Annons
Annons

Legendaren George McMullan, rekordmästarna Linfield och Danske Bank. Vi presenterar den nordirländska högstaligan.

HISTORIEN

Danske Bank Premiership är Nordirlands högstadivision i fotboll för herrar. Den irländska ligan bildades ursprungligen 1890, men det nuvarande formatet för ligan introducerades till säsongen 2008/09 efter att ligasystemet för Nordirland gjordes om. Högstadivisionen reducerades från 16 till 12 klubbar baserat på deras prestationer under de tre förgående säsongerna, men även andra kriterier utanför planen som ekonomi, historia och infrastruktur. Varje lag spelar totalt 38 matcher under säsongen. Varje lag möter varandra tre gånger (antingen två gånger hemma och en gång borta, eller en gång hemma och två gånger borta) fram till att alla har spelat totalt 33 matcher. Ligan delas sen upp i två delar, sektion A och sektion B. De sex klubbarna på övre halvan möter varandra en fjärde och sista gång för att avgöra ligavinnaren och europaplatserna, samtidigt som de sex klubbarna på den undre halvan möter varandra en sista gång för att avgöra nedflyttningsplatserna. På det sättet har alla lagen spelat mot varandra fyra gånger totalt, två hemma och två borta. Sedan juni 2012 är ligan sponsrad av Danske Bank, och kallas därför Danske Bank Premiership. 

SÄSONGEN 2021/22

Säsongen 2021/22 var den 14:e säsongen av Danske Bank Premiership efter ligans nya format 2008. Portadown blev uppflyttade efter att ha vunnit andradivisionen och ersatte Insitute, som blev nedflyttade efter två säsonger i högstadivisonen. Ligan spelas vinter-vår, börjar oftast i augusti och slutar i april. Linfield tog hem sin fjärde raka ligatitel efter att de slutat etta i den vanliga tabellen och därmed kvalificerat sig för slutspelet om ligatiteln. Även där tog klubben hem förstaplatsen efter 9 poäng på 5 matcher, och slutade 1 poäng före tvåan Cliftonville. Därmed tog Linfield sin 56:e ligatitel någonsin, ett nytt världsrekord i fotboll. 

LEGENDAR ATT LÄGGA PÅ MINNET

George McMullan, född den 4 augusti 1981, var en av ligans mest inflytelserika spelare och en klubblegend i Cliftonville FC. McMullan spelade för Cliftonville i över 15 år och gjorde mer än 500 framträdanden för klubben. Han är spelaren med flest titlar i klubbens historia med bland annat 2 ligatitlar och 5 ligacuptitlar. McMullan gjorde sin debut i en 2-0 vinst mot Crusaders i december 2001, och gjorde 103 mål på 544 matcher för klubben. George McMullans straff på övertid mot Linfield i april 2013 betydde 3-2 och tog därmed slut på Cliftonvilles 15-åriga väntan på ligatiteln. Säsongen därpå ledde kaptenen laget till en andra raka ligatitel, innan bestämde sig för att lägga skorna på hyllan år 2016. 

MESTA MÄSTARNA

Linfield kommer från Belfast i Nordirland och är det laget som vunnit Danske Bank Premiership flest gånger någonsin (8 titlar). De har även 48 irländska ligatitlar innan dess och därmed 56 totalt, ett världsrekord inom fotboll. Linfield har dessutom rekordet för flest cuptitlar (44) och flest ligacuptitlar (10). 1980-talet var en väldigt framgångsrik period för klubben, där man vann 6 raka ligatitlar mellan 1981/82 och 1986/87, och även 2 cuptitlar. På 2000-talet så har Linfield fortsatt att dominera och vunnit hela 13 ligatitlar de senaste 22 åren. Efter den senaste säsongen så har Linfield nu vunnit fyra raka ligatitlar, för första gången på 35 år.

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2022)

Pin It on Pinterest