Annons
Annons

Han är mittfältaren som varken gör onödiga överstegsfinter eller producerar mängder av poäng varje säsong. Men han är mittfältaren som är mest given i världens mest framgångsrika fotbollslag. Arbetaren i det tysta som är på väg att uppnå legendarstatus i Real Madrid.

Hade Real Madrid vunnit Champions League vid upprepade tillfällen de senaste åren utan Casemiro? Det är möjligt. Men att någon tagit rollen och utfört Casemiros uppdrag på samma förträffliga sätt, med samma hjärta i sitt spel, samma förmåga att prestera i stora matcher, är inte särskilt troligt. Casemiro är på väg att få legendarstatus i Real Madrid. Han var allt annat än en ”galactico” när han först kom till klubben. Inte spelaren som Real Madrid-publiken betalar dyra pengar för att komma till Santiago Bernabéu och se. Men han är spelaren som fansen lärt sig uppskatta. Lärt sig älska. En spelare som behövs i ett vinnande lag. Casemiro är hjärtat på mittfältet där han styrt och ställt i många säsonger. Men han startade faktiskt, likt många brassar, som anfallare.

– När jag kom till São Paulo som 11-åring var det 300 ungdomar som skulle tävla om 50 platser. Jag spelade främst i anfallet för att jag hade god fysik, men jag minns en coach som frågade vilka som ville stå i mål och då var det bara tre personer som räckte upp handen. När coachen frågade vilka som ville spela anfallare räckte säkert 50 upp handen och då tänkte jag att det var tuff konkurrens så jag valde att låta bli, berättar Casemiro.

– När han frågade vilka som ville spela defensiv mittfältare sträckte jag handen mot skyn i stället. Det var perfekt. Här fanns inte lika många att konkurrera med.

Det var därifrån karriären började ta fart på allvar för Casemiro. Brassen, som föddes i São José dos Campos, São Paulo, växte till stor del upp med sin mor under tuffa förhållanden. Pappan fanns inte med i bilden och det var Nilton de Jesús Moreira, som ägde en populär fotbollsskola, som assisterade Casemiro och gav honom en biljett in i en fotbollsakademi.

Lagkapten som ung

Paulista de Futebol, en filial till São Paulos fotbollsakademi, var stället där Casemiro tog sina första fotbollssteg bortsett från spelet med kompisarna på gatorna. Att han är en begåvad fotbollsspelare i dag med ett spelsinne av rang finns det inga tvivel om. Men hans smartness fanns uppenbarligen med honom redan i tidig ålder. Han gick från anfallare till defensiv mittfältare för att det skulle vara en enklare väg med mindre konkurrens, och från att han var elva kom hans ledaregenskaper fram tydligt då han var lagkapten för varje ungdomslag han representerade.

Casemiro spelade U17-VM 2009 med Brasilien, och gjorde flera matcher för U20-landslaget 2011. Han debuterade tidigt i São Paulos A-lag och i januari 2013 lånades han in av självaste Real Madrid för resten av säsongen. Han var främst tilltänkt för reservlaget Castilla, där han gjorde 15 seriematcher, men hann också debutera i La Liga mot Real Betis och imponerade tillräckligt på klubben för att spela till sig ett A-lagskontrakt. Sommaren 2013 köptes han permanent och kritade ett långt kontrakt.

– Alla känner till Real Madrid. Det är en dröm för alla fotbollsspelare. Allt gick väldigt fort, men det kändes bra och jag trodde på mig själv från första stund att jag skulle till Madrid för att lyckas, säger Casemiro.

Läs hela artikeln i GOAL #6-2020.

Av Adam Pinthorp

Pin It on Pinterest