Annons
Annons

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Idag studerar vi tittfinten!

Så här gör du:

  1. Förbered en passning, skott eller dribbling.
    2. Vrid huvudet och positionera kroppen som att du ska göra något åt ett visst håll.
    3. I sista stund byter du riktning på din aktion – till exempel; titta åt höger, slå en passning till vänster.

Större begrepp på svenska

Tittfinten innefattar mycket på det svenska fotbollsspråket. Man kan som sagt använda den i samband med ett skott, en passning eller en dribbling. På engelsk heter det no-look pass eller no-look finish, och är därmed avgränsat till att man passar eller skjuter utan att titta åt den riktning man vill göra något i.

Förfinad av brassar

På senare tid har Liverpools Roberto Firmino dragit blickarna till sig med tittfints-avslut. Tidigare gjorde en annan brasse tittfintspassningen till en konstform. Vi syftar förstås på Ronaldinho, som var som allra bäst i Barcelona.

Tänk på

Att speciellt tittfintspassningen ofta kräver lite större ytor för att vara som effektivast. Och att den är som allra giftigast om man slår passningen på en yta som en medspelare löper in i.

Coachen tipsar

Tittfinten kräver speluppfattning, så ha för vana att lyfta blicken från bollen upp mot övriga händelser på planen. Du kan börja med att bara springa ensam med en boll och försök att titta så lite som möjligt ned mot marken och försök ha kontroll på kulan ändå.

YouTube

Se och lär

Sökord: Ronaldinho no look pass Saint Etienne

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2019)

Pin It on Pinterest