Annons
Annons

Här ger vi er de 15 bästa damspelarna just nu. För snart kör fotbolls-VM igång i Frankrike!

15. Saki Kumagai (Lyon)

14. Marta (Orlando Pride)

13. Vivianne Miedema (Arsenal)

12. Lindsey Horan (Portland Thorns)

11. Megan Rapinoe (Seattle Reign)

10. Dzsenifer Marozsán (Lyon)

9. Alex Morgan (Orlando Pride)

8. Wendie Renard (Lyon)

7. Lieke Martens (Barcelona)

6. Amandine Henry (Lyon)

5. Eugénie Le Sommer (Lyon)

Rutinerade Eugénie Le Sommer har snittat nästan ett mål per ligamatch sedan ankomsten till Olympique Lyon 2010, och är numera den franska storklubbens meste målgörare genom tiderna. I WCL-finalen mot Wolfsburg ifjol var det Le Sommer som i förlängningen satte 2-1-målet i vad som till slut blev en 4-1-seger för Lyon – lagets tredje raka titel i turneringen. Även i landslaget har hon levererat kontinuerligt när Les Bleus förberett sig för VM på hemmaplan i sommar.

4. Lucy Bronze (Lyon)

Den här tuffa engelska högerbacken utsågs ifjol av BBC till Årets kvinnliga fotbollsspelare. I samband med priset konstaterade gamle spelaren (och tränaren för det kvinnliga landslaget) Phil Neville att han trodde att Bronze skulle kunna ta en plats även i ett manligt Premier League-lag. Nu spelar Bronze i franska ligan med suveränerna Olympique Lyon, men har tidigare lirat för Manchester City, Liverpool, Everton och Sunderland. Hon är given i det engelska landslaget och är ett fysiskt kraftpaket, utrustad med fin teknik.

3. Sam Kerr (Chicago Red Stars)

För andra året i rad vann rappa och tekniska Sam Kerr skytteligan i amerikanska NWSL på 16 mål för Chicago Red Stars under sitt första år i klubben efter flytten från Sky Blue FC. En personlig triumf, även om laget i det efterföljande slutspelet föll mot suveräna North Carolina Courage i semifinalfasen. 25-årige Kerr hade ett liknande år även med landslaget. Trots storspel på topp för Australien räckte det inte hela vägen i Asiatiska Mästerskapet, där Japan blev för svåra i finalen.

2. Ada Hegerberg (Lyon)

Norska anfallaren Ada Hegerberg vann Ballon d’Or ifjol, allra första gången som priset delades ut till en kvinnlig fotbollsspelare. Det var hon värd efter att hon som anfallare hjälpt Olympique Lyon till såväl ligatiteln som Champions League-bucklan. Hegerberg har redan (hon är bara 24 år) hunnit med över 300 mål i sin karriär, sedan hon debuterade som 15-åring i norska ligan. Det lär bli många fler.

1. Pernille Harder (Wolfsburg)

Pernille Harder fick nöja sig med en tysk ligatitel med Wolfsburg under 2018, där Women’s Champions League-finalförlusten mot Lyon och det misslyckade VM-kvalet med Danmark dock gav smolk i bägaren. Men det finns inget som kan ta ifrån Pernille Harder statusen som världens bästa spelare just nu. Den 26-årige anfallaren kan allt. Hon serverar medspelare, dunkar in långskott, chippar in frilägen, skruvar in frisparkar och dribblar sig förbi motståndare i ett alldeles eget tempo.

Av Tony Ernst och Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL #5-2019 och innehåller där omdömen om samtliga spelare, klubbadresserna är uppdaterade till och med juni 2019.)

Pin It on Pinterest