Annons
Annons

En av de största klubbarna i Holland, som dessutom vunnit Champions League en gång. Lär känna PSV Eindhoven.

GRUNDANDET

PSV Eindhoven är starkt knutet till elektronikkoncernen Philips, eftersom den grundades som en företagssponsrad klubb för arbetarna. De startade sin klubb år 1910 och kallade sig då för Philips Elftal. De spelade sina hemmamatcher på Philips Sportpark, vilket de gör än idag. Men ekonomiska problem och strejkande arbetare gjorde så att klubben upplöstes, och den 31 augusti år 1913 så grundades dess nuvarande efterträdare Philips Sport Vereniging. Det var inte förrän tre år senare, år 1916, som de officiellt bytte namn från Philips Elftal till PSV. Klubbens första match någonsin resulterade i en 3-2-förlust mot Willem II:s reservlag, år 1915.

ARENAN

PSV har spelat på sin hemmaarena Philips Stadion sen dess invigning år 1913, då den fortfarande hette Philips Sportpark. Arenan tar cirka 35 000 åskådare och är döpt efter huvudsponsorn Philips. Arenan byggdes i Philipsdorp, ett nytt område som var klart år 1910 och togs fram av Anton Philips för att ge sina arbetare någonstans att bosätta sig. Under andra världskriget fick Philips Stadion stora skador och kunde inte börja renoveras förrän Nederländerna blev fritagna från nazisterna 1944.

FANSEN

I många klubbar runt om i världen så kallar sig fansen för den 12:e spelaren, och i PSV är det likadant, men de har tagit det ett steg längre. Ingen spelare får bära tröja nummer 12 i PSV, eftersom den är ”reserverad” för supportrarna. PSV har i snitt 33 000 åskådare på sina hemmamatcher och publikrekordet på arenan är 35 200, som sattes år 2002 när PSV mötte Feyenoord. PSV-supportrarna kallar sig själva för ”boeren” (”bönder”), ett ord som skriks och kan höras över hela arenan när de gör mål. De refererar till sin bakgrund utanför storstäderna, något de är väldigt stolta över.

LEGENDARERNA

PSV har genom åren haft jättetalanger och världsstjärnor, med brassar som Romario och Ronaldo, till inhemska spelare som Ruud Gullit och Ruud Van Nistelrooy. De har etablerat sig som en klubb som är det ”sista steget” lovande spelare tar innan de skriver på för storklubbar runt om i världen. Vi har tagit fram en lista på de bästa spelarna som spelat för PSV, både gamla och nya.

  1. Ronaldo
  2. Ruud Gullit
  3. Marco Van Basten
  4. Romario
  5. Ruud Van Nistelrooy
  6. Arjen Robben
  7. Jaap Stam
  8. Ronald Koeman
  9. Park Ji-Sung
  10. Eidur Gudjohnsen

RIVALERNA

PSV:s största rivaler är Ajax och Feyenoord, och det kommer naturligt eftersom det är de tre lagen som dominerat den holländska ligan sedan långt tillbaka. Matcherna mot Ajax kallas för ”De Topper” (”Toppmötet”) och där är garanterat alltid fullsatta läktare när de två lagen möts. De båda lagen är kända för sina fina supporterkulturer och för att de är de två lagen i Holland med flest ligatitlar.

NUTID

Inför säsongen 2012/13 så presenterade PSV Dick Advocaat som ny huvudtränare samtidigt som Mark van Bommel vände hem efter sin tid i AC Milan. Trots att laget lyckades med att göra hela 103 ligamål så slutade de bara på en andraplats i ligan, och kom även tvåa i den holländska cupen. Advocaat avgick efter säsongens slut. År 2013 så blev gamle spelaren Philip Cocu ny huvudtränare och 2015 vann PSV ligan igen efter att ha säkrat guldet efter 4-1 mot Heerenveen. I december samma år nådde de även Champions League-slutspelet, och blev därmed första holländska klubb sen säsongen 2006/07 att klara den bedriften. PSV försvarade sin ligatitel året därpå efter att Ajax, som ledde på målskillnad inför sista omgången, bara fick 1-1 hemma mot bottenplacerade De Graafschap. Säsongen därpå lyckades man inte försvara guldet och slutade på en tredjeplats. Men år 2018 var det dags igen och man säkrade guldet efter en säker 3-0 vinst mot Ajax. Sen dess har Feyenoord inte lyckats vinna igen, och även denna säsong ser det ut som att Ajax springer iväg med ligatiteln.

Källor: Wikipedia, PSV, UEFA, Eredivisie, FIFA.

FAKTA
PSV Eindhoven
Grundades: 1913
Smeknamn: Boeren (Bönderna)
Hemmaarena: Philips Stadion (kapacitet: 35 000)
Tränare: Roger Schmidt
Viktigaste spelare: Mario Götze, Donyell Malen, Denzel Dumfries, Eran Zahavi, Noni Madueke
Meriter: 24 ligatitlar, 9 cuptitlar, 1 Champions League, 1 UEFA Cup

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 5-2021.)

Pin It on Pinterest