AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han har nyss fyllt 18 år, men har redan bevisat sitt värde i mäktiga Barcelona. Träffa Pedri, Barças nye tonårige stjärna.

Fotbollen som pågår på Kanarieöarna är, även när klubbarna från turistparadiset spelar i högstaligan, av naturliga skäl väldigt långt ifrån den spanska fotbollens centrum. Det är långt till fastlandet där, så varje bortamatch kräver långa flygresor förutom när UD Las Palmas och CD Tenerife stöter på varandra, vilket i sin tur känns speciellt: att en spansk ögrupp i närheten av den marockanska kusten med två miljoner invånare med jämna mellanrum lyckas ha två lag i den spanska fotbollens två högsta serier. Härifrån har spelare som David Silva och Pedro tagit sig vidare till den spanska toppfotbollen. Näst på tur verkar vara en tonårig fotbollstalang, som flyttade från hemmet i lilla Tegueste på Tenerife till den relativa storstaden Las Palmas på Gran Canaria för att inleda sin professionella fotbollskarriär.

Yngsta målskytt

I juli 2019 skrev Pedro González López, då endast 16 år ung, på sitt första professionella kontrakt som fotbollsspelare när han lämnade ungdomsklubben CF Juventud Laguna, i närheten av födelseorten Tegueste, för UD Las Palmas. Ett fyraårskontrakt medföljde ett löfte om att flyttas upp till A-laget, då tränat av Pepe Mel, och spel på en betydligt högre nivå än han tagit del av tidigare. Bara en månad senare, när säsongen 2019/20 precis dragit igång för Las Palmas i Segunda División, gjorde den unge mannen som kallas för Pedri sin debut, och ytterligare en månad senare gjorde han från central mittfältsposition sitt första mål – således inskriven som Las Palmas yngsta målskytt i klubbens historia med sina ynka 16 år, nio månader, och 23 dagar på nacken.

Kalabaliken

Men det mest exceptionella med detta var varken att Pedri debuterat så snart eller att han gjort poängmässigt avtryck innan han helt hunnit bli varm i kläderna, utan något som pågått i bakgrunden medan han försökt ta sina första steg som professionell fotbollsspelare: 2 september 2019, två veckor innan det första målet för Las Palmas, förhandlade klubben redan för hans övergång. FC Barcelona nådde en överenskommelse med Las Palmas och värvade Pedri, som fick fortsätta säsongen ut hemma på öarna innan en av världens största fotbollsklubbar väntade till sommaren 2020. Pedri själv, fortfarande purung och oerfaren, reagerade på kalabaliken kring honom med ingenting annat än glädje:

– Det var en väldigt speciell dag för mig när jag fick skriva på för Barça eftersom jag drömt om det sedan jag var ett barn. När jag fick höra att det var på gång kunde jag knappt tro det, jag var så glad och firade med min familj. Hemma i Tenerife har vi till och med Barça-tallrikar och en Barça-stekpanna. Min familj är stora Barça-supportrar. Jag har varit i Barcelona och Camp Nou några gånger. Jag minns en match där Puyol lyfte en trofé, men jag var väldigt ung.

Hopp om framtiden

Väldigt ung som han ännu är har Pedri tid på sig att växa in i den enorma kostym som spel för Barcelona innebär, och med det växa till den spelare både han och klubben hoppas att han kan bli. Efter en solid säsong för Las Palmas anslöt han till FC Barcelona i juli 2020 och fick gör precis det han hoppades på:

– Jag vill vara där och imponera. Jag kommer att göra allt jag kan för att stanna här. Min dröm är att bli framgångsrik i Barça och jag vill säga ”här är jag, jag vill spela för Barça, och inte bara under försäsongen”. Jag tror på att jag passar in bra i hur laget spelar, och är bra på att ta mig förbi min markering för att skapa obalans i motståndet, vilket ger mer utrymme för mig och mina lagkamrater.

Pedri slussades rakt in i Barcelonas A-lagstrupp, som viftade bort ryktena om en utlåning till Borussia Mönchengladbach eller till och med Bayern München innan han skulle vara redo för katalanerna. Inspirerad av klubblegendaren Iniesta, hans absoluta favorit samt anledningen till att han som barn drogs extra mycket till Barcelona, försöker Pedri spela likadant, med mycket boll nära kroppen och en flyktighet som gör honom oberäknelig och oerhört farlig offensivt. Även Brian Laudrup, en av Pedris pappas absoluta favoriter, har inspirerat den unge mannens spelsätt och öga för anfallsfotboll. I ett Barcelona som är fast i ett jobbigt generationsskifte har Pedri, tack vare detta, gett hopp om framtiden.

Knepigt läge

När säsongen 2020/21 närmar sig sluttampen är Barcelona i ett knepigt läge, med dispyter som avlöser varandra inom klubbledningen som dessvärre påverkar det spelande laget betydligt mer än det borde tillåtas att göra. Dessutom föll klubben med 1-4 hemma mot PSG i Champions League, spelet har inte varit så som någon egentligen önskat, och framtiden setts som osäker på i princip alla klubbens plan. Men i detta har Pedri och klubbens övriga två tonåringar, Ansu Fati och Ilaix Moriba, varit ljusglimtar som gjort mer positivt ifrån sig än de mer erfarna (Messi givetvis undantagen, som vanligt) spelarna mäktat med. Efter 26 omgångar stod Barcelona som ligatvåa, en handfull poäng efter serieledande Atlético de Madrid, och stod som ett konstigt utropstecken bland alla frågetecken som hopat sig under säsongen. Och Pedri, bara 18 år gammal nu, har i allra högsta grad varit en av lagets allra bästa spelare, och visat att ett nytt FC Barcelona väntar när kaoset runt klubben har avtagit.

Källor: udlaspalmas.es, El Diario, Marca, AS, fcbarcelona.com, AP, WhoScored/Opta.

FAKTA
Pedro ”Pedri” González López
Född: 25 november 2002 i Teguesta, Spanien
Längd: 174 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 16
Klubbar: Las Palmas (2018-2020), Barcelona (2020-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 5–2021)

Pin It on Pinterest