AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Mesta mästare. Fotbollspionjärer. Eleganter. Fotbollsvärlden innehåller få klubbar som förändrat så mycket inom den som Ajax från Amsterdam.

Grundandet

Amsterdamsche Football Club Ajax grundades 18 mars 1900 av Floris Stempel, Carel Reeser, och Han Dade, i ett andra försök att få ihop en klubb efter det misslyckade första försöket som Football Club Ajax 1894. Klubbens namn togs från den grekiska mytologins Ajax, en av de starkaste och mest legendariska krigarna, som slogs i trojanska kriget. Sedan 1928 har klubben haft Ajax på sin klubbsköld, som dessförinnan bestod av en rödvit cirkel innehållande en spelare som iklädd den klassiska rödvita-tröjan sparkade på en boll.

Ajax och judendomen

Ajax har historiskt sett ansetts vara en klubb med judiska rötter, men utan att varken vara det officiellt eller egentligen haft tydliga kärnor till varför. Det sägs ha börjat i och med att Ajax hemmastadion, De Meer-stadion, på 1930-talet låg i de judiska kvarteren i Amsterdam-Oost, och att klubbens supportrar gick förbi det som kallades Jodenhoek (”judarnas hörn”) vid Nieuwmarkt/Waterloopleinbuurt på väg till matcherna. Utöver att Amsterdam genom tiderna kallats för en Mokum-stad, ett namn givet till platser som sägs som en fristad för judar, omfamnade klubbens supportrar denna koppling när anti-semitismen ökade i Europa och användes mot Ajax genom slagord. Denna inofficiella koppling blev med åren en del av klubben, egentligen ovidkommande om den baserades på riktiga band eller inte.

Pionjärerna Ajax

”Du spelar fotboll med ditt huvud, och dina ben är där för att hjälpa dig” är en av tusentals upplysande och intressanta citat om vad fotboll egentligen är som tillskrivs en av sportens allra största genom dess historia, och den absolut största för Ajax. Johan Cruyff har kallats för kapellmålare, mannen som förvandlade fotboll till en konstform, en revolutionär, ett geni. Han såg fotboll som ett verktyg för kreativt skapande, en kreativ förströelse, som om han var en koreograf som ville strukturera ut sina drag på ett helt nytt sätt, och han baserade sitt spel och sina idéer helt och hållet på det.

För att bli den ledare han blev under hela sin karriär behövde han stöd och förståelse från Rinus Michels, huvudtränare i Ajax och mannen som gav Cruyff det han behövde för att bygga vidare på det världen nu känner som ”Total Football”, som i sin enkelhet betydde att varje spelare kunde dyka upp var som helst på planen och kunde hantera sina uppgifter var de än hamnade, men som i större utsträckning handlade om ökad spelförståelse och ett presspel som gick ut på att det egna laget skulle ha bollen nästan hela tiden. Ajax storhetstid på 70-talet, med tre Europacup-titlar i följd, är en produkt av vad Michels skapade och Cruyff byggde vidare på planen till perfektion. Barcelonas pågående storhetstid är en produkt av vad Cruyff tog med sig till Katalonien, efter Michels år där, och lärde ut till sitt nya hem och sin nya klubb.

Talangfabriken

Tack vare de spelidéer som Michels och Cruyff införde hemma i Ajax har klubben väldigt länge haft en klar identitet som sträcker sig ner från A-laget till knattelagen, och det är därför inte särskilt konstigt att Ajax producerar mängder av otroliga fotbollsspelare som både på hemmaplan och internationellt nått stora framgångar. Marco Van Basten och Patrick Kluivert var otroligt vassa målskyttar rakt igenom sina respektive karriärer, bröderna de Boer stod för en svårslagen ryggrad på planen när de spelade tillsammans och gav stabilitet när de spelade var för sig, slitvargar som Edgar Davids och Nigel de Jong blandade hårdhet med finess, Edwin van der Sar hade en spelförståelse som målvakt som ofta överglänste hans medspelare längre fram i banan, Wesley Sneijder och Christian Eriksen är två exempel på hur Ajax-skolböckerna kan få mittfältare att göra fenomenala ting på en gräsmatta, och det går knappt att sätta rättvisa ord på allt den närmast gudabenådade Dennis Bergkamp var kapabel till. Alla dessa fantastiska spelare kom ur Ajax ungdomsakademi, alla har lärts upp med 4-3-3 som spelidé och med TIPS-modellen som grund: ”technique”, ”insight”, ”personality”, och ”speed”, där tränarna bedömer spelarnas personligheter och fart både i spel och i tanke, och sedan jobbar på att förbättra teknik och spelinsikt.

Källor: Ajax.nl, Haaretz.com, Amsterdam Journal, Spiegel, The Guardian, The New York Times, WhoScored/Opta.

FAKTA

Amsterdamsche Football Club Ajax
Grundades:
18 mars 1900
Smeknamn:
 De Godenzonen (”Gudarnas söner), De Joden (”Judarna”), I Lancieri (”Lansiärerna”)
Hemmaarena: Johan Cruyff Arena (kapacitet: 54 033)
Tränare: Erik ten Hag
Viktigaste spelare: David Neres, Klaas-Jan Huntelaar, Hakim Ziyech
Kapten: Matthijs de Ligt
Meriter: 33 Eredivisie-titlar, 18 KNVB Cup-titlar, 8 Johan Cruyff Shield-titlar, 4 Champions League-titlar, 1 Cupvinnarcup-titel, 1 UEFA Cup-titel, 2 UEFA Super Cup-titlar, 1 Intercontinental Cup-titel

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #8-2018)

Pin It on Pinterest