AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Ferran Torres debuterade i La Liga innan han fyllt arton och i Champions League innan han fyllt nitton. Nu siktar Spaniens mest talangfulla ytter på att ta en fast plats i Manchester Citys startelva.

I den inledande bortamatchen mot Georgien i kvalet till VM i Qatar 2022 i mars tidigare i år såg det ut ungefär som vanligt för Spanien. Bollinnehavet seglade så när över 80-procent-strecket och även om chanserna kanske inte var 24-karatiga hela tiden så var de tillräckligt många och frekventa för att det inte skulle behöva finnas någon orsak till oro. Det här skulle nog gå vägen.

Det var bara det att Georgien tänkte annorlunda. Precis innan paus kom georgierna i en av de där oundvikliga kontringarna som ofta uppstår när ett större lag pressar på för mycket och öppnar upp sig bakåt. Och plötsligt hade Khvicha Kvaratshkelia borrat in ett avslut vid Unai Simóns vänstra stolpe. 1-0 Georgien. En jätteskräll på gång?

Där och då var ett relativt nybyggt och till stora delar ganska orutinerat Spanien på väg att ge sig själva en bedrövlig start på VM-kvalet, men en bit in i andra halvlek kom målet som tände hoppet. Det var inte oväntat Ferran Torres som stod för det. Hans kvittering hindrade storlagets frustration att växa sig besvärande stor och kväva laget och banade vägen för den slutliga spanska 2-1-segern. Även om den satt långt inne – Dani Olmos vinstmål dröjde till matchens absoluta slutskede.

Champions League

21-årige Ferran Torres har, trots sin unga ålder, fått vänja sig vid att bära sina lags framtidshopp på axlarna. I Valencia kom han fram som den egenfostrade talangen som visade vägen i en ständigt krisande klubb som det senaste decenniet inte haft särskilt mycket att glädjas åt. Han föddes i den östspanska staden och började som sexåring spela i klubbens fotbollsskola innan han via alla ungdomslag tog sig hela vägen upp till A-laget och debuterade i La Liga den 16 december, några månader innan han fyllde arton, som den förste spelaren i hela ligan född på 2000-talet. Medan han fortfarande var tonåring hann han också med att göra sitt första ligamål (i december 2019) och debutera i Champions League (mot Young Boys den 23:e oktober 2018).

En sådan framfart går självklart inte obemärkt förbi och rykten kring Torres framtid började florera. Valencia må ha varit en europeisk stormakt för inte alltför länge sedan, men år av misskötsel har gjort att klubben inte längre har de ekonomiska musklerna att hålla fast vid sina bärande spelare eller stora talanger särskilt länge. När Manchester City lockade var det svårt för klubben – och Torres – att säga nej. För Torres var det så klart lockande att arbeta med Pep Guardiola, känd för att kunna utveckla unga spelare, inte minst spanska sådana, men konkurrenssituationen såg också helt okej ut. Med Leroy Sanés flytt till Bayern München klar öppnade sig möjligheter för Torres

Potentiell frälsare

I samband med flytten till City gick ikonen David Silva – kanske det ljusblå Manchester-lagets viktigaste och bästa spelare de senaste tio åren – i motsatt riktning och vände tillbaka hem till Spanien på ålderns höst. Torres fick då återigen iklä sig rollen som potentiell frälsare, även om pressen blir något mindre i ett City där fler spelare kan bära ansvaret för de avgörande passarna och målen.

Många har också lockats att jämföra Torres med Silva. Inte minst med tanke på att de gärna utgår från en liknande position på vänsterkanten och är vansinnigt tekniskt begåvade, intelligenta och spelskickliga spelare båda två.

Samtidigt är skillnaderna också stora. Där Silva mest av allt är en playmaker som från kanten vandrar inåt och öppnar ytor för andra skapar Torres med sin snabbhet och elegans ofta sina egna chanser. Med utgångspunkt till vänster kan han ta klivet in i planen och utnyttja sin fina högerfot för eget avslut, samtidigt trivs han nästan lika bra som en mer konventionell ytter till höger som går runt på kanten och matar inlägg till anfallaren.

Det är också i de olika rollerna han har provats både i City och landslaget och även om han ännu inte kan räkna sig som en säker startspelare i något av lagen – det finns ju en del att konkurrera med – så talar väldigt mycket för att han ska kunna nå dit. Ferran Torres kan ju frälsa vilket lag som helst.

Källor: The Guardian, AS, Marca.

FAKTA
Ferran Torres Garcia
Född: 29 februari 2000 i Foios, Spanien
Längd: 184 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 21
Klubbar: Valencia (2006-2020), Manchester City (2020-)
*Landslag: 20 matcher (10 mål) för Spanien

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2021)

* = uppdaterad i webb-versionen till och med 13 september 2021

Pin It on Pinterest