Annons
Annons

Han fostrades som futsal-spelare, hade bara sett världsstjärnornas namn i tevespelen och helt plötsligt trampade han som 18-åring in på Santiago Bernabéu. Här är historien om Marcelo, som representerat Real Madrid sedan 2007 och blivit en ikon i klubben.

I dag är han en av världens kändaste fotbollsspelare. Har vunnit allt med Real Madrid. Representerat Brasilien i flera mästerskap. Men vägen till toppen var aldrig glasklar för Marcelo, som likt många andra sydamerikanska spelare hade en uppväxt där pengar aldrig var självklart. Dessutom dröjde det många år innan han organiserat började spela fotboll. För Marcelo var det futsal som gällde i början.

Som sexåring, under sommarloven, gick han upp 07:30 varje morgon. Vad som stod på hans agenda? Ta med sig bollen och vandra ner till Botafogo Beach som ligger i hans hemstad Rio de Janeiro. Där brukade Marcelo lira futsal med sina kompisar. Eller ibland helt ensam. För Marcelo spelade det mindre roll. Bollen var hans bästa vän, och den var alltid med honom.

– För min del insåg jag det tidigt. Det kan vara roligare att spela tillsammans med andra, men så länge du har en boll så kan du inte vara ledsen, säger han.

VM-sommaren 1994

En av somrarna då Marcelo vistades nere på courten i Botafogo Beach pågick VM. Året var 1994 och i Nordamerika pågick mästerskapet där Brasilien till slut vann. Hela landet färgades i grönt, gult och blått, färgerna som präglar Brasiliens flagga och fotbollströja. Gator, torg, väggar, kläder, ansikten, naglar. Överallt.

– Jag ska ärligt säga att jag inte minns så mycket av VM-finalen den sommaren. Det är ganska dimmigt. Men jag har ett klart minne av en bild i lokaltidningen. Landslaget hade precis kommit hem, och Romario hängde ut från cockpiten ur ett flygplan och vevade den brasilianska flaggan. Det var som han hade erövrat hela världen för oss. Det var som att hela hjärtat exploderade av stolthet. Jag tänkte att Gud, en dag vill jag göra det där.

Men i världens största fotbollsland, där varje sexåring drömmer om att bli nästa superstjärna, krävs det både talang, en oerhörd vilja och kanske lite tur för att nå toppen. Dessutom spelade Marcelo bara boll med vänner som grabb. Det dröjde länge innan fotboll på organiserad nivå kom in i leken. Vägen in till fotbollsscenen har han sin farfar att tacka, som var villig att offra allt för Marcelo.

– Ska jag peka ut en person som haft enskilt störst påverkan på mitt liv och min karriär så är det min farfar. Han var en riktig profil. Coola solglasögon, använde speciella uttryck som han alltid slängde sig med. Han hade en jargong.

Farfar sålde bilen

Marcelo fick alltid skjuts till futsal-träningarna i farfars gamla Volkswagen. Men i takt med att åren gick blev resorna till matcherna allt längre och pengarna räckte inte till. Det kostade dyrt att både ha råd med full tank och mat. Då tog farfar beslutet att sälja bilen, hur mycket han än tyckte om sin gamla Volkswagen. I stället använde han pengarna till att betala Marcelos bussbiljetter.

– I hans ögon var jag redan bäst i världen. Han såg aldrig ett misstag ifrån mig.

När Marcelo var 15 år blev jag inbjuden att spela riktig elvamanna-fotboll i Xerém. Det ligger ungefär två timmar från Rio och det var alldeles för dyrt för att åka fram och tillbaka varje dag, så han fick sova vid anläggningen. Enda dagen i veckan Marcelo brukade sova hemma var på söndagar.

– Det var bara fotboll. Samtidigt som mina vänner njöt av livet på beachen i Rio. Jag kände mig matt och nästan som en slav till sporten. Jag berättade för farfar att jag ville sluta, att det inte var värt det, men han stod på sig. Han sa att ”du måste vara lugn och inte sluta nu, efter allt kämpande. Jag kommer se dig på Maracanã en dag”.

Marcelo gav inte upp. Ett par år senare klev han ut på mytomspunna Maracanãs gräsmatta, med farfar på läktaren.

Real Madrid hörde av sig

Marcelo skrevs först in i Fluminenses organisation 2002. Tre år senare gjorde han sin A-lagsdebut för klubben och det blev inte mer än ett par säsonger innan större utmaningar skulle stunda. Utmaningar som Marcelo drömt om, men knappt trodde var sanna.

– Jag hörde att CSKA Moskva var intresserade av mig, liksom Sevilla. På den tiden hade Sevilla många brassar i laget och gick riktigt starkt, så jag tänkte att det vore riktigt häftigt.

Därefter kom samtalet från agenten. Real Madrid var på tapeten. Marcelo förstod ingenting. Helt plötsligt satt lille Marcelito i en hotellobby med en representant från mäktiga Real Madrid. Ett par dagar senare skulle han göra den medicinska undersökningen i den spanska huvudstaden.

– Jag trodde fortfarande att jag bara skulle dit och samtala. Men när jag anlände såg jag kontraktet på bordet och kritade på så fort jag kunde. Inte ens min familj trodde på det innan det började sprida sig i media.

Marcelo presenterades av Real Madrid i januari 2007.

– Han har varit jagad av halva Europa men vi vann hans underskrift. Han kommer bli en viktig spelare hos oss och ingår i vår plan att föryngra truppen, sa den dåvarande presidenten Ramón Calderón vid den tidpunkten.

Kryllade av brassar

Det var många brassar i klubben då. Ronaldo, Robinho, Emerson och för all del Roberto Carlos, som dessutom spelade på samma position som Marcelo. Därtill världsstjärnor som Raúl, David Beckham och Ruud van Nistelrooy. Men för den nye brassen i Real Madrids trupp var det här namn som han framför allt associerade med tevespel.

– Jag klev in i omklädningsrummet och tänkte att ”oj, jag känner ju bara till spelarna från tevespelen”. Alla kunde inte se Champions League i Brasilien och jag tror jag såg min första match i tonåren. De hade kunnat äta mig levande, men Real Madrid är en speciell klubb på många sätt och jag blev respekterad och behandlad bra redan från start.

Framför allt blev landsmannen Roberto Carlos en stor förebild och som en storebror för Marcelo.

– Han kom fram till mig första dagen och sa ”här är mitt nummer – ring mig om du behöver något, vad som helst”. Min första jul i Madrid bjöd han hem mig till hela hans familj. Och vi konkurrerade till och med om samma plats, men det spelade ingen roll. Han var väldigt äkta.

Vunnit allt med Madrid

Efter första säsongen blev Marcelo kallad till möte. Real ville att han skulle sticka på lån, skaffa sig erfarenhet, komma in i den europeiska fotbollen och framför allt få regelbunden speltid.

– Går jag på lån nu kanske jag aldrig kommer tillbaka, tänkte jag. Så jag skrev aldrig på något papper.

Samma sommar lämnade Roberto Carlos, som då hade passerat 30, och helt plötsligt började den yngre brassen figurera alltmer frekvent ute på vänsterkanten. Resten skulle man kunna klassa som historia.

Marcelo har varit Real Madrid trogen sedan januari 2007 och avslutar nu sin trettonde säsong i klubben. Han närmar sig 500 officiella framträdanden och har hunnit lyfta 20 titlar. Bland annat fyra Champions League-troféer och fyra ligapokaler. Farfar Pedro hann uppleva många fina stunder tillsammans med Marcelo. Den sista stora titeln som farfar fick vara med och fira var Champions League 2014. Bara några veckor senare somnade han in.

Marcelo har en tatuering som står som en hyllning till Pedro och dedikerar varje mål till honom. Det var trots att han som trodde på honom i alla lägen.

Brokig säsong

Den kanske mest besvärliga säsongen för Marcelo rent sportsligt har varit den nu avslutade 2018/19. Han fick stort förtroende under Julen Lopetegui, som var ny tränare inför säsongen men som sedermera fick sparken efter en bedrövlig inledning på hösten. In klev Santiago Solari som inte alls hade samma förtroende för Marcelo, och i stället prioriterade den egna produkten Sergio Reguilón.

Det hade hänt tidigare att han blivit åsidosatt. Framför allt under åren då konkurrenssituationen med Fábio Coentrão – som bland annat fick starta i Champions League-finalen mot Atlético 2014 där Marcelo senare kom in och gjorde mål i förlängningen – var tuff. Men det här var en annorlunda situation. Hade Marcelo passerat sitt bäst-före-datum? Var det här slutet på hans era i Real Madrid?

Solari blev inte heller långvarig som tränare. Och när Zinedine Zidane – som startat med Marcelo i tre Champions League-finaler i följd – återvände till tränarposten var han tydlig med att förklara sitt förtroende till Marcelo. Det blev till sist en okej avslutning på säsongen för brassen själv, även om det blev något av en mellansäsong för Real Madrid utan några tunga titlar.

Kanske kan Marcelo få ett extra lyft när Zidane är tillbaka och växla upp ännu mer. Oavsett hur långvarig han blir i Real Madrid är han en av klubbens största profiler genom tiderna. Han har alltså representerat Real längre än vad han överhuvudtaget spelat organiserad fotboll.

– Jag tror på mig själv och vet att jag har en högre nivå i mig. Tyvärr blev det en konstig säsong, både för laget och även för mig med flera skador och ett par dippar sett till formen. Jag brinner för den här klubben och kommer göra allt för den så länge jag är önskad. Jag är säker på att framtiden är ljus i Madrid.

Källor: Marca, Real Madrid, Theplayerstribune, Wikipedia & Soccerway.

FAKTA
Marcelo Vieira da Silva Júnior
Född: 12 maj 1988 i Rio de Janeiro, Brasilien
Position: Vänsterback
Tröjnummer: 12
Längd: 174 cm
Klubbar: Fluminense (2002-2006), Real Madrid (2007-)
Landslag: 58 matcher (6 mål) för Brasilien
Meriter: 4 Champions League-titlar, 4 La Liga-titlar & 2 Copa del Rey-titlar

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2019)

Pin It on Pinterest