Annons
Annons

RC Lens heter ett av säsongens succélag i fransk fotboll. Och ingen i truppen har gjort större individuell succé än högerbacken Jonathan Clauss.

Den 17 mars i år cirkulerade ett klipp på sociala medier där Lens högerback Jonathan Clauss brast ut i tårar bland sina lagkamrater. Anledningen? Han hade precis tagits ut i det franska landslaget av förbundskapten Didier Deschamps. Uttagningen var motiverad. Där och då hade Clauss stått för tio assister i säsongens Ligue 1, bara PSG-duon Leo Messi och Kylian Mbappé hade noterats för fler. Men vägen till framgångarna och det franska landslaget har varit allt annat än rak för den 29-årige Jonathan Clauss som kan sägas ha gjort en liknande karriärsresa som Jamie Vardy.

Togs ut i årets lag 

Clauss föddes i östra Frankrike och växte upp i Strasbourg, på gränsen till Tyskland. Han var länge en del av stadens stora lag, RC Strasbourg, och deras akademi. Vid 18 års ålder bedömdes han inte tillräckligt bra för klubben och hamnade istället i amatörklubbar som ASPV Strasbourg, Raon-l’Étape, Avranches och tyska SV Linx. Det var först 2017, då 25 år gammal, som högerspringaren Clauss fick sitt genombrott. Även om hans Quevilly-Rouen degraderades från Ligue 2 stod han för åtta målgivande framspelningar. Ett facit som förärade honom en flytt till Arminia Bielefeld. Inledningsvis gick det tungt i Tyskland. Så pass tungt att en övergång till belarusiska Dinamo Brest var nära förestående. Istället stannade Clauss kvar, tog en ordinarie plats och spelade upp Bielefeld till Bundesliga. En bedrift som firades med att flytta hem till Frankrike och Lens. Väl hemma igen har Clauss varit en av ligans största sevärdheter (han togs ut i årets lag förra säsongen) och landslagsplatsen är minst sagt förtjänad.

LIGUE 1:S 5 BÄSTA YTTERBACKAR

1. Achraf Hakimi, PSG
2. Jonathan Clauss, Lens
3. Hamari Traoré, Rennes
4. Zeki Celik, Lille
5. Fabien Centonze, Metz

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 5-2022)

Pin It on Pinterest