömen om samtliga spelare på listan.)

Pin It on Pinterest