Annons
Annons

Han har vunnit allt. Ja, från mängder av ligatitlar samt Champions League till ett VM-guld. Ändå finns den extrema motivationen alltid kvar där. Det är en av anledningarna att Jérôme Boateng lyckats hålla sig på toppen av världsfotbollen så länge.

Han fyller 32 senare i år, Jérôme Boateng. Ingen direkt ålder för en mittback. Om snabbheten tryter några procent så vinner man ofta igen det på erfarenhet och smartness. Och än finns ingen anledning att knyta ihop karriärssäcken för Boateng. Trots att han har vunnit allt, ja alltifrån mängder av ligatitlar samt en Champions League-trofé på klubblagsnivå till ett VM-guld med Tyskland är han fortfarande hungrig efter mer.

– Jag är en person som älskar fotboll, som älskar mitt jobb. Därför är det inte svårt att fortsätta motiveras, att vilja vinna och utvecklas lite varje dag. Jag vill ge allt tills den dagen jag slutar, säger Boateng.

Trivs i bakgrunden

Det finns inte mycket mer att kräva av en karriär. Men trots framgångarna och ett decennium på den allra högsta nivån har Jérôme Boateng ofta hamnat i skymundan. Medvetet eller omedvetet? Oavsett är det en roll han uppskattar. Att figurera där i det tysta. Så länge lagkamrater, tränare och supportrarna förstår hans storhet och värderar honom är huvudpersonen själv nöjd.

– Det blir ju ofta så som defensiv spelare. När man syns eller får uppmärksamhet har man oftare gjort något dåligt jämfört med när man gjort någonting bra. Då är det andra som står i rampljuset. Mina döttrar brukar ofta kritisera mig för att jag gör för lite mål, skrattar Boateng.

Stenhård disciplin

Jérôme trivs i pappa-rollen och ägnar så mycket som möjligt av sin fritid åt sina barn. En sak som han själv burit med sig sedan barndomen och de tidiga åren av fotbollskarriären är disciplinen. En egenskap som varit viktig för att lyckats nå hela vägen till toppen.

– Jag minns hur det var att växa upp i Berlin som grabb, när kompisarna ville gå ut på kvällarna och ha kul och festa, men det är då du måste fokusera och vara bestämd.

Snabb vända i City

Via lokala klubben Tennis Borussia Berlin följt av Hertha Berlin flyttade Boateng sedan till Hamburg 2007. Där tog seniorkarriären fart. Så pass att Manchester City visade intresse och löste ett maffigt lönekuvert i Premier League 2010. Sejouren i City blev dock kortvarig, och året efter återvände Jérôme till Tyskland och den här gången Bayern München. Sedan dess har han blivit kvar. Och titlarna har blivit allt fler för varje säsong.

– Det här var min dröm, det var detta jag kämpade för. Ingen kan säga att jag inte offrade någonting, för det gjorde jag, men det var värt det. Det krävs väldigt hårt jobb och mycket disciplin för att klara sig i den här världen, säger Boateng.

– Jag har haft en del jobbiga skador. På äldre dagar en del ryggproblem, men det har varit med mig ända sedan barndomen. Samtidigt är det en del av det. Ingen går igenom en hel karriär, eller ett liv, utan motgångar. Det gäller bara att försöka komma starkare ur det.

Källor: Bundesliga, Bild, Fifa, Soccerway & Wikipedia.

FAKTA
Jerome Boateng
Född: 3 september 1988 i Berlin, Tyskland
Längd: 192 cm
Position: Försvarare
Tröjnummer: 17
Klubbar: Hertha Berlin (2002-2007), Hamburger SV (2007-2010), Manchester City (2010-2011), Bayern München (2011-)
Landslag: 76 matcher (1 mål) för Tyskland
Meriter: VM-guld (2014), 1 Champions League-titel (2012/13), 7 Bundesliga-titlar, 4 tyska cupen, 1 FIFA Club World Cup

Av Adam Pinthorp

(Läs hela texten i GOAL nummer 7–2021)

Pin It on Pinterest