AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

När Karim Adeyemi nu tar steget från Salzburg till Borussia Dortmund kommer jämförelserna med Erling Braut Haaland bli oundvikliga – men inte särskilt rättvisa. Adeyemi är en annan typ av spelare och ska han ta Bundesliga med storm blir det med snabbhet och teknik snarare än tyngd och muskler.

Tittar man bara på karriärsstegen Karim Adeyemi har tagit på sistone ser det lätt ut som att den unga tyska verkligen går rakt efter Erling Braut Haalands karta. Båda två fångades tidigt upp av Red Bull Salzburgs finmaskiga, och stora, talangnät som sträcker sig från Senegal (Sadio Mané) och Japan (Takumi Minamino) till Norge (Haaland) och, i Adeyemis fall, de tyska ungdomslagen. Båda två gjorde succé i först den österrikiska ligan och sedan Champions League. Båda två har sedan tagit exakt samma kliv vidare när de ska upp på nästa nivå. 

När den då 20-årige Haaland lämnade för Borussia Dortmund 2020 var Adeyemi den naturliga arvtagaren som haussad supertalang i Salzburg. Och när det nyligen avslöjades att Haaland har skrivit på ett guldkantat kontrakt med Manchester City, efter – minst – ett år av spekulationer kom beskedet om hans ersättare i Dortmund blixtsnabbt. Jo då, Karim Adeyemi. Flytten sker, precis som med Haaland, när Adeyemi just fyllt 20.  

Att deras vägar varit snarlika gör säkert också att Adeyemi kommer få leva med jämförelser med Haaland under den kommande säsongen, kanske längre, men de är inte helt rättvisa. Om Dortmund-fans förväntar sig en rak ersättare till Haaland blir de besvikna. Det är å andra sidan sannolikt den enda anledningen till att bli besviken på Adeyemi. Allt tyder ju på att rekryteringsskickliga Dortmund gjort ännu ett rejält fynd. 

Usain Bolt

Grundtalangen är förmodligen lika stor hos Adeyemi som hos Haaland, men den ser helt annorlunda ut. Adeyemi är ingen stationär, storvuxen centertank, utan flyter omkring från kant till kant på jakt efter ytor där han kan utnyttja det som gör honom unik – snabbheten. För Adeyemi är verkligen iögonfallande rapp i steget och accelerationen. På 30 meters löpning ska han enligt rapporterna till och med vara snabbare än Usain Bolt, den överlägsne jamaicanske världsrekordhållaren på 100 och 200 meter.

Snabba är det dock många som är, det som verkligen särskiljer Adeyemi från andra kvicksilver är att han kombinerar farten med teknik och bollkontroll – bollen ligger som limmad vid hans fötter även i högsta fart. På så sätt påminner han egentligen mer om andra Salzburg-importer som nämnda Mané och Minamino än Haaland. 

Sylvasst kontringsvapen

Snabbheten gör honom så klart till ett sylvasst kontringsvapen, vilket man sett prov på inte minst i Champions League där Salzburg ofta får ta på sig underdog-rollen, men samtidigt är det imponerande med Adeyemi att han inte behöver stora ytor att löpa på – hans acceleration och teknik gör att han kan göra riktningsförändringar i en för försvarare hiskelig fart och trampa förbi motståndare även när utrymmer är minimalt. I ett Dortmund som premierar just hastighet i anfallsspelet talar det mesta för att han kan bli en sensation.  

Att han valde Dortmund i stället för Manchester United eller Liverpool, som det ryktats om, tyder också på att Adeyemi har huvudet på rätta stället, att han inser att han behöver ett mellansteg i erkänt skickliga talangutvecklarklubben Dortmund innan han tar steget till de riktigt stora elefanterna.

Som en liten bonus kan flytten till Dortmund bli en liten chans till revansch för Adeyemi. Den tyske talangen spelade två år, när han var mellan tio och tolv, i Bayern München, men efter en tvist där fick han i stället spela för den betydligt mindre Munchenklubben Unterhaching innan han plockades upp av Salzburgs akademi. Nu har han chansen att bli spelare som får Dortmund att äntligen, och på allvar, utmana mäktiga Bayern om ligatiteln.

Källor: bundesliga.com, Sky Sport, Liverpool Echo, Bild. 

FAKTA
Karim Adeyemi
Född: 18 januari 2002 i München, Tyskland
Längd: 180 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 27
Klubbar: Red Bull Salzburg (2018-22), Borussia Dortmund (2022-)
Meriter: 3 österrikiska ligan, 3 österrikiska cupen, U21 EM med Tyskland

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 7–2022)

Pin It on Pinterest