Annons
Annons

De lila från Florens. Ett av Italiens verkligt klassiska lag. Lär känna Fiorentina. 

GRUNDANDET

Klubben grundades den 26 augusti 1926 som AC Fiorentina genom en sammanslagning av två äldre klubbar från staden, Libertas och Club Sportivo Firenze. Syftet med sammanslagningen var att ge Florens en stark fotbollsklubb som kunde utmana de dominanta klubbarna i nordvästra Italien på den tiden. Efter en tuff start med tre säsonger i lägre divisioner så nådde Fiorentina Serie A 1931. Samma år invigdes klubbens nya arena, och man nådde överraskande en fjärdeplats i debutsäsongen i Serie A.

ARENAN

Fiorentina spelar sina hemmamatcher på Stadio Artemio Franchi, som ligger i Florens, och tar in cirka 42 000 åskådare. Arenan invigdes officiellt den 13 september 1931 med en match mellan Fiorentina och Admira Wien som slutade 1-0 till hemmalaget. Arkitekten Pier Luigi Nervi var den som designade arenan och är ett av de mest relevanta exemplen på 1900-talsarkitektur i staden. Den var värd för några av matcherna i VM 1934, samt som fotbollsföreberedelser för sommar-OS i Rom 1960. Arenan är byggd helt och hållet av förstärkt betong, med ett 70-meters torn som bär arenans flaggstång. Tornet kallas för Tower of Marathon och vid botten av tornet leder spiralramper från bottenvåningen till läktarens övre kanter. För kallades arenan ”Comunale”, men döptes om efter italienska fotbollsförbundets tidigare president, Artemio Franchi. 

TRÖJAN

Idag känner man igen Fiorentina på sina lilafärgade tröjor, men från början spelade man i röda och vita färger, som var taget från stadsskölden. De karaktäristiska lila tröjorna – som gett klubben dess smeknamn ”La Viola” (De lila) – sägs ha kommit till genom ett misstag, då de rödvita tröjorna fick en lilaaktig färg efter en misslyckad tvätt. De nya tröjorna bars för första gången 1929 och har sedan dess alltid varit klubbens typiska färger. 

LEGENDAREN

Gabriel Batistuta, 1991–2000

Gabriel Batistuta, född den 1 februari 1969, är definitivt en av de största som någonsin spelat för Fiorentina. Batistuta började sin karriär i Newells Old Boys i Argentina och fortsatte sen i både River Plate och Boca Juniors där han vann flera titlar. Efter att ha imponerat i Copa America 1991 så bestämde sig Fiorentina för att värva argentinaren och han fick en fin start i klubben, med 13 gjorda mål i sin debutsäsong. När Fiorentina blev nedflyttade säsongen därpå så stannade Batistuta i klubben och hjälpte dem att ta sig upp igen ett år senare. Det var här det verkligen började ta fart för honom. Batistuta vann skytteligan med sina 26 mål säsongen 1994/95 och slog Ezio Pascuttis rekord genom att göra mål i de första 11 matcherna på säsongen. Han tog hem Coppa Italia och Supercoppa Italiana med laget, och blev Fiorentinas främsta målgörare någonsin i Serie A med sina 151 mål. Han fick smeknamnet ”Batigol”, på grund av sitt stenhårda skott, volleyträffar och förmåga att slå till som en blixt från klar himmel. En sann Fiorentina-legendar! 

RIVALERNA

Fiorentinas rivaler är Juventus, och är en av få rivaliteter i Italien som existerar på grund av händelser på planen. Fiorentina tyckte att de blivit offer för några mycket tvivelaktiga beslut under de sista omgångarna säsongen 1981/82, i en viktig match mot Juventus. Dessa händelser, såväl som den efterföljande försäljningen av Fiorentina-stjärnan Roberto Baggio till just Juventus, bidrog stort till att öka rivaliteten. Båda klubbarna hade likartade framgångar innan detta, men efteråt har Juventus lämnat dem bakom sig. Fiorentina-supportrarna ser det fortfarande som ett rivalmöte, medan Juventus-fansen skapat ännu mer ilska genom att hävda att deras andra rivaliteter är mycket viktigare. 

NUTID

Den 6 juni 2019 såldes klubben till italiensk-amerikanska miljardären Rocco Commisso för runt 160 miljoner euro. Försäljningen innebar slutet på Della Valle-familjens 17-åriga ägarskap och förbindelse med föreningen. Vincenzo Montella bekräftades som huvudtränare för den första säsongen, trots lagets dåliga avslutning säsongen innan, där de bara slutade 3 poäng ovanför nedflyttningszonen. Fiorentina fick fortsätta att kämpa, och spenderade majoriteten av säsongen på den undre halvan. Montella blev sparkad i december efter 7 matcher utan vinst, och en 15:e placering i tabellen. Giuseppe Iachini tog över och Fiorentina slutade 10:a när säsongen väl var slut. Förra säsongen var det återigen upp och ner för klubben. Iachini fick sparken den 9 november 2020 och istället tog gamla spelaren Cesare Prandelli över klubben. Men bara fyra månader senare lämnade Prandelli sin position, på grund av personliga skäl. Giuseppe Iachini fick återigen ta över tränarjobbet fram tills sommaren, då nuvarande tränare Vincenzo Italiano tog över. Sen dess har det gått bättre för Fiorentina. I skrivande stund ligger man på åttonde plats i tabellen, och ser inte ut att hamna längre ner heller. 

Källor: Fiorentina, Wikipedia, Serie A, UEFA, Fotmob. 

FAKTA
Fiorentina
Grundades: 1926
Smeknamn: La Viola (De lila)
Hemmaarena: Stadio Artemio Franchi (kapacitet: 43 147)
Tränare: Vincenzo Italiano
Viktigaste spelare: Lucas Torreira, Krzysztof Piatek, Giacomo Bonaventura, Nicolas Gonzalez
Meriter: 2 Serie A-titlar, 6 Coppa Italia, 1 Cupvinnarcup-titel

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 5–2022)

Pin It on Pinterest