AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Roma är en av Italiens största klubbar trots att man bara vunnit 3 Serie A-titlar. Här presenterar vi de gulröda som många framförallt förknippar med Francesco Totti.

GRUNDANDET

Associazione Sportiva Roma grundades under sommaren 1927 när Italo Foschi kallade till möten för att påbörja sammanslagningen av tre fotbollsklubbar i huvudstaden, Roman FC, SS Alba-Audace och Fortitudo-Pro Roma SGS, med det uttryckliga målet att samla den italienska huvudstadens idrottare i en klubb som kunde utmana landets fotbollsgiganter från norr.

Den enda stora romerska klubben som motstod inbjudan och således valde att stå utanför det som blev AS Roma var ett lag klätt i himmelsblått som under alla efterföljande år blev deras stora rival: SS Lazio. De tackade nej efter att armégeneralen Vaccaro, en klubbmedlem och ledamot i det italienska fotbollsförbundet, yrkat för detta, och kärnan till en av fotbollens största rivaliteter var således sådd.

ROMS SÖNER

Giuseppe Giannini, född i Rom 1964, ägnade majoriteten av sin 16 år långa spelarkarriär som en del av AS Roma, en karriär som började i ungdomsleden och slutade med kaptensbindeln. Han är ansedd av supportrarna som en klubbikon, en stjärna som ledde det italienska landslaget till EM-semifinal 1988 och utgjorde en viktig del av laget i hemma-VM 1990, men framför allt tog sitt älskade rödgula rad till dess blott andra Serie A-titel 1982/83 samt tre Coppa Italia-titlar 1983/84, 1985/86, och 1990/91.

Genom karriären kallades Giannini ofta för ”Il Principe” (Prinsen), tack vare sin kreativa förmåga, elegans, teknik, blick för spelet, passningsöga, och ständiga slit. Han besatt även ett ovanligt taktiskt kunnande och ett vasst skott, som gjorde honom till lika farlig på planen som han var älskad på läktaren. Han lyckades inte stanna i Roma karriären ut, en bedrift som förtjänade dubbla Coppa Italia-vinnaren och Roma Hall of Fame-medlemmen Giacomo Losi smeknamnet ”Core de Roma” (Roms hjärta) under karriären som gav honom klubbens matchrekord som varade i 38 år, men var ändå en förebild för alla ynglingar som älskade klubben och ville upprepa hans bedrifter.

Losi inspirerade Giannini på samma sätt som den senare inspirerade den största i Romas historia. Han som kallades ”Er Bimbo de Oro” (Den gyllene pojken), ”L’Ottavo Re di Roma” (Roms åttonde kung), ”Er Pupone” (Den stora bebisen), ”Il Gladiatore” (Gladiatorn), och slutligen ”Il Capitano” (Kaptenen), är den största spelaren, den bästa spelaren, mest älskade mannen som någonsin spelat i Romas röda tröja.

28 mars 1993 gjorde Francesco Totti sin första match, enbart 16 år ung, som seniorspelare för Roma. 31 oktober 1998, enbart 22 år ung, blev han den dittills yngsta kaptenen i Serie A:s historia när han tog över efter att förebilden Aldair lärt honom så gott som allt han kan. Totti bar Romas kaptensbindel i efterföljande 19 år, under mer än hälften av hans liv och en femtedel av sitt hjärtas klubbs historia när han väl slutade i maj 2017.

Han följde i idolen Gianninis fotspår som kapten, som Scudetto-vinnande Roma-son med nästan 500 matcher för klubben, precis som han gjorde genom att bära tröjan med nummer 10 på ryggen. Den nya unga Rom-födde kaptenen vann även han en Scudetto för sitt lag, han vann cupen liksom supercupen två gånger, gjorde över 600 matcher i processen och mest mål i Roma någonsin, och beskrivs bäst som den som framtida Rom-söner vill efterliknande: supportern som blev en mästare, mästaren som blev en symbol, symbolen som blev en legendar.

FRAMTIDEN

Nästan två årtionden efter att han belönats med bindeln gav Francesco Totti den vidare till en ung spelare från Romas akademi, en symbolisk gest för att visa vad framtiden av hans klubb bör vara. Den som dock faktiskt ärvde bindeln var å andra sidan någon som följt i hans fotspår så som Totti själv gjort Giannini: Daniele De Rossi, född och uppväxt i Rom med historia i en enda klubbs tröja från 2000 fram till sommaren 2019, den tillhörande AS Roma.

Allt som Roma är förkroppsligades av Totti: hejdlöst kreativ och fantasifull, huvudstadsarrogant med huvudet på skaft, och otroligt begåvad. Allt Roma är finns i De Rossi med: kompromisslös, slitstark, envis, och lojal. Mycket av det som Roma är förknippas fortfarande med vad Roma var under Tottis år, liksom det De Rossi gjort med honom och efter honom från sin mer defensiva plats, alltså underhållande och offensivt och inte lite frejdigt.

Men för att faktiskt kunna bli det där Roma de drömt om måste klubben lämna över tyglarna till de som kan kombinera bägges talanger och bygga ett lag som är lika vackert som det är hårt. Dzeko, Kolarov, De Rossi, Nzonzi behöver lära ut sina styrkor till de som komma skall, ge Manolas och Florenzi utrymme att bygga ett nytt försvar, lära de oerhörda talangerna Ünder, Zaniolo och Pellegrini vad Roma har varit och vad Roma kan bli, för att lyfta klubben till höjder som Totti bara kunde drömma om och kanske kan hjälpa förverkliga från läktarna nu.

Källor: asroma.com, Opta, Mundial, FourFourTwo.

FAKTA*
AS Roma
Grundades: 7 juni 1927
Smeknamn: I Giallorossi (De gulröda), La Lupa (Kvinnovargen), La Magica (Den magiska)
Hemmaarena: Stadio Olimpico (kapacitet: 70 634)
Tränare: Paulo Fonseca
Viktigaste spelare: Edin Dzeko, Alessandro Florenzi, Aleksandar Kolarov
Kapten: Alessandro Florenzi
Meriter: 3 Serie A-titlar, 9 Coppa Italia-titlar, 2 Supercoppa Italiana-titlar

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 7-2019)

* = faktarutan uppdaterades i oktober 2019

Pin It on Pinterest