AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I årets sjätte nummer av GOAL lade Leonard Jägerskiöld Velander luppen över Lilles succé-ytter Nicolas Pépé.

Varje år pratas det om Paris Saint Germains största stjärnor. Kylian Mbappé, Neymar, Edinson Cavani, alla förtjänar de uppmärksamheten men den här säsongen har den franska fotbollens största samtalsämne spelat i Lille. Nicolas Pépé har varit tungan på den framgångsvåg som den nordfranska klubben har ridit på. Men för mindre än ett år sedan var det osäkert om Pépé ens skulle stanna kvar på Stade Pierre-Mauroy. Efter en kaosartad säsong (2017/18) som inleddes med Marcelo Bielsa som tränare, och avslutades med Christophe Galtier, klarade sig Lille med minsta möjliga marginal. En placering ovanför kvalstrecket.

Landslagsman

Sjuttondeplatsen var ett enormt misslyckande för det storsatsande Lille och en av säsongens få ljusglimtar ryktades på väg bort. Pépé sades vara närmast konkurrenten Olympique Lyonnais och summor upp emot 300 miljoner kronor nämndes. Både Lille och Pépé stod dock emot locktonerna från Lyon och därmed säkrades också den här säsongens sensation. För det är precis vad den 24-årige Nicolas Pépé har varit.

Även om han tidigare gjort bra ifrån sig i Lille såväl som i genombrottsklubben Angers har den ivorianska landslagsmannen utvecklats under Galtiers ledning.

Suverän serietvåa

Från sin utgångsposition till höger i Lilles tremannaanfall har Pépé gjort livet ohyggligt svårt för de franska försvaren i år. Med åtta matcher kvar låg han tvåa i skytteligan (19 fullträffar) och hade spelat fram till flest mål (11 stycken). Siffror som lyft Lille från knapp överlevare till suverän serietvåa på bara ett år. Succén kan förstås inte bara tillskrivas Pépé då även spelare som Mike Maignan, José Fonte och Thiago Maia har briljerat. Men det råder ingen tvekan om att Nicolas Pépé har varit Lilles främsta segerorganisatör. Något som tydliggjordes när han med ett mål och två framspelningar ledde Lille till en 5-1-seger mot PSG i april.

TOPP 5 SENSATIONER I LIGUE 1 2018/19

  1. Nicolas Pépé, anfallare, Lille
  2. Téji Savanier, mittfältare, Nîmes
  3. Kenny Lala, försvarare, Strasbourg
  4. Edouard Mendy, målvakt, Reims
  5. Antonin Bobichon, mittfältare, Nîmes

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #6-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från fotbollseuropa.)

Pin It on Pinterest