Annons
Annons

Till sommaren 2019 rankade vi de 15 bästa kortaste spelarna, där gränsen drogs vid 170 cm. Så här såg topplistan ut! (Alla klubbar inom parentes visar vilken klubb de spelade i då).

15. Alexis Sanchez (Manchester United)

14. Franck Ribery (Bayern München)

13. Raphael Guerreiro (Borussia Dortmund)

12. Dries Mertens (Napoli)

11. Lucas Torreira (Arsenal)

10. Alejandro Gomez (Atalanta)

9. Xherdan Shaqiri (Liverpool)

8. Joao Moutinho (Wolverhampton)

7. Jordi Alba (Barcelona)

6. Lorenzo Insigne (Napoli)

5. Marco Verratti (PSG)

Det italienska spelgeniet Marco Verratti har inte sin bästa säsong i Paris Saint-Germain i år, men 26-åringen är ändå en viktig del i det lag som är på väg att slå alla tiders poängrekord i Frankrike. Trots att PSG snittar tre gjorda mål per match i ligan har Verratti bara bidragit med en handfull assist. Det förklaras dock med att Verrattis speluppfattning, teknik och stresstålighet används djupt ned i banan medan spelare som Neymar, Kylian Mbappé och Edinson Cavani sköter poängproduktionen framåt.

4. N’Golo Kanté (Chelsea)

Förr skulle centrala mittfältare, speciellt de som var defensivt lagda, var kraftfulla, stora, nickstarka typer. Småväxta spelare fick man placera ute på kanten. Men det där har ändrats. Och ett av de tydligaste exemplen på att det är borta är just N’Golo Kanté. Han slog igenom med dunder och brak i Leicester City säsongen 2015/16 då man mycket överraskande gick och vann Premier League. Året efter vann Kanté ligan igen med Chelsea. De senaste säsongerna har N’Golo vunnit flest tacklingar och flest återerövringar av alla spelare i de fem största ligorna. Kanté är kanske inte så lång, men han bryr sig inte. Han bara kör.

3. Raheem Sterling (Manchester City)

Raheem Sterling går från klarhet till klarhet i Pep Guardiolas Manchester City, och i år har han verkligen etablerat sig som en av världens allra bästa spelare. Ibland ser det lite okänsligt ut, speciellt i avslutningslägena, men den 24-årige yttern visar upp en spelförståelse, rapphet och kyla som få kan matcha. Efter Sergio Aguero är han den klart viktigaste poängspelaren i ett City som kan det här med att skapa målchanser.

2. David Silva (Manchester City)

David Silva är ett fenomen. Han har vunnit allt man kan vinna (ja, förutom Champions League då). Han har tre ligatitlar med Manchester City, en FA Cup, och 4 ligacuper, och med sitt hemland Spanien så har han två EM-guld och ett VM-guld. Han blir 34 år gammal i vår och är bara 170 centimeter kort, men han inget av det här påverkar honom. David Silva är helt enkelt en av världens bästa spelare de senaste 10-15 åren. I den blå delen av Manchester så kallar man honom ”Merlin” för att han är en trollkarl.

1. Lionel Messi (Barcelona)

Vid 31 års ålder är Lionel Messi i sitt livs form. Efter att Cristiano Ronaldo nästan på egen hand tog Juventus vidare mot Atletico de Madrid i Champions League-slutspelet har den 170 cm långe Messi lagt in en växel i Barcelona som vi knappt sett maken till tidigare. Messi och Barça är på väg mot sin sjunde ligatitel på 10-talet samtidigt som argentinaren toppar skytteligan – och assistligan – i La Liga i överlägsen stil. Det finns inget snack om att han är högst hållen av de korta spelarna!

Av Tony Ernst och Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL #6-2019 och innehåller där omdömen om samtliga spelare på listan.)

Pin It on Pinterest