AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Erling Haaland hade växt ur Borussia Dortmund. Nu ska Champions Leagues effektivaste anfallare skjuta Manchester City till nya höjder.

Det hade länge varit klart. Erling Haaland skulle lämna Borussia Dortmund sommaren 2022. En utköpsklausul i kontraktet – och det faktum att han snittat ett mål per match i BVB-tröjan – gjorde honom till lovligt byte bland Europas allra största klubbar. Ändå var det kanske lite oväntat när den tyska klubben gick ut med försäljningen i maj. Den nya klubbadressen blev det lag som många trodde skulle ha passat Haalands spelstil allra sämst: engelska ligamästarna Manchester City.

Josep Guardiola har konstruerat sitt lag kring en falsk nia på topp – en anfallstyp som droppar djupt och deltar i spelet snarare än ligger och slickar offsidelinjen – i flera år. Nu ska store centertanken Haaland in i bygget. Men faktum är att det var Pep själv som övertygade den 21-årige norrmannen att välja den blåa delen av Manchester som sitt nya hem.

Under ett 20 minuter långt telefonsamtal mellan de båda fick Erling ställa frågor som Pep svarade på inför övergången. Planen är att City kommer fortsätta spela på den inslagna vägen, och att Haaland ska anpassa sitt spel till laget. Att Haaland kan agera targetspelare och sedan dra iväg i djupled är inget nytt. Men det ska bli spännande att se hur han hanterar mer av den varan.

– Det här är en stolt dag för mig och min familj. Jag har alltid kollat på Citys matcher och har speciellt gillat dem under de senaste åren. Man kan inte låta bli att uppskatta sättet som de spelar på. De skapar många chanser, vilket är perfekt för en spelare som jag, berättade Haaland när övergången till slut presenterades på Manchester Citys webbsida.

Pappas gamla lag

Erling blir förstås inte den förste familjemedlemmen att representera ”The Citizens”. Pappa Alf-Inge, med 34 landskamper för Norge på meritlistan, spelade för klubben mellan 2000-2003. På den tiden var dock City fortfarande inte ägt av en gulfstat med oändliga rikedomar och enorma ambitioner, utan åkte jojo mellan högsta och näst högsta serien.

Alf-Inge, eller ”Alfie” som han kallas i England, spelade även för Nottingham Forest och Leeds United, vilket förklarar att Erling faktiskt är född i Leeds. Han växte dock upp i Norge, i lilla Bryne, där han tidigt stack ut på fotbollsplanen.

– När han spelade mot sina jämngamla kamrater, fem mot fem, så vann hans lag alltid med 7–0 eller 8–0. Men om han bytte lag så skulle hans nya lag vinna med samma siffror. Han var så mycket bättre än alla andra, säger hans gamla tränare Alf-Ingve Berntsen.

Men Haaland var inte bara bättre. Han ville mer också, och tog till sig devisen att för att nå toppen så måste man bete sig professionellt redan innan man blir proffs. Han var  inte heller rädd att visa sina högt ställda krav utåt.

– När han inte gjorde mål på ett jätteläge så blev han väldigt arg på sig själv. Och om han inte fick rätt passning från en lagkamrat så blev han arg på honom. Han hade en sån oerhörd starkare mentalitet, och aggressivare sätt, än alla andra.

Läs hela texten i senaste GOAL!

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 8–2022)

Pin It on Pinterest