Annons
Annons

Han är bara 20 år gammal men har kallats ”århundradets talang” och nyligen debuterade han i brasilianska landslaget. Framtiden ser ljus ut för Arsenals anfallare Gabriel Martinelli. 

När allt kommer omkring, oavsett formationer och förväntade målchanser och kreativa uppställningar och alla andra sätt som finns för att ta sig an en fotbollsmatch, handlar fotboll först och främst om att göra mål, och att vinna. Men inte långt därefter på listan över vad som är viktigast inom fotboll, är viljan att underhålla: som världens i särklass största, populäraste, mest spelade sport är fotboll massunderhållning, och idag är en fotbollsspelares och ett fotbollslag mer eller mindre tvungna att göra sitt allra yttersta för att underhålla och hoppas att det även innebär vinst.

Herbert Chapman 

Vissa lags inrutade mönster och spelstil, ett spelsätt som syns i herrlag och damlag och genomsyrar vad som lärs ut till ungdomslag och akademi, är rotat i att försöka underhålla med spelet i sig. Det är ett sätt att spela fotboll på som helt och håller också är klubbens valda metod för att se till att vinster inkasseras, ett spelsätt som bara läggs åt sidan i nödlägen. Exempelvis: Arsenal FC ska spela fartfylld, rörlig, bollkontrollerande, mångbottnad anfallsfotboll. Taktiken och spelstilen som introducerades av klubblegenden Herbert Chapman under hans år i klubben i första halvan av 1900-talet var en baserad på ett solitt försvar kombinerat med kontringar, med fokus på snabba och korta passningar av spelare som löpte och passade mellan motståndare istället för att slå inlägg och långbollar. Oavsett vad så skulle Arsenal spela denna typ av fotboll, och när Arsène Wenger kom till klubben moderniserades och förfinades det som Chapman en gång gjort till dess signum. Spelare som kan hantera detta är alltid välkomna till och eftertraktade av Arsenal FC.

Nyckel

Gabriel Martinelli är exakt en sådan spelare, som lika lätt skulle kunna kämpa och slita för Chapman och dribbla och trolla för Wenger. När norra Londons rödvita lag spelar mot hårdare och tyngre lag är Martinelli redo att stångas upp och ner för sin kant, och jobba tillbaks bollar som förlorats. När Arsenal ställs mot lag som vill utmana deras spelstil med en egen, där teknisk briljans är lika frekvent förekommande som traditionellt brittisk hårdhet, är Martinelli en bollkonstnär som lurar världsbackar upp på läktaren. Han är en annan typ av anfallare än de som traditionellt delar rötter med honom: italienska anfallare spelar oftare med finess och precision, medan brasilianare nyttjar vad som verkar vara en naturlig fotfärdighet för att skapa trollkonster med bollen. Gabriel Martinelli spelar sin anfallsfotboll på ett sätt som innefattar bägge fotbollsnationer han härstammar ifrån men i ett mer återhållsamt och kontrollerat sätt. Han är en finlirare och en urkraft beroende på motståndare, och en nyckel till att låsa upp det nya Arsenal som Mikel Arteta sakta bygger fram.

Århundradets talang

Efter en dragkamp storklubbar emellan stod Arsenal som Martinellis nya klubb sommaren 2019. Med ett mål i sin träningsmatchdebut för Arsenal, ett stabilt inhopp på några minuter i sin första match i Premier League, och två mål i sin debut från start månaden därpå, imponerade han direkt på alla runt honom i klubben samt motståndare med sin arbetsvilja och näsa för mål. Fortsatta fina insatser i Europa League och i ligacupen visade fotbolls-Europa liksom resten av England exakt vad för typ av anfallsspelare Arsenal lyckats locka till sig, till den oerhört höga grad att Liverpool-managern Jürgen Klopp efter ett vilt 5-5-möte kallade Martinelli för århundradets talang. Efter att den fina säsongen visat att han ska vara med och spela kontinuerligt i ett sakta växande Arsenal trots sina unga år var det bara en tidsfråga innan det även skulle bli dags att spela i en annan ikonisk gul tröja.

OS-guldmedaljör

Gabriel Martinelli blev OS-guldmedaljör i fotboll sommaren 2021 med Brasilien och blev med ens en del av ett nytt landslag som året därpå ses som en av favoriterna till att återigen vinna VM. På vägen dit har Martinelli själv, återigen, imponerat med A-landslaget i sin riktiga debut, och varit instrumental i ett Arsenal som vunnit matcher när de knappt kunnat spela, vunnit när de spelat ut motståndare, vunnit när de knappt kunnat göra mål, och vunnit när de öst in mål. Han har en kreativ höjd som verkar oändligt utvecklingsbar och fler delar av den syns i så gott som varje match han gör för Arsenal. Med ett kontrakt som sträcker sig till 2025 har åtminstone klubben gjort det övertydligt att Martinelli självklart ska ingå i offensiven som sakteligen börjar påminna om Chapmans Arsenal och Wengers Arsenal.

Källor: PremierLeague.com, Arsenal.com, BBC Sport, Tribuna.com, Globo Esporte, Talk Sport, Forbes, Arseblog. 

FAKTA
Gabriel Martinelli
Född: 18 juni 2001 i Guarulhos, Brasilien
Längd: 178 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 35
Klubbar: Ituano (2015-2019), Arsenal (2019-)
Meriter: FA Cupen 2019/20 och Community Shield 2020/21 med Arsenal, OS-guld 2020 med Brasilien 

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2022)

Pin It on Pinterest