Annons
Annons

Thomas Müller har spelat i Bayern München sedan han var 10 år gammal. För något år sedan såg det ut som att han var på väg bort. Men efter årets säsong, där han slog assist-rekord och ledde laget till dess åttonde raka ligatitel, så är han återigen kung över München.

Att uppnå samma sorts ikonstatus som tidigare generationers stora fotbollsspelare är komplicerat för dagens stjärnor. Parametrarna har förändrats oerhört, de fortsätter att förändras från år till år och ju mer fotbollen blir en del av den globala populärkulturen, och innebörden av begrepp som ”ikon” och ”legendar” blir svårare och svårare att få fullständigt grepp om: ibland räcker det med ett mål eller en otrolig match, ibland handlar det om otroliga mängder mål för en handfull storklubbar, och ibland är det nästan helt frånkopplat från spelet och snarare en fråga om attityd.

Lojalitet, som brukade vara det mest ansedda sättet att uppnå ett rykte värt att eftertrakta, är svårt att bevisa i en fotbollsvärld som sällan har tillräckligt med tålamod för att belöna spelare med karriärer där de helst vill vara. Men de som lyckas stanna, trots allt, blir därför oftast desto mer älskade.

Lojal

En sådan spelare, otroligt aktiv och högaktuell idag, har kallats för ”den ödmjuke lönnmördaren” och ”världsfotbollens mest underskattade spelare”, bland väldigt mycket annat som beskriver hans svårfångade och livsfarliga spelstil galant. Thomas Müller, den tyske offensive allt-i-allon som samtidigt är gänglig och ständigt lite ur balans men samtidigt en ostoppbar urkraft, är just en sådan ikon och legendar.

Han har gjort avgörande mål, han har gjort väldigt många mål och assists, han har alltid haft en alldeles svårdefinierad egen stil, och han har varit lojal till och fullkomligt instrumental i en klubb som aldrig haft svårt att locka till sig spelare och talanger i världsklass. Det som gör Thomas Müller så speciell är inte att han kan slå sin försvarare med otrolig bollkontroll, eller med hiskelig fart, eller med svårlästa dribblingar, han tar sig förbi motståndare och vinner sina dueller med en spelstil som länga förbryllat experter och journalister liksom i princip alla motståndare han haft i karriären.

”Raumdeuter”

Han är varken en strikt centerforward vars enda uppgift är att jaga mål, eller en andreanfallare som underlättar för lagets spets, eller en attackerande mittfältare som styr anfallens riktning, eller en ytter som bryter igenom försvar och slår inlägg. Han är alla dessa positioner samtidigt, mer därtill till och med, och en som på tyska kallas för ”raumdeuter”, en utrymmestolk, en utrymmesinfiltratör.

Mekaniken bakom Müllers otrolig effektiva spelsätt är inte överdrivet svårt att förstå: det handlar om snabba passningar, färre tillslag på bollen, timing i löpningarna, och kliniskt utförande. Allt detta kräver oerhörd talang och träning för att detaljerna ska sitta, för att det trots allt är detaljerna som till slut avgör och vinner matcher.

– Jag föredrar att spela precis bakom huvudforwarden, i vårt fall är det Robert Lewandowski. Därifrån kan jag också ta mig in i öppna ytor på kanterna. Jag spelar inte som en statisk bollfördelare, jag jagar ständigt. Men jag är också mer än en ”raumdeuter”, jag är också väldigt bra på bollen. Men självklart så är min största styrka att ta löpningar vid rätt tillfälle.

100 landskamper

Att utnyttja motståndarförsvarets begränsningar och felsteg i position gör Bayern-anfallaren genom att vandra omkring på offsidelinjen, ständigt på väg framåt och medveten om att försvaret måste följa med honom.

Hans oerhörda erfarenhet från över 100 landslagsmatcher och tio gjorda mål i VM-turneringar, utöver vinnarmedaljen han tog hem från Brasilien 2014, syns i så gott som varje steg han tar på planen där han vandrar fritt för att ta vara på sina styrkor som opportunist och måltjuv, istället för att strikt följa det taktiska system han är tänkt att efterfölja.

– Nyckeln är timingen mellan passningsläggaren och passningsmottagaren som springer in i rätt zon. Det finns farliga områden i fotbollen där, om du tar dig tid att studera dem, du kan lära dig att springa in i och vara säker på att det kommer att såra motståndarförsvaret allra mest. Oftast är det löpningar mellan linjerna. Det har alltid varit en av mina största styrkor: min position utan bollen mellan linjerna och de djupa områdena i sista tredjedelen. Det finns verkligen ingen mystiskt där, eller kring vad jag kan göra.

A-lagsdebut

Thomas Müller började spela fotboll i TSV Pähl som treåring, spelade knattefotboll några mil utanför centrala München i sju år, och anslöt till Fußball-Club Bayern München som 10-åring under sommaren 2000. Han tog sig igenom ungdomsleden, var del av laget som tog silver i U19-Bundesliga 2007, debuterade för Bayerns reservlag i mars 2008 och gjorde mål innan han året därpå blev en nyckelspelare i ett lag där han gjorde 15 mål på 32 matcher.

I augusti 2008 kom hans A-lagsdebut i en Bundesliga-match, i mars 2009 debuterade han även i Champions League efter att månaden dessförinnan ha skrivit på sitt första professionella kontrakt med klubben, och så började vägen mot att bli den klassiska typen av fotbollslegendar: den lojala, som siktar på att bli en enklubbsman.

– Du behöver rätt kvalité, rätt attityd, rätt styrka. Du måste, måste, måste kunna leverera på planen. Utan allt detta, kombinationen av allt detta, är det inte möjligt att spela i FC Bayern så länge som jag har gjort. Du måste helt enkelt leverera. Klubben värvar en spelare för att de hoppas uppnå sina mål med honom. För tio månader sedan, under 2019, var min situation exempelvis annorlunda. Vem visste då att vi skulle förlänga mitt kontrakt igen, denna gång till säsongen 2023? I fotbollsyrket, men också i vardagen, är det ofta små diskreta skillnader mellan olika beslut som tas. Så har det alltid varit under min tid här, och jag har alltid kunnat stanna.

Åttonde raka

Under säsongen 2019/20 är Thomas Müller återigen i toppform, vilket innebär att han återigen tystat sina kritiker och rätat ut alla frågetecken om hans potentiella framtid i en annan klubb än Bayern München, hans Bayern München. Han har slagit sitt personliga assistrekord i Bundesliga och bidragit till att klubben han alltid tillhört vann sin åttonde raka ligatitel. Men det har varit utan publiken på grund av COVID19-pandemin, som påverkat Thomas Müller hur tagit sig till matcherna:

– Du saknar helt enkelt publikens reaktioner, framför allt under målfiranden. Rutinerna inför match är också helt annorlunda, det är mycket närmre amatörfotbollen: du går bara in på planen utan något spektakel och domaren blåser igång matchen. Det är en konstig känsla när du är van vid att spela framför över 70 000 personer vid varje hemmamatch. Det enda positiva med det hela är att vi kan kommunicera lite bättre på planen. Men självklart är detta inte så vi vill ha det, men det är bättre än att inte spela alls.

Källor: FCBayern.com, Bundesliga.com, Opta/WhoScored.com, The Guardian, ESPN, FIFA.com.

FAKTA
Thomas Müller
Född: 13 september 1989 i Weilheim in Oberbayern, Tyskland
Längd: 186 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 25
Klubbar: Bayern München (2000-)
Landslag: 100 matcher (38 mål) för Tyskland
Meriter: 9 Bundesliga-titlar, 6 tyska cup-titlar, 1 Champions League-titel, 1 UEFA Super Cup, 1 FIFA Club World Cup, 1 VM-guld, 1 VM-brons, vinnare av skytteligan i VM 2010

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #8-2020)

Pin It on Pinterest