AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Spännande satsning på rivieran! Så lyder rubriken när Leonard Jägerskiöld Velander lyfter fram OGC Nices start på den franska säsongen.

Det har onekligen funnits flera intressanta och dramatiska följetonger inom den franska fotbollen under våren. Dels Amiens och Toulouses öden, dels det eventuella köpet av Marseille och dels kaoset i Bordeaux där till och med självaste borgmästaren protesterade mot klubbledningen. I skuggan av dessa klickvänliga rubriker har OGC Nice, under ledning av legendariske Patrick Vieira och ägare sir Jim Ratcliffe, byggt ett väldigt intressant och spännande lag.

– Målsättningen har hela tiden varit tydlig internt. Vi är här för att skapa ett projekt och vi vet att det inte görs över en natt. Vi är ambitiösa, vi skulle älska att spela Champions League och vinna titlar men för att komma dit krävs ett särskilt arbetssätt. Det krävs att supportrarna förstår att vårt projekt inte är som PSG:s, sa tränare Vieira i början av juli efter att Nice fullkomligen chockat den franska övergångsmarknaden.

Fem nya spelare

Nice, som då hade slutat femma i Ligue 1-tabellen, presenterade nämligen inte mindre än fem spelare varav alla osade klass. Den rutinerade mittfältaren Morgan Schneiderlin hämtades från Everton, Reims frejdige vänsterback Hassane Kamara plockades in, den hett eftertraktade försvararen Robson Bambu kom från brasilianska ligan, anfallstalangen Amine Gouiri lämnade Lyon och från Bayern München anlände ynglingen Flavius Daniliuc. Namn som alla vittnar om Nices strategi. Dyra, unga talanger i kombination med billiga, erfarna pjäser.

Det var sommaren 2019 som Storbritanniens rikaste person, sir Jim Ratcliffe, köpte ”Le Gym”. En affär som innebar att klubben direkt återetablerade sig i toppskiktet av tabellen. Det ska bli spännande att se om Nice kan utmana PSG på lite annorlunda villkor.

NICES 5 STÖRSTA STJÄRNOR

  1. Dante, mittback
  2. Youcef Atal, ytter
  3. Walter Benitez, målvakt
  4. Kasper Dolberg, anfallare
  5. Wylan Cyprien, mittfältare

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #8-2020 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

Pin It on Pinterest