AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

En 18-årig engelsman som lämnade Manchester City för Borussia Dortmund och nu ska vara med och föra de gula till toppen av Bundesliga. Möt jättetalangen Jadon Sancho.

– Jag tror att hans bekymmerslösa attityd hjälper oss en hel del för att han oroar sig inte: han spelar bara fotboll.

Marco Reus har varit tillräckligt länge i Borussia Dortmund för att veta vad klubben är bra på och vad supportrarna vill ha, och när han under våren 2018 berättade vad han tyckte om en av klubbens unga talanger skrev han också under på att talangen var på riktigt. Reus medgav att han själv inte var så bra så tidigt, hyllade den gnistrande bollkontrollen och spelsinnet, och var tydlig med hur mycket han respekterade ynglingen som anslutit till Borussia Dortmund som 17-åring.

Det speciella här är att detta kan handla om en handfull olika spelare, eftersom Borussia Dortmund visat sig vara oerhört skickliga på att locka till sig talanger utöver det vanliga precis innan de exploderat på riktigt. I detta fall handlar det om en pärla som på sina håll och kanter anses ha slarvats bort av den engelska fotbollen i och med flytten till en tysk storklubb och talangfabrik.

Lyrisk hemmapublik

Jadon Sancho blev klubbens första engelska och Bundesligas yngsta målskytt någonsin, och trots det pratades det knappt om själva målet och den bedriften i sig utan snarare om hur han i princip egenhändigt såg till att Borussia Dortmund vann hemmamatchen mot Bayer Leverkusen under säsongen 2017/18:s andra halva: utöver sitt första mål stod Sancho även för två målgivande passningar och visade mer eller mindre upp hela sitt redan oerhörda register för en lyrisk hemmapublik och hyllande lagkamrater.

Klubbens sportchef Michael Zorc var lika imponerad och kallade Sancho för enastående, speciellt för en 18-åring. Sancho själv känner sig redan hemma och mer än redo att bidra till Borussia Dortmunds framgångar på alla sätt han kan, en stor utmaning för vilken 18-åring som helst men än större för en som är så uppskriven och som ska slå i underläge i en liga som domineras av en europeisk jätte. Han bor i närheten av de flesta andra spelarna i klubben och har varit öppen med hur mycket spelande lagledare som Mario Götze och Nuri Şahin hjälpt honom anpassa sig till det nya landet, den nya klubben, den nya ligan.

Knattefotboll

Det har bevisligen gått bättre med allt det nya än det gjorde i det gamla. Som barn uppväxt i nordvästra London spelade Jadon Sancho knattefotboll i Watford FC, en klubb som blev hans första hem och som fostrade honom till den spelare som lockade intresse från Manchester City han var 15 år. En snabb affär senare kläddes Sancho i ljusblått och imponerade med sin kvickhet och sitt spelsinne till den grad att han slussades snabbt upp genom ungdomsleden tack vare klubbens ordförande Khaldoon Al Mubarak, tills han landade i A-lagstruppen i maj 2017.

Men bara två månader senare, så sent som ett år tillbaka, sedan krockade den unge London-sonens ambitioner med vad mannen som hade hans närmsta fotbollsframtid i sina händer tyckte var bäst för honom. Att de var överens på åtminstone en punkt står säkert, att både Sancho och monstruöst storsatsande Manchester City såg en framtid tillsammans och ville förlänga hans kontrakt. Däremot var de inte överens om det kanske svåraste för unga talanger att hantera och förhandla kring: mängden speltid de önskar få kontra vad den sportsliga ledningen anser är rimligt på förhand, utan träningar och matcher som facit.

Tröja nummer 7

Parterna fann ingen väg framåt, som det så ofta heter, Pep Guardiola valde att helt sonika inte ta med Jadon Sancho på 2017 års sommarturné i USA efter att han på grund av kontraktstvisten inte dykt upp på en träning, och en av Englands mest spännande unga spelare fann sig plötsligt vid vad som då sågs som ett monumentalt svårt vägskäl.

Var skulle han ta vägen nu? Hade han förivrat bränt en bro? Vad skulle konsekvenserna bli av att Guardiolas beslut på sina håll stämplade honom som en yngling som gjort sig omöjlig i förhållande till en av världens mest hyllade tränare? Hur skulle detta påverka hans landslagschanser i framtiden, efter att ha varit tongivande i U16, U17 och U19 med 23 mål på 34 matcher?

31 augusti 2017, bara timmar innan transferfönstret stängde för sommaren och inför säsongen 2017/18, skickades smått förvånade rapporter ut från likväl engelska som tyska tidningar att Borussia Dortmund köpt loss Jadon Sancho från Manchester City för 8 miljoner pund. Han tog tröja nummer 7 efter att unga och väldigt tongivande Ousmané Dembélé träningsvägrat sig till en flytt till FC Barcelona, inkluderades omgående i Dortmunds matchtrupp för att integreras på snabbast möjliga sätt, och i oktober gjorde han sin debut. I sin första säsong klädd i den gulsvarta tröjan gjorde han tre matcher för BVB II, klubbens andralag där yngre A-lagsspelare ofta ingår för att få matchträning, och 12 matcher för A-laget, som samtliga bedömdes båda väldigt gott för framtiden i en klubb som med näbbar och klar gör vad de kan för att utmana om ligatiteln ordentligt igen.

Klubb i ombyggnad

Innan transferfönstret öppnar för säsongen 2018/19 är Borussia Dortmund en klubb i ombyggnad, med en ny tränare i Lucien Favre redo att ta över en trupp som balanserar mellan erfarna landslagsmän och diamanter som behöver putsas. I skrivande stund förväntas laget ledas av Philipp och Reus offensivt, Şahin och Kagawa ska hålla mittfältet i balans, medan Schmelzer och Papastathopoulos ser till att försvaret byggs upp som det ska.

Däremellan återfinns ungdomarna och tonåringarna med hisnande potential: Alexander Isak med sin spelintelligens och bolltouch, hårt jobbande och tekniske Christian Pulisic, Julian Weigl som sopar rent bakom mittfältarna, Dan-Axel Zagadou som växer i försvaret ju mer han spelar, och superlöftet Mahmoud Dahoud. Borussia Dortmund är redo för en ny och lysande framtid redan nu, och av hans insatser den gångna säsongen att döma är Jadon Sancho mer än redo att ta mer plats och sakta bli nyckeln mellan allt som får Die Borussen att spela världens mest offensivt bländande fotboll.

Källor: Sky Sports, Manchester Evening News, ESPN FC, goal.com.

FAKTA

Jadon Sancho
Född: 25 mars 2000, i London, England
Längd: 180 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 7
Klubbar: Watford (2007-2015), Manchester City (2015-2017), Borussia Dortmund (2017-)
Meriter: U17 VM-guld 2017, Team Of The Tournament i U17 EM 2017, Golden Player i U17 EM 2017

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades i GOAL #7-2018)

Pin It on Pinterest