Annons
Annons

Han hade kunnat spela för vilken klubb som helst i världen, men Harry Kanes hjärta bultar för Tottenham Hotspur. Och med ett nytt sexårskontrakt i ryggen ska han göra allt i sin makt för att sätta punkt för en tio år lång titeltorka.

Då, för ett decennium sedan, var det å andra sidan inte tal om någon bragdartad bedrift, utan en simpel seger i ligacupen. Tottenhams senaste ligatitel – av två totalt – kom så tidigt som 1960/61 och sedan dess har man talat om klubbens oförmåga att bärga stora bucklor. Inte ens efter en så stark säsong som den senaste var man egentligen nära att nå hela vägen i Premier League, ”Spurs” fick nöja sig med en tredjeplats.

Det måste också ha varit en källa till oro för supportrarna under våren, med tanke på det uttalande som storstjärnan Harry Kane hade gjort dessförinnan.

– Vi vill vinna titlar och det är målsättningen. Så länge klubben fortsätter att göra det är jag nöjd här, sa anfallaren, för att i nästa andetag konstatera att det är lönlöst att hålla kvar spelare som vill någon annanstans.

Med intresse från bland andra Real Madrid var det förståeligt att vissa hade hjärtat i halsgropen när det internationella övergångsfönstret öppnade, men det dröjde inte heller länge innan Harry Kane bedyrade sin kärlek till klubben och skrev ett avtal som sträcker sig till 2024.

Slagen av Salah

Vad det tyngsta motivet till kontraktsförlängningen var kommer vi kanske aldrig att få veta, men engelsmannen gjorde sig i alla fall en rejäl hacka i samma veva. Tottenhams ordförande Daniel Levy sprängde nämligen det förra lönetaket när han lät Kane gå från 1,1 till 2,3 miljoner kronor i veckan, exklusive bonusar. Samtidigt, påpekade många, kunde han ha fått ännu mer pengar på andra håll.

– Jag är exalterad över att sitta kvar på tåget och se vart det tar oss, sa Kane.

Kontraktet speglade framförallt hans nya status som en av planetens bästa spelare. Efter två raka segrar i Premier Leagues skytteliga blev han visserligen tvåa i år – efter Liverpools Mohamed Salah – men han landade för första gången över 30-strecket och slog till med en rekordnotering efter en annan.

Bland annat innebar hattricket mot Southampton på annandagen att Kane slog Alan Shearers 22 år gamla rekord över antalet ligamål under ett kalenderår. Det fick tränaren Mauricio Pochettino att ställa en rak, men svår, fråga till den samlade pressen:

– Nämn en spelare, på den positionen, som är bättre än honom idag?

Jämförs med de största

Vissa skulle peka på Robert Lewandowskis målfacit i Tyskland, andra skulle lyfta fram namn som Pierre-Emerick Aubameyang, Sergio Agüero, Luis Suarez, Mauro Icardi, Ciro Immobile, Edinson Cavani eller Neymar. Cristiano Ronaldo och Lionel Messi bör kanske uteslutas ur diskussionen, med tanke på deras självklara status inom sporten.

Men Harry Kane är också på väg dit. I början avfärdades han av vissa som en fotbollens ”one hit wonder”, en spelare som visserligen gjorde många mål redan säsongen 2014/15, men som skulle försvinna ut i periferin lika fort. Så har det definitivt inte blivit.

– Det är nog något som alltid finns i bakhuvudet. Jag har alltid sagt att jag vill överbevisa folk när de tvivlar på mig, ända sedan jag var ung och än idag. Det är så jag tänker. Jag kommer att göra det jag kan för att bli ännu bättre, säger 25-åringen.

Själv menar han att det är en bit upp till de allra bästa i världen.

– Jag har fortfarande en lång väg att gå innan jag kan jämföras med namn som Messi och Ronaldo, men det här är en start och förhoppningsvis kan jag fortsätta att utvecklas och vara i de trakterna en dag. Det har alltid varit mitt mål att vara en av de bästa.

Siktet inställt på 200

Och det är ju Harry Kane egentligen redan, efter en säsong som saknat motstycke för egen del.

– Det har varit ett fantastiskt år, inte minst för att min dotter föddes. Rekorden är också roliga att ha. Jag växte upp med att se Shearer göra mål och han har varit en stor förebild för mig, säger anfallaren som verkar föredra att jobba utefter konkreta målsättningar.

Redan när han gjorde sitt 100:e mål i Premier League så pratade han nämligen om nästa ambition – att göra 200.

– Det måste vara målsättningen. Förhoppningsvis kan jag ta mig snabbare dit än jag gjorde till 100. Jag ska njuta av den här stunden också, men jag är samtidigt nyfiken på att se hur många mål jag kan göra i år.

Alan Shearer fick en staty utanför Newcastles hemmaarena St James’ Park för sina insatser. Är det månne det som väntar även för Kane i framtiden, fast intill den nya och odöpta stadion som Tottenham håller på att bygga?

– Jag tänker inte på statyer, utan på vad som är bäst för laget, konstaterar han.

SAGT OM HARRY KANE

”Han är en komplett spelare. Det kanske inte verkar så för alla, men i slutändan är han ändå det.”
(Zinedine Zidane, tidigare tränare i Real Madrid)

”Jag har spelat med flera stora anfallare och han är förmodligen den bäste. Harry ger aldrig upp och har väldigt starkt psyke. Om han gör mål i en match så vill han direkt göra två eller tre. Han är en målmaskin.”
(Lagkompisen och målvakten Hugo Lloris)

”De senaste sju, åtta eller nio åren har allt handlat om Messi och Cristiano. Nu är Harry däruppe också.”
(Tottenhamtränaren Mauricio Pochettino)

KANE I LANDSLAGET

Landslaget betyder mycket för Harry Kane, och därför var det tungt när man åkte ut i ett tidigt skede av EM-slutspelet 2016. Anfallaren ansågs då vara en av de riktigt stora besvikelserna i mästerskapet. Sedan dess har dock mycket hänt och under sommarens VM var han kapten för England, lagets meste målskytt och på så sätt också den ledande spelaren.

– Jag hade älskat att vinna allt med Tottenham, men för mig personligen är VM störst av allt, har Kane sagt om sina prioriteringar.

PREMIER LEAGUES SKYTTELIGAVINNARE UNDER 2010-TALET

2010/11: Dimitar Berbatov, Manchester United (20 mål)
2011/12: Robin van Persie, Arsenal (30)
2012/13: Robin van Persie, Manchester United (26)
2013/14: Luis Suarez, Liverpool (31)
2014/15: Sergio Agüero, Manchester City (26)
2015/16: Harry Kane, Tottenham (25)
2016/17: Harry Kane, Tottenham (29)
2017/18: Mohamed Salah, Liverpool (32)
2018/19: ?

Källor: Wikipedia, goal.com, The Guardian.

FAKTA

Harry Kane
Född: 8 juli 1993 i Walthamstow, England
Längd: 188 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 10
Klubbar: Ridgeway Rovers (1999-2001), Arsenal (2001-2002), Ridgeway Rovers (2002-2004), Watford (2004), Tottenham (2004-)
Meriter: Har vunnit Premier Leagues skytteliga vid två tillfällen

Av Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 8-2018)

Pin It on Pinterest