Annons
Annons

Hela Premier League-historiens yngste vinnare. Nu ska Phil Foden, Manchester Citys mittfältstalang, ta nästa steg och bli en bärande spelare i storklubben.

13 maj i år, två veckor innan sin artonårsdag, blev Phil Foden den yngsta någonsin att vinna en Premier League-guldmedalj. Foden, uppväxt i Manchester-förstaden Stockport och City-supporter sedan barnsben, började spela fotboll i sin favoritklubb som åttaåring. Åtta år senare, i juli 2016, skrev han på för akademilaget.

I juli 2017 fick Foden åka med Citys A-lag på försäsongsläger i USA, där han spelade mot både Manchester United och Real Madrid. ”Kom ihåg hans namn”, sa den överväldigade City-managern Pep Guardiola om Fodens insats i United-matchen. Guardiola fortsatte, riktad till fansen och media:

– Ni ska vara lyckliga som såg den första matchen i Manchester Citys A-lag med den här killen. Det var länge sedan jag såg någonting sånt här. Hans uppvisning var på en ny nivå. Han är 17 år gammal, han är City-spelare, han växte upp i akademin, han älskar klubben, han är City-fan och för oss är han en gåva.

Därefter bestämde Guardiola att Foden skulle stanna med A-lagstruppen, ”för att han är speciell”.

Guld i U17 VM

Den 21:a november 2017 fick Phil Foden till slut debutera på allvar i den ljusblåa Manchester City-tröjan, i Champions League-mötet med Feyernoord. Två veckor senare blev han yngste engelsman någonsin att starta en Champions League-match, i 2-1-förlusten mot Shakhtar Donetsk. Och ännu en dryg vecka därpå fick han även debutera i Premier League, när han byttes in i 83:e minuten i 4-1-segern över Tottenham Hotspur.

2017 var ett makalöst år för Phil Foden. Vid sidan av att ta plats i ett av världens bästa klubblag gjorde han faktiskt ännu större succé i den engelska landslagsdressen. VM-guld i U17 VM där han dessutom blev utsedd till hela turneringens bästa spelare. Utöver det var han även med och tog silver i U17 EM samma år.

Och som om inte allt detta räckte för en kille innan han ens blivit myndig så utsågs han av BBC till årets unga sportpersonlighet. Ett pris som tidigare har gått till bland andra Wayne Rooney och tennisstjärnan Andy Murray. På galan, där priset delades ut av gamle anfallslegendaren Gary Lineker, tackade Foden ödmjukt sina lagkamrater i ungdomslandslaget, samt mamma och pappa för att ha gjort framgångarna möjliga.

Gudabenådad vänsterfot

Och 2018 började inte direkt sämre för underbarnet. Med sina fem inhopp i Premier League fick han alltså kvittera ut en guldmedalj i det stjärnspäckade mästarlaget i maj. Och sannolikt hade han fått betydligt mer speltid om han inte tvingats vila i sju veckor på grund av en fotledsskada.

Han är inte lång, blott 171 centimeter över havet, inte särskilt stark eller välbyggd, men han vågar utmana och ser aldrig nervös ut ens i en hundradels sekund för att ge sig in i – och vinna – dueller mot tunga, rutinerade försvarare som ibland har spelat fotboll på elitnivå sedan innan Foden lärde sig gå. Han trivs bäst som kreativ spelfördelare på innermittfältet eller kanten, men har även fått hoppa in som vänsterback någon match. Han utmanar, tar för sig och har ett enormt självförtroende på plan med sin briljanta dribblingsteknik, sin blick för spelet och sin gudabenådade vänstra fot.

Det är lätt att förstå hyllningskörerna runt den unge supertalangen. Gamle landslagsmittfältaren och förbundskaptenen Glenn Hoddle har hyllat honom. Och City-managern Pep Guardiola har sagt att han har stort förtroende för Foden och ser en bra potential för honom att växa in som en spelare för startelvan redan kommande säsong.

Klubben i sitt hjärta

Men med framgångssagor kommer också rykten. En rad Premier League-klubbar har visat intresse för att låna Foden och ryktena har florerat om stora klubbar ute i Europa.
Men det troligaste verkar ändå vara att han blir kvar hemma i Manchester trots allt. Pep Guardiola tror som sagt stenhårt på honom. Han spelar i klubben i sitt hjärta och just den klubben råkar även vara bäst i England. Kontraktet som Foden skrev under som 17-åring sträcker sig ett år framåt, men det mesta lutar åt att han skriver ett nytt under sommaren, som både sträcker sig längre fram och med betydligt högre lön. Det är han sannolikt väl värd. Supertalangen från Stockport.

Källor: mancity.com, Telegraph, Manchester Evening News, Guardian, BBC, Mirror, Daily Star, Wikipedia.

FAKTA

Phil Foden
Född: 28 maj 2000, i  Stockport, England
Längd: 171 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 47
Klubbar: Manchester City (2009-)
Landskamper: 8 U16, 23 U17, 2 U18, 1 U19 för England
Meriter: Premier League-mästare (2017/18), Engelska Ligacupen (2017/18), U17 VM-guld (2017), U17 EM-silver (2017), Guldbollen i U17 VM (2017)

Av Gustav Gelin

(Texten publicerades först i GOAL nummer 8, 2018)

Pin It on Pinterest