AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Nu börjar snart Afrikanska mästerskapen i Egypten. En av de roligaste och mest spännande turneringarna att följa. Afrikanska Mästerskapet spelas mellan 21 juni och 19 juli, och här ger vi er grundförutsättningarna!

VILKET LAND ÄR AFRIKAS BÄSTA?

Afrikanska mästerskapen är en turnering som växt mer och mer för varje år den spelas. Det är som att folk har upptäckt att här finns det ju massor av bra lag och spännande spelare. Att flera av den europeiska toppfotbollens största stjärnor är från Afrika spelar såklart också in.

Nu har CAF, den afrikanska fotbollsunionen, dessutom beslutat att Afrikanska mästerskapen inte längre ska spelas i januari/februari som tidigare år. Bra, nu krockar den alltså inte längre med de europeiska ligorna, och kan därmed få ännu större fokus på sig. Det blir som ett perfekt mellanmål mellan VM i Ryssland ifjol och EM 2020. Det här kommer att bli en mycket spännande och sevärd turnering.

Det som började som en mindre turnering för de afrikanska länderna har idag vuxit till ett stort mästerskap, fullt jämförbart med EM eller Copa América. Alla matcher tevesänds över hela världen och det finns massvis med scouter på plats för att försöka hitta den nya Mané eller Aubameyang. Vi ser fram emot en månad av underbar fotboll! Nu ska det avgöras: vilket land är Afrikas bästa?

MEDVERKANDE LÄNDER

I år så är det första gången 24 länder med i turneringen. De är uppdelade i fyra seedningsgrupper efter sin FIFA-ranking. De kommer sen att lottas in i sex grupper med fyra lag i varje grupp. Så här ser det ut.

Grupp 1:
Egypten
Kamerun
Ghana
Elfenbenskusten
Tunisien
Senegal

Grupp 2:
Marocko
Nigeria
Algeriet
Guinea
Mali
Demokratiska republiken Kongo

Grupp 3:
Uganda
Sydafrika
Guinea-Bissau
Zimbabwe
Angola
Burundi

Grupp 4:
Mauretanien
Namibia
Benin
Kenya
Madagaskar
Tanzania

Madagaskar, Mauretanien och Burundi är de tre lag som är med i turneringen för första gången. Fattas det då något lag i årets Afrikanska mästerskap? Ja, en liten skräll var det att Gabon inte lyckades kvala in. Man har en av Afrikas allra bästa spelare i Pierre-Emerick Aubameyang. Tyvärr blev man bara trea i sin grupp, bakom Mali och Burundi.

Av Tony Ernst

(Detta är ett kortare utdrag ur en större artikel som först publicerades i GOAL #5-2019.)

Pin It on Pinterest