Annons
Annons

Den franska fotbollssäsongen avbröts i april och startar snart igen. Här går Leonard Jägerskiöld Velander igenom den franska farsen som utspelade sig under våren.

Den 28 april i år deklarerade den franska premiärministern Édouard Philippe att ingen professionell kontaktsport skulle utövas förrän i augusti. Ett rimligt beslut i och med den rådande pandemin som har lamslagit världen. Men också ett beslut som kom att innebära oanade följder för den franska fotbollen.

LFP, det franska ligaförbundet, bestämde nämligen att säsongen inte längre skulle återupptas i landets två högsta divisioner. Något som dels innebar att klubbarna riskerade att bli av med miljardbelopp i tv-pengar men också något som innebar att PSG kröntes som mästare samtidigt som Toulouse och Amiens degraderades till Ligue 2 baserat på den nuvarande tabellen. En tabell som saknar tio omgångar där jumbon Toulouse hade hela 14 poäng upp till kvalstrecket. Amiens däremot, låg blott fyra pinnar efter Nîmes som återfanns på kvalplats när det alltså återstod 30 poäng att spela om. Således möttes beslutet av starka reaktioner.

– Vi hade matcher kvar mot de tre lagen ovanför oss vilket gör det här än mer orättvist. Det är ett beslut som straffar oss. Vi har inte förlorat något här, vi har flyttats ner på administrativa grunder, röt Amiens förbannade president Bernard Joannin.

Amiens överklagan

Och vem kan klandra honom? Samtidigt som Frankrike flyttade ner Amiens och Toulouse bestämde länder som Tyskland, England, Spanien och Italien att spela vidare. Nederländerna såg till att inget lag flyttades ner. Något som Joannin gärna hade sett i och med det förslag han lämnade in som innebar att inget lag skulle flyttas ner samtidigt som två lag skulle flyttas upp till en utökad serie nästa säsong. Amiens karismatiska president fick dessutom medhåll från Toulouses tidigare tränare Antoine Kombouaré.

– Jag hade sagt samma sak även om det hade påverkat Brest, Nîmes, Dijon, Metz eller St. Étienne… det här är en grov orättvisa. Spelare och tränare borde alla strejka om detta inte löser sig, sa Kombouaré till L’Équipe i maj.

I skrivande stund har Amiens överklagan och förslag ej gått igenom. Istället har klubben tagit till rättsliga åtgärder för att få behålla sin plats i högsta serien.

– Lagen är på vår sida och jag har förtroende för det franska rättsväsendet och tror att vi kommer få rätt, avslutar Joannin.

TOPP 5 SPELARE I AMIENS

  1. Serhou Guirassy, anfallare
  2. Gaël Kakuta, mittfältare
  3. Régis Gurtner, målvakt
  4. Moussa Konaté, anfallare
  5. Saman Ghoddos, mittfältare

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #7-2020 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

Pin It on Pinterest