AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Alphonso Davies började sitt liv i ett flyktingläger i Ghana och flyttade sen till Kanada. I hockeylandet visade han sen upp en snabbhet och teknik som tog honom hela vägen till Bayern Münchens startelva. Och han har inte ens fyllt 20 än.

Thomas Müller har sett det mesta. Han har VM-guld, nio tyska ligatitlar, han har vunnit Champions League. Ändå ser han ut att vara lite överraskad i efter-matchen-intervjun när han letar efter rätt ord, rätt liknelse, för att beskriva den relativt nya lagkamrat han än en gång har sett forsa fram på vänsterkanten i den ligaavgörande matchen mot Borussia Dortmund. Müller får helt enkelt gå till de tecknade seriernas värld.

– Alphonso Davies är kanske inte den bästa när det gäller att positionera sig, men det spelar ingen roll. Även om motståndarna tror att de har ett öppet läge så är han så snabb och kraftfull att han hinner tillbaka. Han är som Hjulben. Det säger bara ”meep-meep-meep” så är han ikapp och snor bollen.

Från ingenstans

Liknelsen med den långbenta tuppgöken som springer snabbare än tåget, och ständigt lurar prärievargen Gråben i Chuck Jones tecknade ”Gråben och Hjulben”-filmer är onekligen pricksäker. Alphonso Davies är verkligen hiskeligt snabb. När han tidigare i somras slog hastighetsrekordet för Bundesliga uppmättes hans topphastighet till 36,51 km i timmen, en notering som de flesta sprinters varit stolta över.

Och lika snabbt som det går på planen har utvecklingen gått. Det brukar sägas om på förhand okända spelare som slår igenom att de ”kom från ingenstans”. Alphonso Davies kommer från Kanada, vilket i fotbollssammanhang är ungefär samma sak. Fotbollsspelare från hockeyns hemland som slagit stort internationellt går i princip att räkna på ena handens fingrar, med Alphonso Davies har landet fått sin första riktiga superstjärna.

Flyktingläger

Davies debuterade i nordamerikanska MLS som 15-åring, han var 17 och nybliven kanadensisk medborgare när han debuterade för landslaget och 18 när han blev vald till landets bästa spelare.

– Det får mig att känna att allt hårt arbete jag har gjort betalar av sig. Förbundskaptenen såg något i mig och tog ut mig och sen har det rullat på. Men att få priset som årets spelare var en chock.

Än mer remarkabel blir den häpnadsväckande utvecklingen om man tänker på Davies bakgrund. Davies familj tvingades fly från inbördeskriget i Liberia och hamnade i ett flyktingläger i Ghana. Därifrån flyttade de sedan till Kanada.

– Jag minns inte så mycket av den tiden. Jag kommer inte ens ihåg om jag spelade någon fotboll, även om jag vet att jag gjorde det. Mina föräldrar pratar inte så mycket om det heller, det är ingen upplevelse de vill prata så mycket med sina barn om, men lite vet jag. Det är ju en del av vår historia.

Bayern München

När tonåringar spelar på hög nivå uppmärksammas det snart av klubbar på ännu högre nivå. Davies regelbundna speltid och framfart för Vancouver Whitecaps i MLS och det kanadensiska landslaget väckte snart intresse hos europeiska storklubbar. Premier League-bjässarna Manchester United, Chelsea och Liverpool var alla intresserade, men det blev till slut Bayern München som knöt jättetalangen till sig. Nio miljoner pund – nytt transferrekord för MLS – fick den tyska dominanten betala för att Davies skulle flytta till den bayerska staden i januari 2019. Inledningen på karriären blev försiktig, det blev några inhopp under våren, men under säsongen 2019/20 har Davies fullkomligt exploderat.

– Det var så många rykten i luften, men inget specifikt. Sen var det någon som sa ”Bayern är intresserade” och jag kunde bara inte tro det. Jag var både exalterad och skräckslagen, för jag förstod hur mycket som skulle krävas av mig nu.

Lite skrämmande

Från att ha suttit hemma och tittat på spelare som Lewandovski och Neuer på teve var de nu Davies lagkamrater.

– Jag tyckte det var nästan lite skrämmande till en början att träna med alla de här stjärnorna. När Arjen Robben kom fram och presenterade sig kunde jag inte fatta att det var på riktigt.

Davies har dock funnit sig till rätta väldigt snabbt. Den här säsongen har hans enorma snabbhet och fysik firat stora triumfer för Bayern. Uppehållet som coronapandemin inneburit verkar inte ha påverkat hans framfart nämnvärt. Tvärtom. I seriefinalen mot Dortmund, matchen som fick Thomas Müller att plocka fram Hjulbens-liknelsen, var Davies en av planens bästa och det har varit samma sak under våren och sommarens långa segersvit, den som såg till slut att Bayern än en gång kunde titulera sig Bundesligamästare.

– Mitt liv har varit en emotionell berg-och-dal-bana. Jag började mitt liv i ett flyktingläger, kom till Kanada, började spela och sen helt plötsligt är jag här. Det är en dröm som blivit verklighet.

Och hypersnabbt har det gått. Meep-meep. 

Källor: BT Sports, The Guardian, Daily Telegraph, One Football.

FAKTA
Alphonso Davies
Född: 2 november 2000, i Buduburam, Ghana
Längd: 181 cm
Position: Vänsterback
Tröjnummer: 19
Klubbar: Vancouver Whitecaps (2016-19), Bayern München (2019-)
Landslag: 17 landskamp (5 mål) för Kanada
Bakgrund: Växte upp i ett flyktingläger i Ghana efter att föräldrarna flytt inbördeskriget i Liberia. Flyttade sedan till Edmonton i Kanada och plockades sedan upp av Vancouver Whitecaps ungdomsakademi. Davies fick regelbunden speltid i Whitecaps A-lag redan som 15-åring, vilket uppmärksammades av flera europeiska toppklubbar. Bayern München vann dragkampen om talangen och där har han sedan gjort stor succé.

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 8-2020.)

Pin It on Pinterest