Annons
Annons

Alldeles nyss slog Alexander Isak igenom som den yngste svenske målskytten i landslaget. Efter en suverän säsong i Real Sociedad och La Liga så är han plötsligt på allas läppar. Hur hanterar han pressen? Möt den 21-årige anfallaren, vår näste stjärna.

Den typ av fotbollstalang, som inte verkar ha en övre gräns för vad som går att åstadkomma är exakt den typ som Alexander Isak är. Den långe, tanige, lite tystlåtne unga tonåringen som slog igenom i moderklubben AIK, klubben han höll på som barn, har utvecklats ungefär exakt på det sätt som alla hoppades. Med facit i hand såhär långt in i karriären, är det lätt att påstå att Alexander Isak oundvikligen skulle bli en stjärna.

När han nådde tonåren stack han ut lagom mycket i en AIK-akademi fylld med talanger, en plantskola han varit en del av sedan sex års ålder, och plockades därför upp till AIK:s representationslag. Hans spelsätt påminde alla som såg träningarna om en annan i AIK-truppen, en man som sedan dess blivit en AIK-legendar och numera är lagets kapten, som själv visste att AIK hade en stjärna i sin junior och som trodde på att talangen skulle tas väl hand om:

– Redan första träningen så kunde jag se att det här var någonting exceptionellt. Det var spelförståelsen som stack ut mest. Hur han tog rätt beslut hela tiden. Han var inte rädd för någonting. Ibland är det vissa små detaljer som en spelare gör på träning som man känner att det här kan gå hur långt som helst. Det kunde man se redan där. Sedan hur långt det skulle gå är svårt att veta, det är så mycket som kan hända i ens liv, men att potentialen fanns där och att den skulle blomma ut ganska snabbt, det hade man på känn.

Älskar filosofi

Det som har börjat bli tydligt nu när Isak hunnit spela strax över hundratalet matcher på A-lagsnivå, spridda över Allsvenskan, Eredivisie, Bundesliga och La Liga, är att bilden som tidigare funnits av en spännande talang i själva verket varit en bild som döljer en mer eller mindre komplett anfallsspelare.

Sättet som Isak tagit sig an de olika nivåernas spel i de fyra länderna han spelat i har varit exakt så som så gott som alla i fotbollsvärlden hoppas att talangutveckling ska funka: ny utmaning, ny motsättning, nya hinder, nya trick och metoder och planer för att ta sig inte bara förbi men helt och hållet lämna dessa långt bakom en, och med andra ord helt höja nivån för alla runtomkring honom.

Själv säger han, fortsatt, inte så mycket utanför planen, utan låter spelet tala för det mesta, men han vet ändå vad han måste göra för egen del, för att bli bättre och ta sig an nya utmaningar:

– Jag läser mycket, när jag inte spelar. Jag älskar filosofi, det hjälper mig. Jag läser mycket och älskar stoicismen. Det är byggt på självkontroll och förmågan att finna harmoni genom att kontrollera starka känslor som avundsjuka, ilska, och begär. Jag har fått hjälp i att analysera och utveckla mitt spel, gå igenom matcher efteråt. Det har handlat om små rörelser utan boll, hur man ska tänka, var man ska befinna sig på planen, vilka ytor man ska söka, när det är läge att attackera och så. Det finns väldigt mycket man kan jobba med och jag har väldigt mycket kvar att lära. Det är väldigt stort för mig, att få spela med Sverige i EM – det har varit en dröm sedan jag var ett barn.

Källor: The Guardian, GOAL, AIK, Fotbollskanalen/TV4, Eurosport.com, Dagens Nyheter.

FAKTA
Alexander Isak
Född: 21 september 1999 i Solna, Sverige
Position: Anfallare
Tröjnummer: 19
Längd: 192 cm
Klubbar: AIK (2005-2017), Borussia Dortmund (2017-2019), Willem II (2018-2019, lån), Real Sociedad (2019-)
Landslag: 26 matcher (6 mål) för Sverige

Av Özgür Kurtoglu

(Läs hela texten i GOAL nummer 8–2021)

Pin It on Pinterest