AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

När Coronaviruset nådde Europa stängde många ligor ned på obestämd framtid. I Tyskland ställde de rikaste klubbarna upp och hjälpte de fattigare lagen.

I och med att världens fotbollsligor lagts på is på grund av den rådande osäkerheten kring den pågående Covid 19-pandemin är det ännu oklart när fotboll kommer att kunna spelas igen. För alla klubbar innebär detta en situation de aldrig upplevt förut, liksom gemene man, och en ekonomisk sits de aldrig hade kunnat förutspå. Men för alldeles för många av dessa klubbar innebär detta dessutom en ekonomisk kris de aldrig hade kunnat ha några alternativa lösningar för. Utan matcher kommer inte tillräckligt med pengar in till klubbarna via biljettintäkter och den automatiska kringförsäljningen, och utan dessa pengar riskerar klubbarna inte bara att bli tvungna att avskeda viktig personal, men även sin existens överhuvudtaget.

Solidaritet

Med två tredjedelar av säsongen 2019/20 genomförd blev Bundesliga tvungen, så som i princip alla andra ligor, att sätta stopp tills vidare. Planen att återuppta spelet i början av april skjuts upp till slutet av månaden, men ser ut att ta ännu längre tid än så. För att underlätta för klubbarna som är mer beroende av de inställda matchernas inkomst än andra har landets fyra Champions League-klubbar gått ihop för att skapa en solidaritetsfond, där de tillsammans samlat in 20 miljoner euro: 12,5 miljoner euro från pengarna de skulle ha tjänat i medierättigheter och ytterligare 7,5 miljoner euro som klubbarna skänkt ur de egna kassorna. På så sätt är förhoppningen att ingen klubb i de två översta tyska fotbollsligorna behöver drabbas alldeles för hårt av det rådande läget, och ett sätt att visa solidaritet under en kristid som får fotbollen att verka betydelselös som sport men desto viktigare som samhällsinstitution.

BUNDESLIGAS 5 RIKASTE KLUBBAR

  1. Bayern München
  2. Borussia Dortmund
  3. Schalke 04
  4. Eintracht Frankfurt
  5. RB Leipzig

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #6-2020 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

Pin It on Pinterest