Annons
Annons

Heung-Min Son är yttern som sprider leenden och sydkoreanska sponsorintäkter vart han än går. Hur formades fotbollens snällaste världsstjärna?

Heung-Min Son är lika mycket fotbollsprodukt som fotbollstalang. Kreativiteten och viljan att alltid gå framåt sitter i sydkoreanens själ. Tekniken och fysiken kan han däremot till stor del tacka sin pappa för. Son Woong-Jung hade själv varit fotbollsproffs i Sydkorea, och visste bästa sättet för sina söner att nå toppen inom sporten: stenhård disciplin när det kom till träningen.

Heung-Min Son har en historia som han gärna berättar för att förklara relationen mellan far och son allra bäst: när den 10-årige Son och hans äldre bror en gång bråkade blev fadern förbannad och beordrade fyra timmars bolljonglering som straff.

– Efter tre timmar var jag så trött att jag såg tre bollar framför mig, och golvet var rött på grund av mina blodsprängda ögon. Jag var jättetrött och han var jättearg. Det är en bra berättelse och vi pratar fortfarande om den när vi är tillsammans. Fyra timmar, utan att tappa bollen en enda gång. Det är imponerande, eller hur?

Tonåring i Tyskland

Faderns drillande tog Heung-Min Son till FC Seouls juniorlag, och gav sedan en då 16-årig Son en chans att inte kunde säga nej till. Tillsammans med Min-Heyok Kim (idag proffs i sydkoreanska ligan) och Jong-Pil Kim (idag i Sydkoreas fjärdedivision) hamnade Son sommaren 2008 i tyska storklubben Hamburger SV tack vare ett samarbete med sydkoreanska fotbollsförbundet.

Son lyckades bäst och blev kvar i Hamburgs ungdomslag medan de andra två vände hem efter ett år. Den speedige Son lärde sig även tyska språket snabbt, och även om det var tufft att vara så långt borta från familjen och hemlandet visste han att det här var enda vägen framåt.

– Jag kände mig ensam men samtidigt tacksam, eftersom alla var så välvilliga mot mig. Sydkorea är mitt hem och jag saknade det, precis som alla skulle ha gjort, men jag ville bli fotbollsproffs i Europa och jag var tvungen att härda ut.

Läs hela artikeln i GOAL #7-2020.

Av Jonas Jacobson

Pin It on Pinterest