Annons
Annons

Yngste kaptenen någonsin. Yngste målskytten i derby någonsin. Möt Liverpools Curtis Jones, uppvuxen och född in i klubben.

Född och uppväxt i Toxteth i centrala Liverpool, en plats likt många andra storstäder stöpt i betong och tegelsten, var Curtis Jones precis som generationer av fotbollsälskare innan honom omringad av fanatism och ramsor, och röda som blåa halsdukar. Med bil är det knappt tio minuter bort, med cykel tar det ungefär 20 minuter, härifrån till Melwood där Liverpool Football Club håller hus på träningsdagar. Anfield är lite närmare, men ständigt närvarande i kvarteren han kallar för hem.

– Längst upp på gatan jag växte upp på finns en grundskola, och på kvällarna brukade vi klättra över stängslen för att spela på deras plan eller ta ett av målen för att spela på gatan hela kvällarna. Vi lämnade såklart tillbaka målen, haha. Jag växte upp så som de flesta scousers gjort, ett barn uppväxt på gatorna, utan de bästa förutsättningarna för att spela, och göra det bästa utav situationen. Jag minns att min mamma brukade vänta på mig efter träningarna när det var iskallt ute och betalade för taxi hem, det är det som är min drivkraft. Att växa upp i Toxteth gjorde mig till spelaren jag är idag: självsäker, modig, medveten om var jag vill nå. Jag tror att många av våra supportrar har liknande bakgrund. När jag ser folk från det området är de alltid så glada för min skull.

Yngste målskytten

Curtis Jones började spela för Liverpool Football Club vid nio års ålder och är kvar där, i sitt hjärtas klubb, ett årtionde senare. Han gjorde sin debut för U23-laget i januari 2018, skrev sitt första professionella kontrakt i februari 2018, och togs ut i Liverpool-truppen i Premier League-derbyt mot Everton i april 2018. Under sommarturnén inför säsongen 2018/19 gav Jürgen Klopp honom utrymme att visa upp sig, och hyllade därefter hans rörlighet och dribblingsförmåga, egenskaper som höll honom i A-truppen när säsongen sparkade igång. Hans A-lagsdebut kom 7 januari 2019 mot Wolverhampton i FA Cupen, men det var först under hösten 2019 som Jones började bli en mer aktiv del av Liverpool-pusslet. Hans andra tävlingsmatch för A-laget var i september 2019 i Carabao Cup mot Milton Keynes, en match som han fick matchens spelare-priset för.

Han avgjorde straffdramat i målduellen mot Arsenal senare i samma turnering och gjorde sin Premier League-debut i december mot Bournemouth. Ett år efter A-lagsdebuten var han en del av det tonårs- och reservbetonade lag som slog Everton ur FA Cupen, medan seniorspelarna var utomlands i förberedelse för klubblags-VM, och avgjorde med en skruv upp i krysset från långt avstånd. Därmed blev Jones den yngste målskytten i Merseyside Derby-historien med sina 18 år och 340 dagar. Han gjorde mål igen i nästa omgångs 2-2-match mot Shrewsbury Town, och blev därmed den första tonåring att göra mål i två matcher i följd för Liverpool sedan Raheem Sterling gjorde detsamma i april 2014.

Yngste kaptenen

En månad senare uppfylldes nästa dröm för Curtis Jones: 5 februari 2020 stegade han ut som den yngste kaptenen Liverpool Football Club någonsin har haft, 19 år och 5 dagar ung, när ett lag med snittålder på 19 år och 102 dagar slog Shrewsbury Town i FA Cup-reprisen hemma på Anfield. Klubben han alltid hållit på och kallat för sitt hem så länge omfamnade honom ordentligt inför denna utmaning, och gjorde Jones om möjligt än mer fäst vid den:

– Spelarna skickade uppmuntrande meddelanden hela veckan, i grupp och individuellt, och kom med råd om hur vi ska agera i matchen och hjälpa laget. Lagledningen var otrolig och det syntes hur grabbarna i laget visade karaktär och tro på vad vi ska göra, vilket är exakt vad A-laget vill se från ungdomsleden. Det går inte att beskriva hur bra alla var. Jag trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att bli kapten för detta lag så tidigt. Det är en dröm som gick i uppfyllelse, en dröm jag haft sedan jag var ett barn. Jag tror att det gäller alla lokala grabbar i akademin nu, alla spelare där och i A-laget. Att få vara kapten för detta lag framför dessa otroliga supportrar och att få göra det i sån ung ålder är en stor ära som jag kommer bära med mig i resten av mitt liv.

Oerhörd bedrift

Allt har gått väldigt snabbt för Curtis Jones, framför allt med tanke på laget han tävlar om en plats i: när coronaviruset tog stopp på toppfotbollen världen över i mitten av mars låg Liverpool hela 25 poäng före nästkommande lag i ligan med en endast förlust som plump i protokollet, en oerhörd bedrift som uttågen ur cupspelet både hemma i England och i Europa inte kan sudda ut. Tvärtom är spelare som Curtis Jones ett kvitto på att Liverpool inte har några tankar överhuvudtaget på att nöja sig med en första ligatitel på 30 år, det är tydligt att det truppbygge Jürgen Klopp ser över först och främst tänker bryta den långa sviten och sedan ämnar bygga vidare på den under de kommande åren. 

Källor: LiverpoolFC.com, Liverpool Echo, Talksport, Soccerway.com, BBC Sport, The Guardian, The Independent.

FAKTA
Curtis Julian Jones
Född: 30 januari 2001 i Liverpool, England
Längd: 185 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 48
Klubbar: Liverpool (2010-)
Meriter: 1 FIFA Club World Cup-titel
Landslag: 4 landskamper (0 mål) för England U19

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 5-2020)

Pin It on Pinterest