AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Nyss fyllda 20 år har den unge fransmannen tagit Premier League med storm. Här presenterar vi Arsenals lovande mittfältare Matteo Guendouzi.

Han sägs äta, dricka, sova fotboll, vara en bra grabb med ett hett temperament, som ibland trampar snett på grund av hans oerhörda tro på sig själv men som samtidigt gett honom en drömstart på fotbollskarriären. Det är få förunnat för fotbollsspelare i tonåren att vara eftertraktad av flera klubbar för A-lagsspel. Än färre får uppleva hur det är att kunna välja bland ett par av Europas bästa och mest omsorgsfulla talangfabriker kopplade till några av de bästa A-lagen som spelar överhuvudtaget. Men för unge Matteo Guendouzi från Paris-förorten Poissy var det exakt så. Han anslöt till Paris Saint-Germains ungdomsakademi i 2005, sex år gammal, och spelade där i nio år innan han lämnade för FC Lorient i 2014. Därefter hände först det förstnämnda och därefter det sistnämnda: Borussia Dortmund var efter honom tidigt och ville ha honom till deras akademi som så ofta försedde A-laget med spelare, och barndomsklubben Paris Saint-Germain visade att de ville ha tillbaka spelaren de släppt en handfull år tidigare.

Ville till Arsenal

Men Matteo Guendouzi ville bara till Arsenal. När Sven Mislintat var chefsscout hos Borussia Dortmund påbörjade han klubbens intresse i Guendouzi, och fortsatte när han blev värvningsansvarig hos Arsenal. När Unai Emery var chefstränare i Paris Saint-Germain ledde han klubbens intresse i Guendouzi i ett försök att värva ungt och förnya laget runt deras storstjärna Neymar Jr. Han fortsatte även när Wenger-eran tog slut i Arsenal och chefstränarjobbet landade hos honom. Så när både Mislintat och Emery fick jobben för att föra Arsenal vidare slösade de ingen tid med att värva in nya spelare: Stephan Lichtsteiner och Sokratis Papastathopoulos värvades för att ge laget erfarenhet och hårdhet, Bernd Leno och Lucas Torreira plockades in för att bygga en framtid med yngre men bevisade talanger.

Ligue 2

Sedan hörde de tillsammans av sig till Lorient i Ligue 2, där Guendouzi höll hus efter ett par år i klubbens ungdomssektion och B-lag fört honom till A-laget. För Lorient-presidenten Loic Fery var det alltid en självklarhet att låta storklubbar på sitt håll tävla om hans adepters tjänster, och framför allt att låta Guendouzi staka ut sin egen väg om han nu skulle lämna Lorient:

– Arsenal kontaktade oss och det var tydligt omedelbart att Guendouzi var en spelare de ville värva. När klubbar som Arsenal började visa intresse frågade vi honom var han ville gå. Han sa att Arsenal var klubben han föredrog. Han ville spela i Premier League och Arsenal vore toppen för honom. En sak vi inte gör i Lorient är att låta spelare med så stor potential gå till klubbar som inte är av toppklass. Vi kände tveklöst att Arsenal skulle vara en väldigt bra klubb för honom.

Hett temperament

Innan det blev dags att skiljas åt fungerade livet väldigt fint Guendouzi och Lorient emellan. Han gjorde 24 matcher för Lorient B innan han vid 17 års ålder, i oktober 2015, tog steget upp till A-laget. Han hann med sju Ligue 1-matcher under säsongen 2016/17 innan laget degraderas till Ligue 2, men väl där fortsatte han att skina. I sin sista säsong där spelade han 18 matcher men visade upp en sida av sig själv som alla som jobbat med honom ofta också påpekar kan vara ett problem: efter att temperamentet gått överstyr i en match, där ett tidigt byte ledde till tjafs med egna tränaren, fick Guendouzi se sig själv utanför truppen i tre månader. När storklubbarna ändå började knacka på hade han kanske detta i åtanke då han vägrade förlänga kontraktet som skulle gå ut juli 2019, och således kosta andra klubbar mer att lösa ut honom från, men det kostade honom ytterligare en månads speltid. Allt tjafs och bänknötande åsido: en betalning på 7,5 miljoner brittiska pund senare var han en Arsenal-spelare.

Kreativt mittfältsspel

Matteo Guendouzi gjorde sin Premier League-debut för Arsenal på Emirates Stadium i säsongens första match, mot regerande mästarna Manchester City, där han ömsom såg vilse ut och ömsom såg ut att vara i full kontroll. Hans kreativa mittfältsspel och lugna bollkontroll i lagets defensiva halva gav ett lugn hans kollegor inte kan erbjuda, medan deras passningskvaliteter och hårdhet avlastar hans egna tillkortakommanden. Det var ett framträdande som underströk den potential Arsenal har värvat till klubben men även hans brist på erfarenhet. Men med nästan en hel säsong bakom sig nu har Guendouzi fått spela och uppleva betydligt mer med hans 33 matcher över alla turneringar än han överhuvudtaget förväntade sig såhär tidigt i karriären, vid denna ålder, och på denna nivå.

Stolt

Guendouzi säger själv så här om sin tid i Arsenal:

– Jag är oerhört stolt över att vara här. Arsenal har alltid varit klubben som varit närmast mitt hjärta och ett lag jag velat vara en del av sedan jag var ett barn. Det ger mig otrolig stolthet. Det är otroligt. Jag hoppas att jag kan utföra stora ting här. Det blir inte bättre än att komma till en klubb som denna, som Arsenal. Jag är så stolt. Mitt hopp är att bli en stor spelare här. Ingen hade ens hört talas om mig när jag kom hit, om vi ska vara ärliga, utöver möjligen de som följer de franska ligorna väldigt noggrant. Så det var väldigt viktigt för mig att så snart som möjligt visa vad jag är kapabel till. Jag hade en chans under försäsongsturnén och tog den, jag visade att jag kan var en del av detta lag. Men jag förväntade mig fortfarande inte att spela så mycket som jag har gjort för att jag vet att jag är i en toppklubb med otroliga spelare. Jag är lite överraskad att allt gått så bra. Jag har spelat bra när jag har varit uttagen. Jag tror att jag visat att jag kan bidra med något till laget. Jag är väldigt glad över hur allt gått för mig i klubben hittills och jag hoppas att jag kan få spela lika mycket fram till säsongens slut. Jag är skyldig Unai Emery ett stort tack för att han litat på mig sedan början, han har visat stor tilltro i mig och det har ökat mitt självförtroende: att ge så mycket speltid till en 19-åring i Arsenal är ovanligt. Jag vill alltid betala tillbaka för hans tilltro i mig genom att göra bra ifrån mig på planen. Jag har väldigt mycket mer att lära mig av honom. Vi pratar mycket, han ger mig många råd om min positionering på mittfältet, och att spela framåt i banan. Jag kan känna att jag blivit mycket bättre jämfört med i början av säsongen. Jag känner mig själv bättre. Mitt spel är starkare.

Källor:Ligue de Football Professionnel (lfp.fr), PremierLeague.com, The Independent, Sky Sports, goal.com.

FAKTA
Matteo Guendouzi
Född: 14 april 1999 i Poissy, Frankrike
Längd: 185 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 29
Klubbar: Paris Saint-Germain (2005-2014), Lorient (2014-2018), Arsenal (2018-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6-2019)

Pin It on Pinterest