En gammal klassisk klubb som länge var en av giganterna i England, men som på senare året hamnat på dekis. Men nu är Leeds United tillbaka på allvar, tack var en argentinsk demontränare.
GRUNDANDET
Leeds Uniteds föregångare, Leeds City, grundades 1904 och drog stor publik till sin Elland Road. De fick dock upplösas år 1919 efter anklagelser om att ha gjort olagliga utbetalningar till sina spelare under första världskriget. Samma år grundades istället Leeds United och de fick även en inbjudan till Midlands League, där de blev inröstade att ta Leeds City Reserves plats i ligan. Efter att Leeds City upplösts, så köpte Yorkshire Amateurs deras hemmaarena Elland Road, men de accepterade att flytta på sig för det nya laget som skulle tränas av tidigare spelaren Dick Ray.
ARENAN
Leeds United har alltid använt en och samma hemmaarena, nämligen Elland Road, där de spelat sen sitt grundande år 1919. Det är den 14:e största arenan i England och användes även tidigare av Leeds City innan de upplöstes. Elland Road har använts för FA Cup-semifinaler som en neutral plan och även för Englands landslagsmatcher. Publikrekordet sattes den 15 mars 1967 i en FA Cup-match mot Sunderland då hela 57 892 åskådare tog plats på arenan. Detta var innan Elland Road byggdes om till en arena med bara sittplatser, och idag tar den in 37 890 åskådare som mest.
FANSEN
Leeds Uniteds supportrar är kända för att alltid stötta sitt lag, i med och motgång. På de 16 åren de spenderade utanför Premier League så hade man aldrig sämre publiksnitt än 21 000 åskådare, något som är väldigt imponerande med tanke på att de även spenderade 3 säsonger i League 1 (engelska tredjedivisionen). Det är många som känner till den elektriska stämningen på Elland Road när det är matchdag, och då kan man höra signaturlåten ”Marching on Together” innan och efter matchen. Tidigare tränare Peter Reid sa att på 30 år har han aldrig känt ett liknande stöd som på hans avslutningsmatch mot Arsenal, och att Leeds-supportrarna är fantastiska. Även tränare från andra lag har hyllat stämningen på Elland Road, som till exempel Sir Alex Ferguson.
LEGENDARERNA
Billy Bremner (1959-1976)
”King Billy” Bremner är utan tvekan den största Leeds-spelaren genom tiderna. Han spelade hela 771 matcher för klubben mellan 1959 och 1976 och gjorde 115 mål. Han var rätt kort, men tuff och hänsynslös som spelare. Bremner var kapten för Leeds genom 60- och 70-talet och trots att det funnits andra mer tekniska och bättre spelare, så har det aldrig funnits någon som spelat med lika mycket hjärta och passion för klubben.
Peter Lorimer (1962-1978)
Peter Lorimer spelade för Leeds mellan 1962 och 1978 och hann med att göra 703 framträdanden för klubben. Han gjorde 238 mål för laget och var en offensiv mittfältare med ett legendariskt hårt skott (ett av hans mål mätte upp till 144 km i hastighet!) Han är fortfarande involverad i klubben, där han jobbar som supporter-representant i styrelsen.
Jack Charlton (1952-1973)
Ännu en Leeds-legendar, Jack Charlton, spenderade hela sin karriär i klubben och hann med att göra hela 772 framträdanden för klubben mellan 1952 och 1953, och gjorde 95 mål. Jack Charlton var rörlig men även stentuff och var grunden i Don Revies backlinje. Han var också, tillsammans med sin bror Bobby Charlton, en viktig del i Englands VM-vinnande trupp år 1966.
RIVALERNA
Leeds United har en del olika rivaler, men ingen är nog lika stor som den med Manchester United. Mötet kallas ofta för Rosornas rivalitet eller Rosornas krig, och har sitt ursprung i den starka fientligheten mellan de historiska länen Lancashire och Yorkshire, som ledde fram till Rosornas krig på 1400-talet. Det är endast 6 mil mellan städerna, vilket ger matcherna en känsla av derby. Under 60- och 70-talet var rivaliteten som alla störst och i en FA Cup-semifinal säsongen 1964/65 utbröt till och med slagsmål på planen mellan Jack Charlton och Dennis Law. Sir Alex Ferguson har sagt att möta Leeds United var en ”läskig upplevelse” och att Elland Road hade en av de mest hotfulla stämningarna i hela Europa.
NUTID
Den argentinske tränaren Marcelo Bielsa tog över klubben i juni 2018 efter att en rad andra tränare fått sparken efter dåliga resultat. Han skrev på ett tvåårskontrakt med möjlighet på ett tredje, om det skulle gå bra. Under Bielsas första säsong med laget imponerade Leeds och låg tvåa stora delar och såg ut att bli direktuppflyttade till Premier League. Dock tappade de i formen och efter en rad negativa resultat fick de istället försöka kvala mot Derby County. De vann första matchen med 1-0 men förlorade med 4-2 i den andra, och fick därmed spendera en säsong till i Championship. Den 17 juli 2020, efter att ha varit utanför Premier League i 16 år, blev Leeds United uppflyttade igen efter att West Bromwich Albion förlorat mot Huddersfield Town. Stoke Citys vinst mot Brentford dagen därpå säkrade dessutom förstaplatsen i Championship. Leeds hade legat topp 2 nästan hela säsongen och aldrig legat sämre en än femteplacering, och slutade säsongen 10 poäng före tvåan West Bromwich Albion. I Leeds första säsong tillbaka i Premier League så slutade de på en nionde plats och tog hem 59 poäng – det bästa för en nykomling sen Ipswich Town år 2001. Giganten Leeds United är tillbaka på riktigt allvar!
Källor: Leeds United, Premier League, Wikipedia, The Guardian.
FAKTA
Leeds United
Grundades: 1919
Smeknamn: The Whites (De Vita), The Peacocks (Påfåglarna)
Hemmaarena: Elland Road (kapacitet: 37 890)
Tränare: Marcelo Bielsa
Viktigaste spelare: Patrick Bamford, Kalvin Phillips, Jack Harrison, Mateusz Klich, Luke Ayling
Meriter: 3 Premier League-titlar, 1 FA Cup, 1 ligacup, dessutom varit i final i Champions League och UEFA Cupen
Av Gabriel Ernst
(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 8–2021)