AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Franska ligan, Ligue 1, går sedan ett år tillbaka under den egenformulerade parollen ”La Ligue des Talents” (Talangligan) vilket är ett passande namn då det är här som flera av världens storspelare formas, fostras och slår igenom innan de slussas vidare till de största ligorna. Senaste namnet ur den franska talangfabriken att lägga på minnet är Houssem Aouar.

Han har jämförts med Andrés Iniesta, Philippe Coutinho och Zinedine Zidane och vid blott 20 års ålder råder det ingen tvekan om att mittfältaren Houssem Aouar går en stor framtid till mötes.

– Aouar är en väldigt bra spelare. Han är helt otrolig. Vi pratar mycket om Tanguy Ndombélé men Aouar är fenomenal. Han är alltid lugn med bollen och visar prov på teknisk kvalitet, sa Pep Guardiola i höstas efter att Lyon och Manchester City möttes i Champions League-gruppspelet.

Även om det var Maxwell Cornet som stod för tre av fyra mål för fransmännen när Lyon överraskande bortaslog de engelska giganterna (2-1) och nådde oavgjort hemma (2-2) var det just Ndombélé och Aouar som ådrog sig beröm när matcherna summerades. Aouar hade således gjort det igen. Skapat rubriker på den europeiska fotbollsscenen.

A-lagsdebut

För det var just i Europaspelet som den offensiva kreatören Aouar visade framfötterna första gången. Den 16 februari 2017 fick han, endast 18 år gammal, debutera i A-laget när Lyon bortaslog AZ Alkmaar i Europa League. En fin insats som gav honom förtroendet till returen en vecka senare. Lyon vann då med 7-1 och Aouar gjorde sitt första A-lagsmål redan i sin andra seniormatch. Många av rubrikerna handlade således om honom. Resten av våren matchades Aouar långsamt in i A-laget under tränare Bruno Génésios ledning.

Debuten i Ligue 1 dröjde till 16 april 2017, då mot Bastia. Lagom till efterföljande säsong (2017/18) visade Génésio och Lyonledningen sitt fulla förtroende för den lovande talangen då de tilldelade honom tröja nummer 8. En siffra som hade blivit ledig sedan Corentin Tolisso flyttat till Bayern München och ett snudd på heligt nummer för Les Gones (”Barnen” som Lyon kallas) sedan klubblegendaren Juninho Pernambucanos dagar. Ett passande tröjnummer dessutom då Aouar, född i Lyon, växte upp med just frisparksspecialisten Juninho Pernambucano som idol.

Houssem Aouar föddes under den, för Frankrike, oförglömliga VM-sommaren 1998. Mästerskapet då Les Bleus vann sitt första världsmästerskap. Den 30 juni kom Aouar till världen i just Lyon. Uppväxt i förorten Villeurbanne med sina algeriska föräldrar tog det inte lång tid innan fotbollen kopplade sitt grepp om honom och han om den. Barndomsåren spelades i det lokala laget AS Villeurbanne innan Olympique Lyonnais snappade upp honom 2009, då elva år gammal. Och i ärlighetens namn kunde Aouar inte valt en bättre plats för sin fotbollsutveckling.

Ungdomsakademin

Lyons ungdomsakademi är inte bara en av Frankrike främsta plantskolor utan också världens. Den kan mäta sig med Real Madrid och Barcelona på ett tydligt sätt då Lyon är det lag som har fostrat tredje flest spelare i Europas fem främsta ligor. Lyon hade, så sent som för ett år sedan, fostrat 31 spelare i dessa ligor, Barcelona 34 och Real Madrid 41. En remarkabel siffra för en klubb som Lyon men också ett tydligt bevis på akademiens kapacitet. Ett annat tydligt bevis på att Aouar hamnade på rätt plats är de spelare som har fostrats i klubben före honom. Här har nämligen flera stjärnor formats. Karim Benzema (Real Madrid), Alexandre Lacazette (Arsenal), Corentin Tolisso (Bayern München), Samuel Umtiti (Barcelona), Anthony Martial (Manchester United) och Nabil Fékir (fortfarande kvar i Lyon) är bara en handfull av de spelare som har klubben att tacka för sina karriärer. Så också Houssem Aouar.

– Ända sedan jag var ett barn ville jag spela för Lyon. Även om andra klubbar har visat intresse har min barndomsdröm kommit före allt annat. Jag föddes här, det var här jag växte upp och det var här som jag såg mina föregångare lyckas. Jag spelar för klubben i mitt hjärta, så kort sagt lever jag min dröm, berättade Aouar för franska tidningen L’Equipe hösten 2018.

Magnifik blick

Och visst har det funnits intressenter. Det var inte alls långt ifrån att Lyon istället blev Liverpool redan före Aouars debutmatch mot AZ i Europa League den där vårdagen för tre år sedan. Att han valde att stanna i Lyons ungdomsakademi då har inte avskräckt den engelska storklubbens intresse för honom nu. Just Liverpool är nämligen en av de klubbar som främst kopplas samman med honom idag. Utöver dem sägs Arsenal, Barcelona och Real Madrid också vara ute efter hans signatur. De senare anförda av Zinedine Zidane som precis som Aouar själv är av algeriskt ursprung.

En faktor som sägs vara bidragande till att Aouar sett upp till honom som sin spelmässiga förebild. För där Juninho Pernambucano var idolen var istället Zidane med sina mjuka gester, dansanta fötter och precisa passningar den spelare som Aouar själv försökte efterlikna. Och flera av egenskaperna går faktiskt igen. Precis som Zidane är Aouar utrustad med en magnifik blick för spelet vilket bäddar för hans lagkamrater. Men Aouar är långt ifrån bara en framspelare, liksom Zidane avgör han gärna också matcher själv. Att han den gångna säsongen övertrumfade de sex ligamålen han gjorde 2017/18 visar prov på både målfarlighet och utveckling.

Aouar är en man för framtiden. Det råder det ingen som helst tvekan om. Frågan är bara när han lämnar barndomsklubben Lyon och för vilka?

Källor:Wikipedia, transfermarkt.co.uk, 90min.com, footballh.net, bbc.com, football-lineups.com, goal.com, ol.fr, lequipe.fr.

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6-2019)

Pin It on Pinterest