Annons
Annons

I alla tiders argentinska landslagselva har strax över hälften av spelarna ett förflutet i River Plate. De är ena hälften av Argentinas två giganter, och världsfotbollens kanske hetaste derby. Och de är älskade världen över.

BEGYNNELSEN

Club Atlético River Plate grundades 25 maj 1901 i La Boca-kvarteret i Argentinas huvudstad Buenos Aires, efter att lokalföreningarna Santa Rosa och La Rosales slog sig samman med Leopoldo Bard. Klubbnamnet valdes av en slump under byggnationen av Buenos Aires hamn: en av den nybildade klubbens medlemmar hade sett arbetare lämna sina sysslor för en stund med mål att istället spela en kort fotbollsmatch, och fraktlådorna de jobbade med hade bara ”The River Plate” skrivna över sig – namnet engelsmännen hade gett Rio de la Plata – och den inskriften togs sedan för att namnge klubben.

River Plate anslöt sig till det argentinska fotbollsförbundet 1905 och klubben debuterade i tredjedivision. 13 december 1908 tog sig klubben upp till högstadivisionen, men under lite speciella och förutspående omständigheter: i utslagsmatchen mot Racing Club vann River Plate med 2-1, men eftersom supportrarna firade genom att rusa in på planen för att fira med spelarna ansågs resultatet inte vara giltigt, så en ny match fick spelas, denna gång med River Plate som vinnare med 7-0. Sex år senare, i 1914, vann River Plate både sin första inhemska titel och internationella titel när en Competencia Jockey Club-titel och Competencia Chevallier Boutell-titel bärgades.

Under de efterföljande åren fastslog River Plate sakta men säkert sin plats som en av Argentinas mest populära klubbar, och hela 1900-talet blev en i stort framgångsrik tid för en av Buenos Aires två stora klubbar. Att klubben vann 28 officiella turneringar under dessa 100 år gav dem titeln El Campeón del Siglo: århundradets mästare.

SUPPORTRAR

Framgångarna i de begynnande årtiondena på fotbollsplanerna, som förde med sig tillväxt på kanslinivå liksom på läktarna, gav River Plate ett välförtjänt rykte som en vinnande klubb med växande supporterskara, men även ett smeknamn: värvningarna i 1932 av spelare som kostade $10 000 samt $35 000 fick River Plate att sticka ut och kallas för Los Millonarios. Det mer allmängiltiga smeknamnet, La Banda, är betydligt enklare att förstå. ”Ta hand om den, pojkar, för detta är River Plates tröja”. Så sa Antonio Liberti, den före detta ordföranden vars namn återfinns i platsen som River Plate kallar för sin hemmaplan, i mars 1932 när han presenterade en återkomst för klubben till de vita tröjorna försedda med ett brett rött band rakt över bröstet som hela världen känner igen numera.

Det första inslaget av det röda bandet som finns dokumenterat är från 1905, när en bit rött tyg användes över tröjorna, och först tre år senare blev det en del av tröjorna på riktigt i samband med att klubben nådde Primera División för första gången. Eftersom historieskrivning kräver ögonvittnen och gedigen dokumentation är teorierna än idag många kring varför River Plate valde detta för sina tröjor: det mest logiska och trovärdiga är att en motståndare också var vitklädd, en annan att några spelare vid 1905 års Carnaval fann röda band som de klädde sig i, och en tredje att många spelare som tillhörde Santa Rosa som senare blev River Plate kom från italienska Genoa och hyllade sitt hem på så sätt.

Där är kärnan i en av världens mest igenkända fotbollströjor, och således en av fotbollsvärldens största klubbar liksom en av dess största supporterskaror. Flera marknadsföringsundersökningar har de två senaste årtiondena granskat hur fotbollen växer globalt och hur supporterskap förändras, och River Plate har landat högst bland alla sydamerikanska lag med 146 000 medlemmar, sjätte högst i världen, med fler medlemmar än giganter som FC Barcelona, Real Madrid, Manchester United, och Juventus. I 2012 samlades 15 000 av dessa för att veckla ut världens längsta fotbollsflagga, som supportrar bar längs med 7 830 meter av Buenos Aires gator.

TIDERNAS DERBY, TIDERNAS RIVALMÖTE

Sedan 24 augusti 1913 har fotbollsvärldens kanske största och mest intensiva derby och rivalitet spelats och funnits. Den enorma fotbollsnationen Argentinas i särklass två största klubbar, båda grundade i La Boca i Buenos Aires där endast en är kvar och den andra flyttat till Núñez, som vunnit mest och slagits mest och bidragit mest till både landet och fotbollsvärlden i stort. Boca Juniors har vunnit ligan 33 gånger mot River Plates rekord på 36. De vitröda har vunnit Copa Libertadores fyra gånger mot de blågulas sex. De har mötts 248 gånger, Boca Juniors har vunnit 88 mot River Plates 83, men de mesta mästarna har vunnit deras kanske största möte genom tiderna. Copa Libertadores spelade 2018 sin sista dubbelmötes-final, giganterna från Buenos Aires tog sig dit samtidigt för första gången, vilket betydde att La Bombonera och El Monumental båda fick agera spelplats. Men efter första matchen spelats hos Boca och slutat 2-2 kom returen aldrig igång: deras spelarbuss attackerades på vägen, glas krossades, spelare skadades av splitter och tårgas, varav en fick opereras i ögat.

Boca Juniors vägrade spela, River Plate höll till slut med, och CONMEBOL som håller i turneringen, tog efter väldigt många om och men rätt beslut: matchen sköts upp, men det var det enda vettiga beslutet som kom ur mötet. Returen flyttade inte bara från Argentina men också från Sydamerika, finalen för Copa Libertadores som döpts efter kontinentens frihet från Spaniens och Portugals kolonisation skulle nu spelas i Madrid. Lojala som de är fanns River Plate-supportrarna på plats, liksom sin rivals diton, men väldigt många av de mest inbitna fick nöja sig med att kolla klubbens kanske största match någonsin hemma i Buenos Aires. De hade åtminstone nära till det massiva firandet som utbröt när segern bärgades, och de mesta mästarna fick ännu en trofé att pika eviga rivalen med.

Källor: VICE Sports, AFA.org.ar, Solo Futbol, Clarin, CIHF.com.ar, SPORT.es, FOX Sports Argentina, Huffington Post, goal.com, Minuto Uno, Mundo Deportivo, cariverplate.com, Museum Of Jerseys.

FAKTA
Club Atlético River Plate
Grundades: 25 maj 1901
Smeknamn: Los Millonarios (Miljonärerna), La Banda (Bandet), Las Gallinas (Hönorna)
Hemmaarena: Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti (kapacitet: 61 688)
Tränare: Marcelo Gallardo
Viktigaste spelare: Lucas Martínez Quarta, Juan Quintero, Lucas Pratto
Kapten: Leonardo Ponzio
Meriter: 36 Primera División-titlar, 2 Copa Argentina-titlar, 1 Supercopa Argentina-titel, 1 Intercontinental Cup-titel, 4 Copa Libertadores-titlar, 1 Copa Sudamericana-titel

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6-2019)

Pin It on Pinterest