Olympique de Marseille, eller OM som de ofta kallas, är en av Frankrikes mest anrika klubbar i historien. Med nio ligavinster, tio franska cupguld och en Champions League-titel är de även en av de allra framgångsrikaste.
HISTORIA
Under de allra sista månaderna av 1800-talet bildades en av Europas mäktigaste fotbollsklubbar i en livlig hamnstad på franska rivieran. Klubben kom egentligen ur tre andra klubbar som existerat sedan 1892, men den sista augusti 1899 bildades Olympique de Marseille. Namnet, som syftar på grekiska Olympia där olympiska spelen startade, togs som en hyllning till de greker som sägs ha grundat staden Marseille på 600-talet före Kristus.
OM fyller alltså 120 år i augusti, men var från början en rugbyklubb. Det skulle dröja något år innan den första fotbollsmatchen spelades, men sedan tidigt 1900-tal har OM nästan konstant tillhört toppskiktet i fransk fotboll.
STORHETSPERIODEN
OM har haft flera framgångsrika perioder i den 120-åriga historien, men klubbpresidenten Bernard Tapies era under sena 80- och tidiga 90-talet sticker ut lite extra. Mellan 1989 och 1992 vann Marseille ligan fyra säsonger i rad. Som grädde på moset krönte de allt med att ta hem den allra första Champions League-pokalen, efter namnbytet och omgörningen från den tidigare Europacupen.
Marseille kryllade under denna period av stora stjärnor. För att nämna några: Jean-Pierre Papin, Chris Waddle, Basile Boli, Didier Deschamps, Marcel Desailly, Rudi Völler, Eric Cantona, Klaus Allofs, Tony Cascarino, Abedi Pele och den franske landslagsmålvakten Fabien Barthez. Olympique de Marseille var kort sagt ett av Europas mest stjärnfyllda och allra bästa fotbollslag under dessa år.
Men alla sagor har ett slut, och upplösningen på Tapies historia blev inte rolig. Efter att OM vunnit ligan en femte gång i rad, 1992/93, kom det fram anklagelser om korruption och matchfixning. OM fråntog ligatiteln och dömdes till nedflyttning till andradivisionen, där de stannade i två mörka säsonger.
IKONEN
Många legendariska namn har spelat i Olympique de Marseilles azurblåa tröja genom åren. Men såväl Cantona som Barthez, Deschamps, Säffle-Gunnar Andersson, Laurent Blanc och Samir Nasri får stå i skuggan av den störste, Jean-Pierre Papin.
Den 23-årige anfallaren kom till Marseille från belgiska Club Brügge, som en av Bernard Tapies första värvningar 1986. När han lämnade sex år senare hade han skrivit in sig i OM-historien för evigt. Statistiken talar för sig själv: fem raka skytteligavinster i franska ligan och nästan osannolika 134 mål på 215 matcher, fyra raka ligavinster, en Europacup-final och den europeiska Guldbollen, Ballon D’Or, som bästa spelare på kontinenten 1991. Papin är fortfarande den enda fransman som fått utmärkelsen.
Men han missade Champions League-titeln 1993. Då hade Papin sålts till AC Milan för rekordsumman 10 miljoner pund, och fick istället stå som motståndare på Olympiastadion i München och se på när sina gamla lagkamrater firade.
RIVALERNA
Matcherna mellan Paris Saint-Germain och Olympique de Marseille är de tveklöst största i fransk fotboll på senare tid. Mötet kallas ”Le Classique”, likt den spanska ”El Clásico” mellan Barcelona och Real Madrid. I den franska klassikern finns en rivalitet på flera plan långt utanför själva fotbollen, inte minst eftersom Marseille och Paris är Frankrikes två största städer, huvudstaden från norr och andrastaden från söder. Antagonismen har ofta slagit över i våldsamheter mellan klubbarnas supportrar. Men mötet med PSG har egentligen bara varit riktigt hett i ett par decennier. För de som är lite äldre är det istället matcherna mellan OM och Saint-Etienne som är den stora klassikern eftersom de båda historiskt sett varit framgångsrikast. Även matcherna mot Olympique Lyon anses ha en viss rivalitet som ”det olympiska derbyt”.
ARENAN
Ända sedan 1937 har den mäktiga Stade Velodrome varit Olympiqe de Marseilles hemmaarena. Då fanns både en cykelbana och en löparbana runt arenan. I mer modern tid har fotbollen samsats med rugbyn på arenan.
Redan 1938, året efter att den byggdes, spelades semifinalen i VM här. I EM 1984 spelades också semifinalen på Velodromen, precis som i VM 1998, då även sex andra matcher fyllde de drygt 67 000 platserna. Även i EM 2016 spelades semifinalen i Marseille. Publikstödet när OM har hemmamatch är enormt, hemmasnittet den gångna säsongen var över 50 000 och den branta, jättelika kortsideläktaren där OM:s ultras står är vida känd för sin ljudkuliss.
ÅRETS SÄSONG
Olympique de Marseille har det inte helt lätt numera. Nio år har gått sedan den senaste ligatiteln, och knappt någon klubb verkar kunna utmana PSG i Ligue 1-toppen dessa dagar. Men årets femteplats i ligan är det knappast många OM-supportrar som är särskilt nöjda över. Dessutom blev det fiasko i Europa League, där OM förlorade inte bara mot Eintracht Frankfurt och Lazio utan också mot cypriotiska Apollon, på hemmaplan. Marseille kom sist i gruppen med en ynka poäng, och med femteplatsen i ligan missade de alltså Europaspel helt nästa år. Rudi Garcia fick lämna som tränare i slutet av maj och ersattes av André Villas-Boas, som för de flesta är bekant från Chelsea, Tottenham och Porto.
Källor: Wikipedia, France Football, The Guardian, ligue1.com, om.net.
FAKTA
Olympique de Marseille
Grundades: 31 augusti 1899
Smeknamn: Les Olympiens (Olympierna), OM
Hemmaarena: Stade Vélodrome (kapacitet: 67 394)
Tränare: André Villas-Boas
Viktigaste spelare: Steve Mandanda, Florian Thauvin, Luiz Gustavo
Kapten: Dimitri Payet
Meriter: 9 franska ligatitlar, 10 franska cuptitlar, 1 Champions League-titel (1993)
Av Gustav Gelin
(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 8-2019)