Annons
Annons

Han slog igenom i Atalanta och Parma, och skulle sedan ta nästa steg i Juventus. Men tränarbyten och lite otur gjorde att karriären tog en paus. Men nu är Dejan Kulusevski ordinarie i Antonio Contes Tottenham och trivs med livet. 

Vägen till den till synes självklara stjärnplats Dejan Kulusevski kämpat sig till i Tottenham och som en av Premier Leagues bästa värvningar på väldigt länge har varit välförtjänt, minst sagt, men minst lika snårig och komplicerad. Kulusevski anslöt till Atalanta i Bergamo från moderklubben Brommapojkarna i Stockholm som ungdomsspelare i juli 2016, och blev fotbollsproffs i en av världens mest ansedda ligor innan han gjort någon form av seniordebut överhuvudtaget. Efter att ha tillhört den blåsvarta klubbens akademi under ett par år, under hans verkliga explosion från talang till erkänt hett villebråd, var det inte ens helt säkert exakt var Kulusevski skulle spela framöver, framför allt sett till alla rykten som spreds om alla klubbar som ville ha honom och allt snack om hur oerhört bra han visat sig vara på väldigt kort tid: genombrottet kom nämligen inte i Atalanta, vars A-lag han debuterade för i januari 2019 och gjorde ytterligare två inhopp för under vårsäsongen, utan säsongen därpå, utlånad till en annan anrik italiensk klubb – Parma – där det tog fart på riktigt.

Förbereder sig på samma sätt

– En av mina vanor är att se så många matcher som jag kan för att jag lär mig väldigt mycket från mina kollegor, förklarade Kulusevski i en intervju 2020, när hans karriärs framtid skulle bestämmas ligga hos Atalanta, Parma, eller Juventus. 

Han har pratat om att se mycket spelmaterial på Eden Hazard, en spelare han ser sig själv lära sig väldigt mycket av, och att han innan övergången till Juventus gick igenom varenda match som hans då kommande tränare Maurizio Sarri gjorde som ansvarig för Chelsea året dessförinnan. Han har också ofta bett om material från landslagssamlingar när han fortfarande representerade Sverige på U21-nivå, bara för att dagen efter komma tillbaka till lagledningen med ett tack och klartecken på att han inte kommer göra om de misstag han själv hittat i sin föregående insats. Det är alltså inte det minsta konstigt att extremt passionerade, superdetaljerade hetsporren Antonio Conte tidigt i Dejans italienska karriär visste att han tveklöst skulle ha svensken i sitt lag, förr eller senare: de förbereder sig på i princip samma sätt inför matcher, och den eld Conte visar på sidlinjen nu när de är tillsammans i norra London verkar närmast översättas till löpmeter av Kulusevski ute på planen.

Passade inte in

Om Kulusevski nu har hittat helt rätt, i klubb och i chefstränare, så tog det ett par försök innan alla felvändningar tagit slut: han var inte med överhuvudtaget när Atalanta charmade världen och sånär blev titelutmanare i Serie A och i Champions League utan harvade i ligabotten, förvisso med väldigt fint spel för egen del, med en Serie A Best Young Player-titel 2020 och en insats som höll hans Parma kvar i Serie A istället; när mesta mästarna som då radat upp ligatitlar i ett helt årtionde värvade honom lånades han ut till Parma igen – förvisso, återigen, med fint resultat för Dejan men inte för klubben – men när han återkom så var det inte längre Sarri, som vill ha Kulusevski till Juventus, som bestämde, då hans jobb gått till klubblegendaren och fotbollseleganten Andrea Pirlo, som själv fick sparken efter en säsong. Då spelade det ingen roll, varför vet väl bara Juventus själva, att Dejan Kulusevski avgjort Coppa Italia-finalen 2021 med ett mål och en assist, han passade helt enkelt inte in i vad återvändande Massimiliano Allegri ville i sin nya sejour i klubben. 

Öppnades en dörr

Och med det öppnades en dörr som Antonio Conte försökt sparka upp under tiden som han var på god väg att bryta Juventus ligatitelsvit med Inter. Roberto D’Aversa, hans tränare i Parma, jämförde honom med Pavel Nedved, och Conte såg en pusselbit som skulle ta hans frustande och slitstarka Inter till toppen, medan Dejan själv såg ett steg till ett lag som inte hade en plats för honom. Där grinade oturen honom i ansiktet, med Sarris självklara plats för Dejan borta i Juventus innan den ens hann ta form, men som i slutändan ledde honom till Premier League och Conte, där han spelar med en annan frihet som imponerat på miljoner fotbollsälskare tillika experter, och det är lätt att förstå varför:

– Hur jag spelar, var jag spelar, beror helt på laget och matcher. I Parma hittade tränaren det som var rätt för mig där, nämligen som ytter. I Atalantas akademi var jag mer av en centerforward för att spelet alltid började från backlinjen. Men min perfekta roll? Det är bakom anfallarna. När jag spelar tänker jag inte på mål eller assist. När jag har bollen tänker jag på att anfalla och se till att försvararna vet vem de har att göra med. Med det sagt, jag behöver såklart förbättra mig också… skjuta mer, göra fler mål, och så.

Källor: Atalanta.it, Sydsvenskan, ESPN, UEFA.com, The Guardian, Tutto Mercato, Aftonbladet, The Athletic. 

FAKTA
Dejan Kulusevski
Född: 25 april 2000 i Stockholm, Sverige
Position: Anfallare
Tröjnummer: 21
Längd: 186 cm
Klubbar: BP (2006-2016), Atalanta (2016-2020, lån), Parma (2019-2020, lån), Juventus (2020-2022), Tottenham (2022-)
Landslag: 23 matcher (2 mål) för Sverige
Meriter: 1 Coppa Italia

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 7–2022)

Pin It on Pinterest