AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Baskiska storklubben Athletic Bilbao är ett av bara tre lag som aldrig ramlat ur La Liga. Här lär du känna dem lite närmre.

GRUNDANDET

Bilbao var en stor industristad på slutet av 1800-talet. Detta ledde till att många arbetare från bland annat Storbritannien sökte sig till staden för nya möjligheter. De tog med sig sitt fotbollsintresse från hemlandet. Ungefär samtidigt hade baskiska studenter nyss kommit hem efter att ha studerat i Storbritannien. Det blev dessa två brittisk-inspirerade grupper som formade ”Bilbao Football Club” samt ”Athletic Club”. År 1902 slog sig klubbarna tillsammans och bildade ”Club Bizcaya”. Samma år var det även första upplagan av Copa Del Rey som Club Bizcaya vann. Ett år senare bestämde de sig för att slutgiltigt gå samman och kalla sig ”Athletic Club” igen. Men det fanns fortfarande två till namnändringar för klubben att vänta. 1941 tvingade Spaniens diktator Franco dem att byta namn till Atletico Bilbao och det var inte förrän i slutet på 1970-talet som man kunde byta till nuvarande namn: Athletic Bilbao.

LEGENDARERNA

Athletic Bilbao har haft många legendarer genom åren, men ingen var lika stor som Rafael Moreno Aranzadi, mer känd för sitt smeknamn ”Pichichi”. Han gjorde hela 240 mål på endast 170 matcher för Bilbao och hann även med att vinna 4 Copa Del Rey. Det är inte så konstigt att La Liga har uppkallat trofén för skytteligavinnaren efter honom.

ARENAN

San Mamés Stadium, även kallat ”La Catedral”, var Athletic Bilbaos hemmaborg i många år och även den äldsta arenan i hela Spanien. Den höll över 40 000 åskådare och var ökänd för den unika och högljudda atmosfär som baskerna skapade på matchdagar. I mars 2006 beslutade de sig för att ersätta den klassiska arenan med en större och bättre, som kunde hålla upp till 53 000 supportrar. Byggandet började 2010, och år 2013 kunde de flytta in till sin nya hemmaborg med samma gamla namn, San Mamés Stadium.

RIVALERNA

Athletic Bilbao är en av tre klubbar, tillsammans med Real Madrid och Barcelona, att aldrig ha blivit nerflyttade från La Liga. Ett sylvasst argument som ofta används mot rivalerna från Baskien, Real Sociedad. De två klubbarna har en lång historia tillsammans på grund av Bilbaos regel att bara använda sig av baskiska spelare. Real Sociedad brukade följa samma regel, men Athletic var helt enkelt för stora och kunde locka över många av deras talanger och spelare med pengar och bättre förutsättningar. Detta ledde till att ”La Real” tvingades till att köpa först utländska spelare men även andra spanska spelare runt om i landet. Idag spelar båda lagen en snabb, offensiv fotboll vilket gör det baskiska derbyt till en av de mest efterlängtade matcherna på hela säsongen.

NUTID

Athletic Bilbao har inte vunnit varken La Liga eller Copa Del Rey sen 1984, men är fortfarande ett lag som är med och fajtas i spanska toppfotbollen. De senaste tio åren har de kvalificerat sig för spel i Europa 7 gånger och tagit sig till final i Europa League år 2012, där de förlorade 3-0 mot Atletico Madrid. De har kommit dit de är genom att producera talanger som numera spelar i toppklubbar i Europa. Javi Martinez, Ander Herrera, Aymeric Laporte för att nämna några. Innan fotbollen stannade upp så låg Bilbao på en tionde plats i ligan och hade tagit sig till final i Copa Del Rey, där ärkerivalen Real Socidead väntar.

Källor: Wikipedia, The Guardian, goal.com, Marca, FourFourTwo.

FAKTA
Athletic Bilbao
Grundades: 1898
Smeknamn: Los Leones (Lejonen)
Hemmaarena: San Mamés Stadium (kapacitet: 53 289)
Tränare: Gaizka Garitano
Viktigaste spelare: Inaki Williams, Iker Muniain, Raul Garcia
Meriter: 8 La Liga, 23 Copa Del Rey, 2 Supercopa De Espana

Av Tony Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 7-2020)

Pin It on Pinterest