Annons
Annons

Han blev den yngste genom tiderna som representerat spanska landslaget. Nu är Gavi en av förgrundsfigurerna som ska se till att Barcelona klarar sig utan den store Messi. 

Trots att La Masia, den vördade och hyllade fotbollsplantskolan tillhörande FC Barcelona, bidrog till klubbens A-lag med kärnan av Pep Guardiolas revolutionerande manskap, går det att påstå att den aldrig varit så viktig för klubben som nu. En storklubb som FC Barcelona lever och dör givetvis inte med en enda spelare. Ingen spelare är större än klubben trots allt. Men, när den spelaren besitter den ofattbara talang som Lionel Messi har i sig, och med den enorma betydelse han hade för klubben över två årtionden, är det förståeligt att återhämtningsfasen blir ytterst svår att hantera. Fotbollstrollkarlen från Rosario i Argentina lämnade klubben vars ungdomsakademi han anslöt till år 2000 som dess meste spelare, meste målskytt, meste trofévinnare, och meste rekordinnehavare. Med Messis flytt till Paris lämnades ett gigantiskt tomrum som FC Barcelona, vars misskötsel på kanslinivå till slut nådde någon form av vägs ände och imploderade i ett ekonomiskt svart hål, bara kunnat försöka ersätta genom att blicka mot rötterna och plantskolan igen.

La Masia

10 av 25 spelare i dagens A-lagstrupp tillhörande FC Barcelona har kommit från La Masia. Det är en förbluffande hög siffra sett till hur få av fotbollens elitklubbar världen över som, till att börja med, överhuvudtaget tänker i samma banor som Barcelona. Därmed kan de inte mäta sig med en sådan hög produktion från de egna ungdomsleden, eftersom fokus tvärtemot katalanerna är mer lagt på att köpa spelare från andra klubbar. Därutöver finns ett tiotal spelare som spelar ungdomsfotboll fortfarande och även representerar klubbens B-lag men är på gränsen till A-lagsspel, som nästan samtliga också har rötter i La Masia. Så tekniskt sett räknas alltså en spelare som Pablo Martin Páez Gavira, 17 år ung och redan med fyra A-landskamper på sitt CV, inte in bland A-lagets akademistudenter eftersom han spelar både A-lagsfotboll och B-lagsfotboll för Barcelona under säsongen 2021/22. 

Född i Sevilla

Han kallas kort och gott för Gavi och kommer egentligen från Sevilla. Det är där han föddes i augusti 2004 och där han började spela fotboll inte särskilt långt efter att han överhuvudtaget lärt sig gå ordentligt. Från det lokala La Llara Balompié flyttade Gavi till Real Betis och en av Sevillas två stora akademier vid tio års ålder, innan det bara året senare blev dags att tänka på en ny fotbollsadress tack vare hans redan då otroliga bollförmåga: 95 mål på ett ynka år innebar att scouter från två större klubbar på uppgång, Villarreal och Atlético Madrid, började besöka Sevillas bollplaner för att se honom spela, liksom ett par som helst ville se honom spela för giganten Real Madrid. Året därpå skrev Gavi, knappt elva år fyllda, istället på ett första kontrakt med Spaniens andra gigant: Barcelona.

Dirigent

Gavi fick snart se sig själv beskrivas med begrepp som ”el Maestro de La Masia”, som i sammanhanget översattes till ”La Masias dirigent” av journalister och diverse viktiga fotbollspersoner. Jämförelserna med Barcelonas absoluta bästa spelare genom alla tider började göras så snart han hunnit bli varm i den blåröda tröjan. Hans blick för spelet, hans bollförmåga, i princip allt Gavi visade sig vara bra på och ständigt bli bättre på jämfördes med Xavi och Iniesta, två av fotbollens allra största bollkonstnärer någonsin. 15-åringen som anslöt till Kataloniens stolthet utmärkte sig i Barcelona B och slussades för varje år som passerade vidare igenom landslagen, från P 15 till A på tre år, och debut för Spaniens P 18-landslag samma år som för A-landslaget. 

Yngst någonsin

I oktober 2021 blev Gavi den yngsta spelaren som någonsin representerat Spaniens A-landslag, 17 år och 62 dagar ung, med 84 urstabila minuter i Nations League-semifinalvinsten mot Italien. Då kallades han för ”en renodlad mittfältare, stöpt helt i Barcelonas stil” av landslagsledaren Luis Enrique. Tre månader dessförinnan hade han debuterat för Barcelonas A-lag också, tre veckor efter att han fyllt 17 år, bevis på det Luis Enrique fyllde på med när Gavi presenterades i landslagstruppen: ”Han är en av La Masias modellelever och gör alltid intressanta saker med och utan boll”. Mitt under rådande säsong jobbar Barcelona flitigt med att försäkra sig om att deras framtid innehåller Gavi, och de får hård konkurrens även denna gång: Liverpool, Chelsea, och Manchester United har alla scouter på plats när Barcelona spelar för att se Gavi och övertyga honom om att lämna klubben han växt upp i. Men just nu är han en av Barcelonas guldklimpar, en av få ordentliga ljusglimtar i en tid efter Messi.

Källor: Vavel.com, WorldFootball.net, Forbes.com, Tribuna.com, SPORT.es, GOAL.com, AS.com, The Athletic. 

FAKTA
Pablo Martín Páez ”Gavi” Gavira
Född: 5 augusti 2004 i Los Palacios y Villafranca, Spanien
Längd: 173 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 30
Klubbar: Barcelona (2015-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 4–2022)

Pin It on Pinterest